Aangeboden door Ondernemersklankbord
Branded Content Groei
Almin Zolotic werkt met Ondernemersklankbord toe naar de ‘City Shower’
De sinds 2019 thuisloze Almin Zolotic (36) strijdt met zijn onderneming City Shower voor openbare doucheruimtes, te beginnen in Rotterdam. Stukgelopen op de ambtenarij en semi-publieke instanties, zocht hij contact met meer gelijkgestemde partijen om zijn missie alsnog te laten slagen. En jawel, na twee jaar worstelen nadert City Shower zijn marktintroductie. Waardevol in dit traject was de support van Stichting Ondernemersklankbord. We spraken daarover met Almin Zolotic en zijn OKB-adviseur René Portielje.

Ondernemer Almin Zolotic en zijn OKB-adviseur René Portielje. Foto: Machtelt Mostert
De van oorsprong Bosnische Almin Zolotic stond in 2019 na een echtscheiding ineens op straat. Hij ervoer in Rotterdam aan den lijve hoe moeilijk de persoonlijke hygiëne dan wordt. Zichzelf wassen deed hij geregeld met een fles water boven een toilet.
Zolotic: ,,Het is schrijnend. Ik liep langs bij de Pauluskerk, maar daar kon ik niet douchen, want ik heb een verblijfsvergunning, en dit is een zogenoemde bed-bad-broodvoorziening. Bij het Leger des Heils kun je tussen 9.00 en 12.00 uur douchen, maar de meeste thuislozen hebben - in tegenstelling tot de beeldvorming - gewoon een baan en zijn dan aan het werk. Zij leven op straat vanwege het woningentekort, of hebben geen vast inschrijfadres. Nederland telt 80.000 mensen die momenteel geen huis met een douche kunnen krijgen, terwijl openbare sanitaire voorzieningen ontbreken. Dat kan toch niet! We leven in een rijk land, en persoonlijke hygiëne is een fundamenteel mensenrecht.”
Lees ook: Slimme innovatie bij Scheepswerf Geertman door adviezen Ondernemersklankbord
Eerste gesprek op een bankje bij de Laurenskerk
Zolotic, zelf ex-ondernemer in de IT, zette zijn verontwaardiging om in actie. Hij schreef een plan voor openbare douchegelegenheid: de City Shower. Dat plan diende hij in bij City Lab 010, een gemeentelijk platform voor maatschappelijke innovatie. Inmiddels was hij Stichting Ondernemersklankbord op het spoor gekomen, als een organisatie die hem belangeloos kon helpen aan adviezen en waardevolle contacten om zijn zakelijke idee uit te werken. Hij werd gekoppeld aan OKB-adviseur René Portielje, een ervaren ex-ondernemer met een achtergrond in economie en marketing, die tevens werkte voor onder meer Unilever en Van Nelle.
Portielje: ,,Ik werk al acht jaar voor Stichting Ondernemersklankbord, maar Almin is een geval apart: door omstandigheden dak- en thuisloos, maar met een solide achtergrond als ondernemer. Onze kennismaking tijdens de eerste coronalockdown in 2020 vond plaats op een bankje bij de Laurenskerk. Ik was onder de indruk van Almin’s passie voor iets wat hij op dat moment zelf meemaakte. Het concept van de City Shower sprak mij aan. Vroeger hadden ook niet alle inwoners thuis een douche, maar had elke Rotterdamse wijk een badhuis. Die badhuizen bestaan niet meer. Maar nu is er een grote, nieuwe bevolkingsgroep ontstaan die een serieuze economische bijdrage levert, maar die eveneens een gebrek heeft aan sanitaire voorzieningen.”
''René dacht en denkt nog steeds goed met mij mee. Denk bijvoorbeeld aan adviezen over de financiering van mijn zakelijke idee, en over locaties van de City Shower''
Ambtelijke onwil ondanks de ‘inclusiemaatschappij’
,,René dacht en denkt nog steeds goed met mij mee”, zo vertelt Zolotic. ,,Denk bijvoorbeeld aan adviezen over de financiering van mijn zakelijke idee, en over locaties van de City Shower. Verder heeft René mij in 2020 en 2021, tijdens drie halfjaarlijkse klankbordtrajecten, bijgestaan met een stuk Rotterdamse wijsheid en mentorschap, juist ook als er tegenslag was.”
Aan tegenslag geen gebrek, aldus Portielje: ,,De gemeente Rotterdam zegt zich betrokken te voelen, ook vanuit het idee van de inclusiemaatschappij, maar biedt voor deze groep dak- en thuislozen geen oplossing. Ik ben met Almin alle instanties langs gegaan die potentieel iets voor zijn idee van de City Shower konden betekenen. Dat viel mij erg tegen. Men vond het een sympathiek verhaal, maar als het op daden aankwam, dan haakten veel ambtenaren af. Iedereen wees naar een ander, het lag moeilijk met vergunningen, et cetera. Ook andere partijen zoals de Pauluskerk en de Nico Adriaans Stichting, een zorginstelling voor Rotterdamse thuislozen, waren sceptisch over de haalbaarheid. Ik zei tegen Almin: ‘Blijf positief. Wij laten ons niet verlammen door de leemlagen in de bureaucratie. Houd je koers vast, want de doelgroep zit op je te wachten.’ Vanaf dat moment gingen we focussen op mogelijkheden in de creatieve sfeer, en zochten we gelijkgestemde non-profitpartners op.”
Mijlpaal: pilotversie City Shower in voormalig Tropicana-zwembad
Zo kwam Zolotic in contact met BlueCity, een stichting die ondernemers met elkaar verbindt om duurzame, circulaire innovaties van de grond te krijgen. Zolotic was één van de dertien ondernemers die in november 2021 meedeed aan de hackathon ‘Regenwater als Grondstof’. ,,Tot dan toe zocht ik voor de City Shower een vaste locatie, waar mensen met een toegangspasje terecht zouden kunnen, alles volledig zelfredzaam. Maar de eis tot vergunning voor zo’n locatie en aansluiting op het waternet vergde investeringen die ik niet kon financieren. Het idee om vrij toegankelijk regenwater te gebruiken maakte het voor mij gemakkelijker om mijn douchelocaties onafhankelijk van gemeentelijke toestemmingen te vestigen. BlueCity huist in het voormalige Tropicana-zwembad aan de Nieuwe Maas. Het via deze hackathon uitgewerkte idee is om regenwater van het dak te kunnen afvoeren, opslaan, verschonen via biofilters zoals zeeschelpen, en het dan naar de douche te leiden. Die douche wordt verwarmd met de energie van zonnepanelen.”
Zolotic werkt sinds deze hackathon intensief samen met Tijs van Ruth, oprichter van WaterLeider. Deze groene beweging plaatst overal in Rotterdam regentonnen om regenwater vast te houden, daar waar dat water anders ongebruikt het riool instroomt. Na drie maanden samenwerking is in BlueCity de pilotversie van de City Shower gerealiseerd. Grappig is dat een deel van de voormalige waterglijbaan is gebruikt als douchecabine. De ondernemer spreekt van een mijlpaal: ,,Door deze pilotversie konden we ons idee demonstreren en bewijzen, en zodoende een grote stap zetten richting marktintroductie. Het heeft lokaal veel media-aandacht opgeleverd. Dat helpt in een land als Nederland om de politiek alsnog warm te krijgen voor een initiatief als City Shower.”
Hard op weg naar de eerste reguliere City Showers
Dat er een nieuwe dynamiek is ontstaan, blijkt uit de gesprekken die Zolotic voert met de ISN Mevlana Moskee en de wijkbeweging Middelland over de vestiging van de eerste twee reguliere City Shower-locaties in Rotterdam: bij deze moskee in Spangen, respectievelijk naast het Oostervant-zwembad. Met een toegangspasje kun je er straks een douchebeurt van tien minuten met veertig liter gefilterd en verwarmd regenwater genieten. Het idee is verder dat, vanuit de participatiewet, een medewerker met afstand tot de arbeidsmarkt bij elke douchelocatie aanwezig is om een oogje in het zeil te houden, alsook een medewerker die de douches van tijd tot tijd onderhoudt. Van Ruth blijft met Zolotic samenwerken om deze circulaire openbare douchgelegenheden in Rotterdam te vestigen, of het nu gaat om een cabine, keet of bijvoorbeeld een zeecontainer.
''Almin is nu geworteld in zijn relaties met andere ondernemers en partners, en hij weet welke wegen hij moet bewandelen''
Warme woorden over de samenwerking
Portielje en Zolotic onderhouden nog altijd contact, ook nu de drie in 2020 en 2021 afgeronde halfjaarlijkse begeleidingstrajecten via Stichting Ondernemersklankbord wat verder in het verleden liggen. René is tevreden over wat er bereikt is: ,,Almin zit met City Shower op 70 of 80 procent van de officiële marktintroductie. Hij is nu geworteld in zijn relaties met andere ondernemers en partners, en hij weet welke wegen hij moet bewandelen. De positieve energie heeft de negatieve energie vervangen. Ik ken vanuit mijn werk bij Ondernemersklankbord veel ondernemers die ook met veel tegenslag, maar vanuit een heldere visie zijn begonnen. Ik vond en vind het heel leuk om Almin te helpen om zijn droom van de City Shower te laten uitkomen.” Zolotic is niet minder enthousiast: ,,Ik zie René als een goede vriend. Ik neem zijn adviezen mee in al mijn gedachten en gesprekken.”
City Shower: Rotterdam is pas het begin
De droom voert voor Almin Zolotic verder dan Rotterdam. ,,Ik voorzie een olievlekwerking. Ook in grote steden als Den Haag en Amsterdam zie ik volop ruimte voor de City Shower, en waarom niet ook in het buitenland? Dit alles in de vorm van maatschappelijke masterfranchises, waarbij lokale ondernemers zich achter dit initiatief scharen. Maar mijn grootste overwinning zal het moment zijn waarop de gemeente Rotterdam en andere ambtelijke kringen bij de opening van de eerste openbare City Shower aanwezig zijn, en zij dit concept alsnog omarmen.”
Ondernemersklankbord helpt het mkb
Stichting Ondernemersklankbord biedt ondersteuning aan ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf. Dit kan advies zijn aan starters, of begeleiding van ondernemers die willen groeien, innoveren, reorganiseren of overdragen. Het Ondernemersklankbord biedt ook graag een luisterend oor aan ondernemers in zwaar weer. Ook in dat geval zijn wij er om eerst vooral goed te luisteren naar de ondernemer, om vervolgens onpartijdig, deskundig advies te kunnen geven.
Stichting Ondernemersklankbord bestaat veertig jaar en behandelde in 2021 ruim 3.000 ondernemerstrajecten. De adviseurs zijn werkzaam geweest in uiteenlopende sectoren en branches. Zij kennen als geen ander de uitdagingen van het ondernemerschap.
Let op: een klankbordtraject is nu tijdelijk gratis.