Aangeboden door Cerco Caffè

Branded Content Groei

Cerco Caffè: ''Stap nu in bij een bedrijf dat dezelfde potentie heeft als Nespresso''

Startup Cerco Caffè uit Hengelo wil dé concurrent van Nespresso worden. Het eerste ambitieuze doel? Twee procent van de klanten van Nepresso afsnoepen. Om daar te komen stapt ondernemer Tjerko Jurgens binnenkort naar ‘de beurs’: Bondex. „Als je de kans krijgt om in te stappen bij een bedrijf dat misschien wel dezelfde potentie heeft als Nespresso, zou je dat dan doen?”

Crissy Mulder 20 april 2022

Cerco JN 13862 copy e1631884626850

REAL ITALIAN COFFEE MADE EASY. Foto Cerco Caffè

In 2020 begon Cerco Caffè met de uitrol van een uniek concept: de verhuur van espressomachines waarmee je, door een slim capsule-concept, in een handomdraai echte Italiaanse koffiecreaties kunt maken van Barista kwaliteit. Het eerste jaar verhuurde de startup ruim driehonderd machines. In 2021 groeide dit naar ruim achthonderd verhuurde machines. Gebaseerd op de huidige uitrolsnelheid heeft Cerco Caffè in 2025 ruim vierduizend machines in de markt staan. Dat betekent dat er nog een kleine drieduizend machines moeten worden bijgebouwd. Daar is kapitaal voor nodig. Daarom stapt de rasondernemer – bekend van zijn bedrijf Hydrospex - naar het ‘voorportaal’ van Euronext: Bondex.

Ik zoek koffie

‘Io Cerco Caffè’ betekent in het Italiaans: ‘Ik zoek koffie’. Met die zin begon de zoektocht van Jurgens naar koffiecreaties voor thuis van Barista kwaliteit. Zijn motto werd: ‘Be Your Own Barista’.„Twintig jaar lang runde ik een succesvol bedrijf in hydraulische hijssystemen. In 2010 verkocht ik dat bedrijf

aan het Amerikaans beursgenoteerde Enerpac en besloot ik vijf jaar op de Middellandse zee te varen. Daar leerde ik écht goede koffie drinken. In landen als Italië, Griekenland en Spanje wordt nu eenmaal op een andere manier koffiegedronken dan hier in Nederland. Dat ligt aan de kwaliteit van de koffie én aan de zetmethode van de machines. Dat bracht me op een idee: koffiecreaties voor thuis van Barista kwaliteit.”

Echt goede koffie van Barista kwaliteit

Jurgens ‘parkeerde’ zijn schip, stroopte zijn mouwen op en besloot opnieuw te gaan ondernemen. Dit keer in de koffie(machines). „In 2019 ontwikkelde ik, in samenwerking met een Italiaans bedrijf, een professionele Barista machine met speciale capsules. Deze machine maakte we op maat, zodat hij in elke woonkamer of bedrijfskantine past. In de capsules ‘persten’ wij alle handelingen van de Barista samen. Dat verpakten we in stikstof, waardoor de koffie tot wel twee jaar lang vers blijft.”

‘’Hoewel de meeste koffiesoorten tegenwoordig uit allerlei exotische Zuid-Amerikaanse landen komen, komt écht goede koffie oorspronkelijk uit Afrika”

Tjerko Jurgens, Cerco Caffè

Die koffie komt overigens niet uit Italië, maar uit Afrika, waar koffie oorspronkelijk vandaan komt, zegt Jurgens. „Hoewel de meeste koffiesoorten tegenwoordig uit allerlei exotische Zuid-Amerikaanse landen komen, komt écht goede koffie oorspronkelijk uit Afrika. Helaas kent dit continent een moeilijke infrastructuur, waardoor veel koffieproducenten afhaken. Ik niet, want als je écht goede koffie wil, moet je naar Afrika. Zo gezegd, zo gedaan en met resultaat.”

2 procent van de klanten van Nespresso

Zijn businessplan baseert Jurgens op zijn grootste concurrent: Nespresso. „Dit kwaliteitskoffiemerk heeft 200.000 klanten in Nederland die bereid zijn om een machine aan te schaffen, voor minimaal 75 euro, en daarna 42 cent voor een kopje koffie te betalen. Daar drinken ze er gemiddeld vier van per dag. Dat betekent dat zij 50 euro per maand aan koffie kwijt zijn. Bij Cerco Caffè huur je voor hetzelfde bedrag onze Barista machine met de koffie capsules erbij. Meer en een beter aanbod voor hetzelfde geld. Op die manier wil ik, om te beginnen, 2 procent van de klanten van Nespresso afsnoepen. ”

Aandelen in de verkoop via mkb beurs Bondex

De droom? In 2025 vierduizend machines op de markt. Om dat waar te maken, zoekt Jurgens investeerders. „Uit principe doen wij geen zaken met banken. Ik zie dit instituut nu eenmaal niet als een betrouwbare en betrokken zakenpartner. Tot nu toe hebben we alles, ruim 1,4 miljoen euro uit eigen zak betaald en om verder te groeien doen we 30 procent van de aandelen – achtduizend van nominaal honderd euro per stuk - in de verkoop via Bondex, een transparant en efficiënt platform waarbij de aandelen vrij verhandelbaar zijn, of ook wel; een beurs op een eigen handelsplatform voor het mkb.”

‘’In het vooruitzicht ligt een aanzienlijk rendement van ruim 16 procent bij 4.000 geplaatste machines”

Tjerko Jurgens, Cerco Caffè

Als de vierduizend machines eenmaal in de markt staan, genieten de aandeelhouders volgens Jurgens van een zeer winstgevende businesscase. In het vooruitzicht ligt dan een aanzienlijk rendement van 16 procent bij vierduizend geplaatste machines in 2025, waarbij een brutowinstmarge van ruim 2,2 miljoen gehaald kan worden. Volgens de ondernemer is dan een dividend van bijna 1 miljoen euro mogelijk.

Stap in vanaf 100 euro

De volgende stap is een publieke notering via Nx’Change en het opnieuw aanbieden van de aandelen. „Sta er eens bij stil wat een aandeel met 16 procent rendement dan voor waarde heeft. Mijn oproep? Als je de kans krijgt om in te stappen bij een bedrijf dat misschien wel dezelfde of zelfs meer potentie heeft als Nespresso, zou je dat dan doen? Zo ja, dan kan het al vanaf honderd euro en nodig ik je graag uit voor een geweldige kop koffie. Zie ik je snel?”