Aangeboden door Nespresso Professional

Branded Content Groei

Het nieuwe werken: goede koffie als arbeidsvoorwaarde

Deels of geheel thuiswerken vanwege corona heeft veel werknemers én werkgevers doen inzien dat zo’n constructie ook in een toekomst zonder lockdowns kan worden doorgezet. Raymond de Leeuw, Facility Services Executive bij uitzendbureau Timing (met 50 vestigingen en ruim 900 medewerkers derde van Nederland) ziet het kantoor steeds meer een verzamelplek worden voor vergaderingen, brainstormsessies en ontmoetingen met klanten en collega’s. ‘En thuis kun je je op bepaald werk concentreren.’

Thomas Hendriks 28 december 2021

DEF Nespresso De Ondernemer Timinghannie verhoeven fotograaf011

Raymond de Leeuw, facility services executive bij Timing in een koffiecorner in een van de 50 kantoren van het uitzendbureau. Goede koffie uit een machine zoals de Aguila van Nespresso Professional is volgens hem een arbeidsvoorwaarde. Foto: Hannie Verhoeven

De Leeuw is bij Timing verantwoordelijk voor de huisvesting van de ruim 900 medewerkers van het uitzendbureau. ,,Inhuizen, verbouwen en verhuizen ligt bij mij.” Hij zag de kantoorwereld behoorlijk veranderen sinds zijn studie facility management. ,,Eerst hadden we aparte kantoortjes, toen kregen we de kantoortuinen en ik merk nu dat die laatste weer een beetje achterhaald zijn. Mensen werken - gedwongen - thuis, ervaren daar veel rust en stilte en zodra ze weer op kantoor zijn met vier man aan een blok is het lawaaiig, gehorig en kunnen ze zich niet concentreren. Online meetings op kantoor met mensen om je heen draagt ook niet altijd bij aan efficiënt werken.”

Thuis denken, op kantoor ontmoeten

Het kantoor van de toekomst is volgens De Leeuw geënt op een combinatie van thuiswerken en bijeenkomen op kantoor. ,,Natuurlijk heeft corona die ontwikkeling versneld. Veel mensen mochten niet eens naar kantoor en hebben ervaren dat het thuis, zonder storende omgevingsfactoren, lekker werkt. Voor corona was dat vaak meer een privilege voor hogere en zelfstandige functies. Maar alléén thuiswerken is ook geen oplossing. We gaan op het gebied van kantoorinrichting meer naar de situatie toe waarbij thuiswerken en op kantoor werken wordt gecombineerd. Het concentratiewerk blijven we thuis doen, maar elkaar ontmoeten in een gebouw, met veel ruimtes waar je met elkaar kunt overleggen, brainstormen en vergaderen is ook nodig. Ik krijg nu al steeds meer de vraag: hebben we een extra vergaderruimte of een kantoortje waar we kunnen werken?”

Download de whitepaper over het kantoor van de toekomst

Is jouw kantoor klaar voor de toekomst en het nieuwe werken? Lees meer over de inrichting van de toekomst en de manier waarop je medewerkers (de gebruikers) bij het proces betrekt. Wat vinden jouw medewerkers belangrijk? Download nu de whitepaper.

Schommels en ruimtes om te ontspannen

Er zijn volgens De Leeuw niet veel structurele veranderingen nodig om een modern kantoor aan te passen op het nieuwe werken. Maar er is wel behoefte aan een andere kijk op het kantoor én de mensen die er werken. ,,Wij hebben bij Timing veel jonge medewerkers, van net afgestudeerd tot halverwege dertig. Ze verwachten ook wat. We zorgen voor een industriële look, proberen met de tijd mee te gaan. We hebben schommels hangen, er zijn ontspanruimtes en speeltafels voor bijvoorbeeld tafelvoetbal. Het is in onze kantoren niet alleen ingericht om te werken. Ontspannen Is ook belangrijk. Dat zie je steeds vaker.

'Je kunt stellen: het nieuwe werken wordt gefaciliteerd door het kantoor. Het nieuwe kantoor is een plek om elkaar te ontmoeten, verbinding te maken met collega’s'

Verbinding met collega’s bij een kopje koffie

Je kunt stellen: het nieuwe werken wordt gefaciliteerd door het kantoor. Het nieuwe kantoor is een plek om elkaar te ontmoeten, verbinding te maken met collega’s. ,,Ook dat merk je in deze periode met corona: men mist het contact met collega’s, even bij een kopje koffie praten over het weekend of een vakantie.” De Leeuw acht het sociale aspect van de koffiecorner hoog. De ruimte is dan ook niet weggestopt in een hoekje, maar vormt een rustige, centraal ingerichte plek om even te relaxen. ,,Het hangt natuurlijk af van de ruimte die je hebt, maar een koffiecorner is bij ons vaak voorzien van een zitje of een barretje waaraan je met collega’s kunt praten.”

Het sociale aspect van de koffiecorner is volgens Raymond de Leeuw van groot belang. De ruimte is dan ook niet weggestopt in een hoekje, maar vormt een rustige, centraal ingerichte plek om even te relaxen: 'Een huiselijke sfeer, niet steriel, gezellig, goede belichting en goede klimaatbeheersing. Je thuis voelen is belangrijk.'

Bediening apparaat is belangrijk

Het gemis van dat sociale aspect en het kopje koffie dat daarbij wordt gedronken komt vaak als belangrijk naar voren in onderzoeken naar de huidige werksituatie door corona. Voor De Leeuw geen verrassing, hij ziet het meer als onderbouwing van zijn mening dat koffie drinken op kantoor er echt toe doet. ,,Zelfs de bediening van het apparaat is belangrijk. Koffiebeleving krijg je ook door de machine. Ik hou van de beleving en ik merk dat het ook voor collega’s belangrijk is dat er een luxe apparaat met allerlei mogelijkheden staat: koffie, espresso, cappuccino, latte macchiato en ze kunnen er nog verschillende smaken aan toevoegen. Wij vinden het belangrijk dat er goede koffie wordt gedronken. Bij het inwerken leren onze nieuwe mensen ook hoe eenvoudig het apparaat werkt. Ze beginnen niet voor niets hun eerste dag met een kopje koffie.”

'Je thuis voelen is belangrijk. Je moet er kunnen doen waarvoor je naar kantoor komt. Goede koffie hoort daar ook bij'

Je thuis voelen op kantoor

Gevraagd naar de vijf belangrijkste aspecten van een kantoor van de toekomst noemt De Leeuw: ,,Een huiselijke sfeer, niet steriel, gezellig, goede belichting en goede klimaatbeheersing. Je thuis voelen is belangrijk. Je moet er kunnen doen waarvoor je naar kantoor komt. Goede koffie hoort daar ook bij. Het geeft een bepaalde status, je kunt het zien als een arbeidsvoorwaarde.”

Wat vinden medewerkers belangrijk? Download de whitepaper over het kantoor van de toekomst!

Uit onderzoek tijdens lockdowns blijkt dat veel medewerkers het thuiswerken graag willen afwisselen met meetings op kantoor: collega's ontmoeten en samen bij een kopje goede koffie brainstormen. Wat vinden jouw medewerkers belangrijk? Download nu de whitepaper.

Ook goede koffie is gratis

En daarvoor hoeven medewerkers wat De Leeuw betreft niet te betalen. ,,Het hangt ook af van de organisatie. Wij hechten eraan dat medewerkers krijgen wat ze willen. De uitzendbranche is een concurrerende branche, wat ze hier niet krijgen, krijgen ze bij de concurrent wel. Ze zullen niet alleen voor de koffie naar ons komen of bij ons blijven. Maar het werkt wel mee. Wij vinden het belangrijk dat het wordt aangeboden door de werkgever. Als men ervoor moet betalen dan is het niet meer belangrijk van wie het is, dan gaat het om wat je ervoor moet betalen en dat willen we voorkomen. Natuurlijk, er is goedkopere koffie op de markt, wat sommige mensen ook wel prima zullen vinden. Bij ons past kwaliteit. Het zegt iets over je bedrijf, de gastvrijheid, hoe je wordt ontvangen.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws