Aangeboden door Fromanteel

Branded Content Groei

Horlogemerk Fromanteel lanceert tweede sharefunding: ‘bouwen aan brandstores en Direct-to-Consumer-verkoop’

Affordable Luxe-horlogemerk Fromanteel uit Amsterdam haalde eerder al ruim €800.000 groeikapitaal op en lanceert nu een nieuwe sharefunding-campagne. Het bedrijf maakt sinds 2009 hoogwaardige Swiss Made horloges tegen een betaalbare prijs. De nieuwe investeringsronde moet kapitaal genereren om de focus te verleggen naar Direct-to-Consumer-verkoop. Op die manier wil het merk haar volledige potentieel ontgrendelen.

Patrick Wessels 24 november 2022

Fromanteel 3 jpg

We spreken Alfredo Silva, mede-eigenaar en -oprichter van Fromanteel Watches. De ondernemer legt uit: ,,We merken dat we veel trouwe fans hebben, en dat we als bedrijf alleen maar harder groeien als we dichterbij onze consument blijven. Daarom willen we zowel online als met een brandstore schalen. Daarvoor gebruiken we sharefunding, omdat we dat graag samen doen met zowel onze fans als andere ondernemers en investeerders die in ons geloven.”

Heel bewust gekozen voor sharefunding

Ook voor de vorige investeringsronde koos het bedrijf al voor sharefunding, in plaats van crowdfunding, Silva licht toe: ,,We bestaan al ruim 13 jaar. In die jaren hebben we veel geleerd, zo ook welke financieringsvormen voor ons type onderneming werken. Sharefunding is daar een van. Anders dan bij leningen, bouw je met sharefunding aan een sterk eigen vermogen en gezonde cashflow - waardoor je verworven gelden 100% in groei kan investeren.

Voor de campagne werkt Fromanteel samen met Nxchange. ,,Het platform heeft vergunningen van de AFM en het Ministerie van Financiën, en wordt als een van de weinigen vertrouwd door alle (groot)banken. Bovendien kunnen investeerders in ons mkb-bedrijf hun aandelen via het platform verhandelen, dus extra investeren of juist verkopen wanneer ze dat willen. Die verhandelbaarheid vinden we heel belangrijk.

Silva verwacht dat de fans van het merk opnieuw zullen investeren. ,,Onze klanten dragen onze horloges met trots, volgen ons op social media en reageren enthousiast op lanceringen van limited editions. Klanten zijn niet de enige doelgroep. Silva ziet veel ondernemers die interesse tonen. Ondernemers kunnen zich in onze journey vinden en hebben er waardering voor dat het horlogemerk al ruim13 jaar succesvol is en nieuwe kansen ziet om verder te groeien.

,,Bij deze sharefunding-ronde is het al mogelijk om in te stappen vanaf €1.000, waarmee we het zo toegankelijk mogelijk proberen te maken. Echter, iedereen die €5.000 of meer investeert, ontvangt een Special Edition Investor Watch. En investeringen van €10.000 of meer belonen we zelfs met een Investor Automatic Watch, ter waarde van €1.500.”

,,Fromanteel wil haar zichtbaarheid op straat verbeteren en zowel online als fysiek adverteren om dichterbij haar klanten te komen staan.''

Alfredo Silva, mede-eigenaar en -oprichter van Fromanteel Watches

Drie doelen

Met het groeigeld heeft Fromanteel duidelijke plannen. Het eerste doel is marketing. Fromanteel wil haar zichtbaarheid op straat verbeteren en zowel online als fysiek adverteren om dichterbij haar klanten te komen. ,,We zullen een brandstore openen in Amsterdam. Met onze showroom in het kantoor aan de Keizersgracht als verkapte winkel, genereren we al lange tijd meer omzet dan de huur die we betalen. En even uit het hoofd gerekend, met 120 vierkante meter op deze locatie kun je bedenken dat het niet om een kinderachtig bedrag gaat. Daarom weten we zeker dat we klaar zijn voor een brandstore om dat succes verder uit te breiden.”

Daarnaast zal Fromanteel investeren in meer gespecialiseerd personeel, zoals online specialisten, operationeel personeel en customer service personeel. Het derde doel is voorraad aansterken om zo out-of-stock te voorkomen. ,,Iedere groeispurt gaat gepaard met versnelde voorraadrotatie. Om geen ‘nee’ te hoeven verkopen, bieden we klanten een kleine korting aan als zij een pre-order plaatsen en daarmee bereid zijn iets langer op hun horloge te wachten. Echter, kortingen zijn funest voor onze marges - het liefst houden we daarom goede voorraadniveaus bij.” vertelt Silva

Direct-to-Consumer-benadering

Het is onderdeel van een bredere strategie, om in te zetten op Direct-to-Consumer-verkoop. Silva licht toe: ,,We zijn jarenlang succesvol geweest via de conventionele route: distributie via juweliers en andere winkelketens, zoals de Bijenkorf en het Duitse Kaufhof. We groeiden tot 100 winkeldeuren in Nederland, 60 in Duitsland en 30 in België. De vergrijzing in de juweliersketen -en de daarmee gepaarde sluiting van vele zaken, de afgelopen economische crisis en het veranderde online consumentengedrag- deed ons besluiten om meer direct zaken te doen met onze eindgebruiker. Sinds 2016 zijn we daar, gefinancierd door eigen cashflow, aan begonnen. Daar plukken we nu de vruchten van.

Sindsdien verbeterde de toch al goede reviews en ervaringen van klanten, de marges voor het bedrijf en kwamen ook de branding en communicatie veel beter uit de verf. ,,We merken dat we meer fans verzamelen en dat die fans enthousiaster worden van een horlogemerk dat dichterbij ze komt te staan. Daarom zetten we nu de volgende stap om ons merk sterker te maken.”

,,De horloges worden met de hand geassembleerd in Zwitserland en zijn daarom gecertificeerd Swiss Made''

Alfredo Silva, mede-eigenaar en -oprichter van Fromanteel Watches

Over Fromanteel

Fromanteel maakt kwalitatief hoogwaardige horloges, die tegelijkertijd betaalbaar zijn voor een breed publiek. De horloges worden met de hand geassembleerd in Zwitserland en zijn daarom gecertificeerd Swiss Made.

Gevraagd naar het unieke businessmodel van de horlogemaker legt Silva uit: ,,Een horlogekast ontwikkelen is door de extreem hoge MOQ’s het duurste aspect van horloges maken. Toen we 10 jaar geleden de kast van een populair horloge uit onze collectie wilden ombouwen naar een automaat, bleek dat onmogelijk. We moesten een totaal nieuwe horlogekast ontwikkelen. Dat wilden we graag anders aanpakken.”

Nu maakt Fromanteel modulaire horlogekasten. Die unieke aanpak beperkt de benodigde aanpassingen tot één van de drie onderdelen van een horlogekast. ,,We hoeven alleen een gedeelte van de kast te herontwerpen, dus besparen veel kosten. Zo kunnen we een Swiss Made chronograaf automaat aanbieden voor €2.500, terwijl andere merken daar minimaal €6.000 voor vragen. Ondanks de enorme mechanische complexiteit, krijgen wij het voor elkaar, om high-end horloges beschikbaar te maken voor een zo breed mogelijk publiek. Met deze sharefunding-campagne en onze Direct-to-Consumer-benadering hopen we daarmee opnieuw veel meer mensen mee te bereiken.”

Investeer Mee

Geïnteresseerd om te investeren in een horlogemerk van eigen bodem met groeipotentieel?Bezoek dan investor.fromanteel-watches.com, waar je jouw interesse kenbaar kan maken. Reserveer dan ook direct jouw aandelen! Zodra de sharefunding ronde open is, sta je vooraan.

Meer info: investor.fromanteel-watches.com

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.