Aangeboden door Rabobank
Branded Content Groei
From Field to Fork: het succesverhaal van een korte, biologische keten
Als ondernemer wil je je bedrijf natuurlijk zo sterk mogelijk maken. Samenwerken met andere ondernemers speelt daarbij een belangrijke rol: je maakt elkaar en de keten sterker. Rabobank omarmt die strategie en moedigt ondernemers aan om samen kansen te pakken, risico’s te verminderen, meer kennis in huis te halen en schaalvoordelen te creëren. Oud tophockeysters en nu startende ondernemers Ellen Hoog en Naomi van As bezoeken verschillende succesvolle ketens. Wie zijn die sterke schakels?
Hoe konden de boeren de keten zo kort maken? Wat is het geheim van een heel jaar producten leveren? Wanneer is hun bedrijf een succes en wat leren Ellen & Naomi over biologische landbouw. Bekijk hierboven de video!
All-in. Vraag biologische boeren Wouter Snippe en Thijs Geerse uit Zeewolde hoe ze kijken naar hun onderneming We Grow Organic en dat is wat ze zeggen: all in, alles of niets. De boeren telen in de Flevopolder al 20 jaar op biologische wijze onder meer aardappels, uien, rode bieten en wortels. Die ze vervolgens ook zelf sorteren, verwerken, verpakken en verkopen via een breed netwerk van afnemers in Europa. From Field to Fork, noemen ze dat, met zo min mogelijk tussenstations. Vorig jaar hebben ze daar een nieuwe dimensie aan toegevoegd: een enorme investering in een nieuwe bewaartechniek die hen in staat stelt het hele jaar producten te leveren zodat er minder of geen import nodig is.
Lees ook: Slopen om elders weer op te bouwen, het succes van een circulaire bouwketen
Transparant, zonder tussenhandel
Snippe: ,,Samen zetten wij onze producten zelf in de markt, zonder tussenhandel. We werken transparant samen met telers en afnemers. Met telers stemmen we de teelt af aan de hand van de vraag in de markt, we delen kennis over teelt en kwaliteit. We werken inmiddels met een groot deel van de biologische telers samen, zijn in gesprek met Nederlandse supermarkten om onze producten direct aan te bieden en hebben klanten in heel Europa die, als het regionale product op is, bij ons kopen tot er weer nieuwe oogst is.”
Het heeft iets extra’s als je kunt zeggen dat het van om de hoek komt
Van het land in het schap
We Grow Organic is de tweede schakel in een keten die verder bestaat uit boerin Regina de Groot, met man en twee zonen net als Snippe en Geerse biologisch teler van diverse producten, en supermarktdirecteur Casper Kromkamp die de EkoPlaza in Almere runt. Kromkamp haalde al producten direct bij boerenfamilie De Groot: van het land in het schap. Zo leerde hij ook de mannen van We Grow Organic kennen. Kromkamp: ,,Voor mij is de kracht van onze samenwerking dat wij regelmatig met elkaar contact hebben en dat ik de producten kan halen wanneer ik ze nodig heb. Dit betekent dat ik ze niet hoef op te slaan en meteen kan verkopen.” Kromkamp merkt ook dat zijn klanten steeds meer willen weten over de herkomst van de biologische groenten. ,,Het heeft iets extra’s als je kunt zeggen dat het van om de hoek komt.”
Lees ook: Het ei van Kipster: misschien wel de duurzaamste keten van Nederland
Afnamegarantie door samenwerking
Ook boerin De Groot is enthousiast over de samenwerking: ,,Het levert van alles op. Onze zonen hebben hier gewerkt en daardoor allerlei waardevolle kennis opgedaan. Een ander belangrijk aspect is dat we door de samenwerking afnamegarantie hebben. Wat we telen kunnen we verkopen.” Bij dat telen speelt duurzaamheid uiteraard een belangrijke rol. Dat geldt voor de gehele keten. De Groot: ,,Wij investeren in machines met precisielandbouw om nog efficiënter te kunnen werken. We zijn energieneutraal, letten op het gebruik van de bodem en onze footprint. We ontwikkelen ons daarin steeds verder.”
Tips van de ondernemers uit deze biologische keten
Boerin De Groot: ‘Durf te vragen. Stel jezelf en je bedrijf open voor nieuwe ideeën en zoek ondernemers met wie jij dezelfde richting op kunt.’
Snippe (We Grow Organic): ‘Zorg dat je als ondernemer weet wat je rol in de keten is. Specialiseer je daarin en houdt veel contact met elkaar om samen de doelen te bereiken. Dan heb je ook een goed verhaal en dat moet je zeker niet vergeten te vertellen.’
Kromkamp (Ekoplaza): ‘Haal het om de hoek, als je het om de hoek kunt vinden.’
Lees ook: Door kennis én cijfers te delen, vormen deze ondernemers een succesvolle keten
Geïnvesteerd in bewaartechniek
Terug naar dat alles of niets. Zo voelde het voor Snippe en Geers toen zij in 2020 hun nieuwe bewaartechniek in Zeewolde introduceerden: een enorme hal met verschillende temperaturen waarin producten van het land het gehele jaar kunnen worden bewaard. Snippe: ,,We gebruiken een speciale condens droogtechniek waarmee we onze producten kunnen koelen en drogen. Zo kunnen we het langer bewaren, de kwaliteit is beter en we hebben eigenlijk geen import van ver meer nodig. Een stabiel, kwalitatief hoogwaardig product brengt groei van de biologische AGF teelt - aardappelen, groente en fruit - in Europa en dat biedt kansen voor telers om om te schakelen naar de biologische teelt.”
Lees ook: Deze circulaire ondernemers boeken sociaal, ecologisch en financieel succes
We Grow Organic wint Sterke Schakels 2021!
Op donderdag 19 november, tijdens de Week van de Ondernemer maakten Ellen en Naomi bekend dat We Grow Organic met de schakels boeren De Groot en Ekoplaza de Sterke Schakels 2021 hebben gewonnen. Luister hieronder de bekendmaking terug.
Uit het juryrapport: Het herinrichten van voedselketens is wereldwijd een van de belangrijkste topics. Dit bedrijf laat op een mooie manier zien dat je dit soort grote doelen heel goed van onderaf kunt opbouwen. Zij zijn door gewoon te beginnen in staat geweest om de keten echt in te korten waardoor de samenwerking met de echt belangrijke ketens waardevoller werd en er ook een betere verdeling van inkomsten kan ontstaan en dat zorgt er weer voor dat er meer geïnvesteerd kan worden in de kwaliteit van het product. Ze groeien letterlijk en figuurlijk organisch.
Lees ook: Zo profiteren deze ondernemers in hun keten van opkomst glamping