Aangeboden door T-Mobile Ondernemen

Branded Content Groei

Sharon Hilgers over succesbedrijf My Jewellery: 'Werken van de een naar de andere groeipiek'

Ze opende het afgelopen jaar vijftien boetieks en haar kantoorpersoneel verdubbelde van 100 naar 200 man. De 33-jarige Sharon Hilgers heeft met haar bedrijf My Jewellery het groeitempo er stevig in zitten, maar ze weet ook: na al dat hollen moet je ook af en toe stilstaan. Hilgers vertelt over deze en meer gezonde groeilessen van een miljoenenbedrijf.

Van onze redactie 13 oktober 2022

Sharon Hilgers My Jewellery bloemen

Even wat wapenfeiten van de succesvolle onderneming van Sharon Hilgers: My Jewellery heeft 700 man in dienst, er zijn 26 eigen boutiques in Nederland, België en Duitsland plus een groot online verkoopkanaal, vorig jaar bedroeg de omzet 32 miljoen euro en bovendien is Hilgers de hoogst genoteerde vrouw in de lijst met selfmade miljonairs van Quote.

In de Whitepaper ‘Vier lessen van My Jewellery-ceo Sharon Hilgers’ leer je hoe je snel, maar wel gezond kunt groeien. Bijvoorbeeld op het gebied van IT, of personeelsinzet. Download hier de whitepaper.

Sharon Hilgers weet dus hoe een geslaagd bedrijf op te zetten, maar of ze dat ook zo succesvol zou kunnen in het verkopen van – pak ‘m beet – dakpannen? ,,Néé. Oh nee, zeker niet,” zegt Hilgers stellig vanaf haar hoofdkantoor in Den Bosch. ,,Nee, ik vind het ondernemen heel leuk, maar mijn motivatie zit ‘m toch ook vooral in dit product: sieraden. Wij lanceren iedere week een dertigtal nieuwe producten en daar ben ik nog steeds heel nauw bij betrokken: over hoe het op de foto gaat, of we een actie aan een bepaald product moeten koppelen. Dat is waar mijn kracht en ook mijn passie ligt. Niet bij dakpannen.”

Van webshop naar volledig lifestyle-merk

In 2011 had Hilgers nog een heel ander leven: ze stond voor de klas als lerares Frans op een middelbare school. Hilgers had toen echter al een grote passie voor haar bedrijf dat ze in de avonduren erbij deed en besloot er in 2011 volledig voor te gaan. Het begon met de My Jewellery-webshop in kettinkjes en armbandjes, maar ondertussen is het een volledig lifestyle-merk geworden, met naast sieraden ook kleding en een beauty- en make-uplijn.

''Momenteel zijn we in een organisatiefase waar we alle processen achter de schermen op orde maken. Dat is nu onze grootste prioriteit''

Sharon Hilgers, ceo My Jewellery

Behalve de webshop zijn er nu 26 fysieke winkels door het hele land, waar hordes (vooral) meiden in de rij staan voor de belevingswereld die Sharon de afgelopen jaren heeft opgetrokken: een sprankelende, feestelijke wereld met betaalbaar design.

Het is een jong bedrijf: niet alleen door de jonge ceo – Sharon Hilgers is 33 jaar - maar ook door de gemiddelde leeftijd van haar medewerkers: die is 25 jaar. MyJewellery is een scale-up dat de laatste jaren grote stappen heeft weten te zetten. Alleen het afgelopen jaar al verdubbelde het personeelsbestand op het hoofdkantoor van 100 naar 200 en opende het niet minder dan vijftien nieuwe boutiques. In 2018 was het bedrijf nog maar een tiende van hoe groot My Jewellery nu is.

Niet verliezen in details

Als je zulke grote groei realiseert, hoe houd je dan nog controle? En hoe zorg je dat je jezelf niet verliest in details? Voor Hilgers is het duidelijk: als ondernemer moet je niet alleen maar willen hollen, maar ook af en toe een pas op de plaats durven maken.

,,Momenteel zijn we in een organisatiefase waar we alle processen achter de schermen op orde maken. Dat is nu onze grootste prioriteit. Die fase komt na een periode van extreme groei, met veel nieuw geopende winkels en het aannemen van tientallen mensen.”

Na de zomervakantie merkte Hilgers dat ze behoefte had om even alles weer goed in te richten. ,,Bijvoorbeeld het online systeem waarmee we ons warehouse beheren; daar kunnen zaken efficiënter maken nu we zoveel meer winkels hebben. Daarná kun je dan weer toewerken naar een volgende groeipiek.”

Bij gezond groeien hoort ook af en toe stilstaan. Benieuwd naar nog meer groeilessen? Lees in de whitepaper wat Sharon Hilgers als essentieel ziet voor een gezond, groeiend bedrijf.

Vooruit denken in IT-structuren

Ook een goede IT-structuur is een essentiële basis voor gezonde groei, weet Sharon ondertussen. Binnen haar bedrijf is haar vriend Vilmar Bliekendaal verantwoordelijk voor de IT-tak. Hij schuift aan om er wat over te vertellen. ,,Ooit zijn we natuurlijk begonnen met een webshop, maar als je op een gegeven moment een groot warehouse krijgt, een cloud voor het hoofdkantoor, een financieel systeem, een kassasysteem met een hoop winkels – dan heb je wat groters nodig. Toen zijn we gaan werken met een serieus ERP-systeem, dat bedrijfsprocessen binnen een organisatie verbindt en automatiseert. Die slag hebben we in 2018 gemaakt.”

Ondertussen is My Jewellery een bedrijf dat veel investeert in IT en daarin vooruit denkt. Bliekendaal: ,,Als snelgroeiend scale-up heb je er niks aan als je systeem nú goed past, want over twee of drie jaar kan het zomaar weer eens heel anders zijn. Daarom draaien we in het begin wel eens met te dure, te zware pakketten, maar die dan een jaar later juist prima passen.”

Of het nu gaat over IT, sales of de inrichting van de boutiques: bij My Jewellery draait het om telkens beter willen worden. Hilgers: ,,Dat is wel de winnaarsmentaliteit die ik van jongs af aan in me heb. Als ik iets in mijn hoofd heb, dan ga ik heel doelgericht te werk en ben ik bereid er veel voor te laten. Ik werk al heel wat jaren veel uren in de week, ook in de weekenden. Dat moet je er voor over hebben. Natuurlijk heb ik ook wel eens een hang zaterdag op de bank, maar mijn bedrijf staat op plaats één.”

''We dachten: de vaccinaties zijn er, iedereen heeft weer zin in een feestje. Totdat twee weken voor kerst toch alles dicht moest vanwege de lockdown''

Sharon Hilgers, ceo My Jewellery

Snel schakelen als ondernemer

Is hard werken de reden dat haar merk zo’n succes is geworden? Het is één van de factoren, zegt Hilgers. Net zo goed als dat ze veel aandacht heeft om haar bedrijf een fijne werkgever te laten zijn, en dat ze snel durft te schakelen als ondernemer: werkt iets niet, dan is ze bereid dat rigoureus overboord te gooien en te focussen op iets anders.

,,En ik zie overal het positieve van in,” voegt ze tot slot toe. ,,Deze winter hadden we bijvoorbeeld de winkels volhangen met onze partycollectie. We dachten: de vaccinaties zijn er, iedereen heeft weer zin in een feestje. Totdat twee weken voor kerst toch alles dicht moest vanwege de lockdown. Dat was enorm balen en daar hebben we flink veel geld op verloren. Maar het maakt wel dat we de huidige feestcollectie wat minder uitbundig hebben gehouden – met meer kleding die je ook op andere momenten van het jaar kunt dragen. Hebben we dat toch maar mooi weer geleerd.”

In de Whitepaper ‘Vier lessen van MyJewellery-ceo Sharon Hilgers’ leer je hoe je snel, maar wel gezond kunt groeien. Bijvoorbeeld op het gebied van IT, of personeelsinzet. Download hier de whitepaper.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

tracking pixel