Nieuws Groei

Bruiloftsfotograaf Meral over talent en ondernemerschap: 'Dat zoetsappige trouwgedoe is niets voor mij, dacht ik ooit'

Meral Soydas uit Utrecht schoot bruiloften op de mooiste en bijzonderste plekken van de wereld. Denk aan het Sydney Opera House en hot spots op Hawaï, Italië, Bonaire en Chili. Haar werk bleef niet onopgemerkt. Zo won ze tien awards in haar vakgebied, waaronder meerdere belangrijke grote prijzen. Een interview over fotografie, talent, dromen en ondernemerschap.

Van onze redactie 16 juni 2023

Bruiloftsfotograaf Meral Soydas trouwfoto kleur

Werk van bruiloftsfotograaf Meral Soydas.

Meral (39) is een bezige bij. Moeder van Lois (2), echtgenote van Jeroen, sporter, wereldreiziger en ondernemer. Marketing, sales, haar website en copywriting; ze doet bijna alles zelf. ,,Vooral omdat ik nieuwsgierig bent. Daarnaast vind ik het interessant om te zien wat er gebeurt met je bedrijf als je aan verschillende knoppen draait.”

Haar vader, die Turks is, raadde haar al vroeg aan om niet voor een baas te gaan werken. ,,Hij werd in Nederland vaak ondergewaardeerd ondanks al zijn diploma’s en wilde niet dat mij dat ook overkwam. Ik denk dat ik me misschien een beetje tegen hem heb afgezet. Daarom heeft het relatief lang geduurd voordat ik mijn vaste baan als psychologe durfde los te laten. Nu vind ik het ondernemerschap niet minder dan geweldig.”

Daar had haar man - tevens eigen baas - overigens ook een hand in. ,,Jeroen houdt heel erg van reizen en vrijheid. Hij stimuleerde me in 2019 om mijn baan op te zeggen en volledig voor fotografie te gaan. Een maand later was ik een fotografe zonder werk vanwege corona”, vertelt ze met een volle lach.

''In eerste instantie had ik wel mijn twijfels over bruiloftsfotografie. Ik hield niet zo van dat zoetsappige trouwgedoe, dacht ik, maar het was enorm leuk''

Meral Soydas

Bruiloftsfotograaf Meral Soydas.

Eerste camera en wat zelfleer-fotografieboeken

Merals reis door de fotografie begon in 2013. Ze kocht een camera en wat zelfleer-fotografieboeken om zo verslag te doen van een lange reis door Zuid-Amerika. ,,Fotograferen was iets wat ik al lang wilde. Nu deed ik het ook en het was fantastisch. Toen ik thuiskwam, plaatste ik mijn reisfoto’s op internet. Daar kreeg ik veel positieve reacties op en zelfs het verzoek om een fotoshoot te doen met een collega die personal trainer was in een sportschool. Het was niet de bedoeling om fotograaf te worden of een bedrijf op te starten, maar omdat de opdrachten bleven binnenkomen, heb ik me ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Daarnaast ben ik een fotografie-opleiding begonnen.”

,,Snel daarna werd ik door een goede vriendin gevraagd om haar bruiloft te fotograferen. Zo stond ik dus al volop te werken terwijl ik bij wijze van spreken mijn camera nog niet eens goed kon vasthouden. In eerste instantie had ik wel mijn twijfels over bruiloftsfotografie. Ik hield niet zo van dat zoetsappige trouwgedoe, dacht ik, maar het was enorm leuk.”

,,Net als in de psychologie was het fijn om dichtbij de mensen te zijn, me in te leven en verbinden, maar nu lag de focus op het positieve in plaats van het negatieve: ik fotografeer mijn klanten en gasten op de mooiste dag van hun leven waar ze samen met vrienden en familie de liefde vieren.”

Een prachtige buitenlocatie in Nieuw-Zeeland geladen met Haka

Meral bleek ook aanleg te hebben. ,,Mijn talent is dat ik makkelijk mix en opga in zo’n bruiloft. Ik merk dat de mensen me vertrouwen en hun schild laten zakken. Daardoor kan ik nabijkomen, intieme foto’s maken en laten zien wie ze echt zijn.”

Na corona - een tijd die Meral onder andere gebruikte om zich verder te scholen in haar vak - stroomde haar agenda weer snel vol. ,,Inmiddels heb ik meer dan honderd trouwerijen gedaan. In de toekomst hoop ik nog meer bruiloften in het buitenland te doen zoals degene die ik als tweede fotograaf schoot in het Opera House in Sydney of die op een prachtige buitenlocatie in Nieuw-Zeeland geladen met Haka, dames met traditionele bloemenkransen en cultuur. Voor dat soort bruiloften ga je ook echt een samenwerking aan met de weddingplanner, duik je diep in het proces en ontstaan mogelijkheden om de mooiste foto’s te maken.”

Nog meer werk van bruiloftsfotograaf Meral Soydas.

Lees ook: Jonge ondernemer Indy (20) maakt ‘grotemensenfeesten’ als bruiloft ook voor kinderen leuk

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws