Nieuws Groei
... en opeens weet je het: ik begin een schoonmaakbedrijf! (net als Jeffrey en Cagatay)
Schoonmakers zijn bijna niet aan te slepen. Het aantal schoonmaakbedrijven is tijdens corona gegroeid als kool. Net als het aantal vacatures, dat oploopt nu de economie weer opent. Maar of dat zo blijft, is onzeker. ,,Veel opdrachtgevers kijken nu toch nog eens heel goed of ze met minder kantoorruimte toe kunnen. Dat gaat omzet kosten.”

Schoonmaakbedrijven richten zich niet alleen maar op het huishouden, maar ook op het grovere werk. Foto: AD/Pix4Profs /Jules van Iperen.
Jeffrey Overeem (30) uit Zeewolde was tot april torenkraanmachinist in de bouw, tot hij als zelfstandig ondernemer in de schoonmaakbranche aan de slag ging: Overeem dak- en gevelonderhoud. Het idee om een eigen bedrijf te beginnen had hij al langer, maar nu kwam ‘alles bij elkaar’ en zette hij de stap. ,,Mijn zwager heeft een schoonmaakbedrijf, glasbewassing, ramen, zonnepanelen... Dus ik kon de kunst van het ondernemerschap bij hem al afkijken,” vertelt hij het AD.
Corona hakte er vorig jaar diep in. ,,Ik zat regelmatig bij huis omdat er geen werk was.” Toen vorig jaar zijn oma overleed en hij een erfenisje kreeg, zag de torenkraanmachinist dat als ‘een opstartje’ naar zijn eigen bedrijf. Hij nam ontslag, kocht een aanhanger die hij inrichtte met een watertank en hogedrukreiniger en begon. ,,Ja, zonder extra opleiding. Dat wat ik doe is nou ook weer geen hogere wiskunde.”
Lees ook: Teruglezen: vanaf 26 juni verdere versoepelingen coronamaatregelen
De opdrachten vallen hem niet bepaald vanzelf in de schoot. Maar na wat flyeren in Zeewolde en Almere zit Overeem inmiddels aardig in het werk. ,,In Almere ben ik bezig bij zes woningen van ooit mooie, gele bakstenen die er nu vuil en zwart uitzien. Die maak ik weer helemaal schoon. Voegen die loszitten, haal ik eruit en die breng ik dan opnieuw aan.” Samen met nog een bijbaantje als belader van vrachtwagens heeft hij de zaken financieel goed op orde voor zichzelf en zijn gezin.
,,Overdag ben ik aan de slag met mijn eigen bedrijf, ’s avonds bij een transportonderneming. Dat zijn lange dagen. Maar van hard werken is nog nooit iemand doodgegaan, zei mijn vader altijd. Dat komt wel goed.”
Vorig jaar is de totale omzet 8 procent gezakt. Dit jaar poetst de branche dat verschil weer zo goed als weg, verwacht Christian de Boer van Schoonmakend Nederland. Nu de economie weer opent, rekent hij op stevig herstel.
Hij is bepaald niet de enige die een eigen bedrijf begint. De schoonmaakbranche groeit al jaren, maar dat valt in coronajaar 2020 en de eerste coronamaanden van 2021 wel bijzonder op. Sinds vorig jaar is landelijk het aantal schoonmaakbedrijven met 10 procent toegenomen. In Oost-Nederland is er 14 procent bijgekomen; nu vinden hier 1323 ondernemers hun weg in schoonmaakwerk, van gebouwenreiniging tot glasbewassing, facility management, schoorsteenvegen en dakonderhoud. Dit blijkt uit gegevens van de Kamer van Koophandel.
Schreeuwend tekort
En dan te bedenken dat vorig jaar de totale omzet 8 procent is gezakt. Dit jaar poetst de branche dat verschil weer zo goed als weg, verwacht Christian de Boer van brancheorganisatie Schoonmakend Nederland. Nu de economie weer opent, rekent hij op stevig herstel. Nu al is er sprake van een schreeuwend tekort aan medewerkers. Volgens uitkeringsinstantie UWV staan er ruim 5300 vacatures open. Na de arbeidsmarktregio’s Groot Amsterdam en Rijnmond is de nood het hoogst in Oost-Nederland.
In de regio’s Zwolle en Stedendriehoek en Noordwest-Veluwe is het aantal vacatures in een jaar tijd bijna verdubbeld tot 487. Zij staan er op de kaart van UWV diepgekleurd op. Steeds meer bedrijven - onder andere Novon in Zwolle - schermen er mee dat je er zelfs zonder te solliciteren aan de slag kunt.
Het aantal bedrijven in de schoonmaakbranche is in deze regio het afgelopen jaar gegroeid met 14 procent. Een van de nieuwkomers op de markt is Jeffrey Overeem uit Zeewolde. Door corona had hij als kraanmachinist amper werk en daarom is hij een bedrijf in gevel- en dakonderhoud begonnen. Foto: AD/Dingena Mol.
Niet dat in elke hoek van de de schoonmaakmarkt banen voor het oprapen liggen. Het beeld heeft vorig jaar in hoog tempo gewisseld en dat gaat - nu de economie van het slot komt - net zo hard verder, zien De Boer en Jacco Vonhof, eigenaar van Novon (ongeveer 2300 medewerkers) en voorzitter van de brancheorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf MKB Nederland.
Vonhof: ,,Schoonmaakbedrijven die zich op evenementen richten, stonden vorig jaar lang stil. En zit je vooral in kantoren, was dat vorig jaar ook een stuk minder omdat mensen massaal thuis gingen werken. Maar had je kantoren die nog wel open waren en fabrieken waar de productie gewoon doorging, lag er juist extra werk omdat strengere hygiëne-eisen door de pandemie dat nodig maakten. Die vroegen om extra schoonmaakrondes en extra middelen voor handhygiëne.”
Zelf biedt hij zijn diensten aan in verschillende sectoren - onder andere vakantieparken, scholen en kantoren - en door die spreiding in zijn portefeuille komt hij onder aan de streep toch nog redelijk goed uit.
Een vat vol onzekerheden en de wetenschap dat de markt al tamelijk verzadigd is, maakt de stevige groei van het aantal schoonmaakbedrijven een beetje een raadsel.
Of die situatie zo blijft is helemaal niet zeker. Vakantieparken zitten vol, nu veel mensen door corona dichter bij huis vakantie vieren. Daar mag je - ook dit jaar nog - meer schoonmaakwerk verwachten. Maar hoe zit dat volgend jaar? En dat we weer meer op kantoor mogen werken, wil niet zeggen dat dat ook gebeurt. Werkgevers en medewerkers hebben de smaak van thuiswerken te pakken. ,,Opdrachtgevers kijken nu nog eens goed of ze met minder kantoorruimte toe kunnen”, merkt Vonhof.
Dat vat vol onzekerheden en de wetenschap dat de markt al tamelijk verzadigd is, maakt de stevige groei van het aantal schoonmaakbedrijven een beetje een raadsel.
Nou, niet helemaal, zegt Vonhof. Er zijn bedrijven, zoals in de horeca of evenementen, die door corona afscheid moesten nemen van medewerkers. ,,En dan is het helemaal niet ingewikkeld om een eigen schoonmaakbedrijf te beginnen. Je koopt een auto en een ladder en je begint. Zo ben ik zelf ooit ook begonnen. Je hebt zeker in het begin heel weinig nodig.”
Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland en eigenaar van het Zwolse schoonmaakbedrijf Novon. Foto: AD/Robin Utrecht.
Dat klopt wel, weet Zwollenaar Cagatay Can Kirati (20). Hij is eerder dit jaar begonnen met zijn bedrijf CCK Dienstverlening en had daarvoor niet veel meer nodig dan een auto, schoonmaakpistool, regenpak, wat handschoenen en laarzen.
Hij studeert nog commerciële economie, maar houdt genoeg tijd over - ,,Ik ga een dag in de week naar school, over twee jaar ben ik klaar’’ - als zzp’er in de schoonmaakbranche. Zijn belangrijkste opdrachtgever is de Veluwse kippenslachter Plukon. Daar is hij zo'n 35 uur per week bezig. ,,Ik maak machines met een hogedrukreiniger schoon en desinfecteer ze. Dat is belangrijk. Je wilt niet dat er resten achterblijven die gaan bederven en in voedingsmiddelen terechtkomen.”
Eerst heeft hij via een uitzendbureau hetzelfde werk gedaan bij verschillende bedrijven. Dat hij dat nu als zzp’er aan de slag is gegaan, heeft niet zoveel met corona te maken. Het is eerder dat het ondernemerschap hem trekt.
Tijdnood?
De zomer wil hij gebruiken om te kijken hoe hij nog meer werk kan krijgen. Tijdnood? Dat ziet Cagatay niet. ,,Ik ben nog hartstikke jong, ik kan wel wat aan.” Hij droomt ervan om groter te groeien en dan niet alleen in schoonmaakwerk maar ‘de hele dienstverlening’. Wat hij zich daar precies bij voorstelt, weet hij nog niet. Hoe dan ook komt zijn studie goed van pas. Straks weet hij alles van marketing en sales.