Nieuws Groei

Danique stak 2 ton overwaarde uit huis in keukenstudio Baboon: 'Hart stond in de fik van dit idee'

Je eigen bedrijf vaarwel zeggen, je huis verkopen en de overwaarde gebruiken voor een nieuw avontuur in een compleet onbekende branche. Het is nogal een risico, maar Danique Wiltink ging ervoor met Baboon en schudt inmiddels de gehele keukenbranche door elkaar.

Robbert Daalder 7 maart 2023

Danique wiltink nimbles baboon

Danique Wiltink vertelt over haar sprong in het diepe met Baboon.

,,Het is niet zo dat ik mijn huis verkocht heb om Baboon te beginnen hoor”, stelt de ondernemer in kwestie voorop. ,,Het was gewoon tijd voor iets anders. Met mijn oude tech-startup Nimbles (online platform voor aanvullend onderwijs, red.) was ik al ruim drie jaar bezig, maar ik voelde het daar totaal niet meer. Telkens maar funding ophalen, verantwoording aan investeerders afleggen. Dat kostte allemaal zoveel tijd. Ik dacht: ik stop hiermee.”

Een 'vet lelijke' keuken als aanleiding voor Baboon

,,Mijn relatie ging in die periode ook over waardoor er 200.000 euro uit ons huis voor mij vrijkwam. Terwijl ik in mijn nieuwe huurwoning aan het klussen was en nadacht over wat mijn volgende bedrijf zou moeten worden, besefte ik dat ik met een vet lelijke keuken zat opgescheept.”

,,Op Pinterest heb ik toen een moodboard gemaakt ter inspiratie voor een nieuwe keuken. Eenmaal bij de meubelboulevard kwam ik erachter dat het aanbod wel heel mager was en er alleen maar opdringerige keukenboeren rondliepen. Toen besloot ik naar een meubelmaker te gaan, alleen kostte dat dan weer een vermogen.”

"De keukenmarkt is ontzettend traditioneel. Het is bizar. Er wordt totaal niet geïnnoveerd en keukenboeren hebben alleen maar baat bij de verkoop van complete keukens"

Bij een bedrijf uit Kopenhagen vond Danique de frontjes waarmee ze haar huidige keuken naar eigen wens kon aanpassen en deze dus niet in z’n geheel hoefde af te schrijven. Omdat de Deense ondernemers echter geen verantwoordelijkheid dragen voor een veilige verzending naar Nederland, geen retours in ontvangst nemen en de btw hoog is, bood ook deze optie geen uitkomst.

Modulaire basiselementen van IKEA matchen met Baboon

,,De keukenmarkt is ontzettend traditioneel. Het is bizar. Keukenboeren hebben alleen maar baat bij de verkoop van complete keukens. ‘Op deze krijg je 2.000 euro korting’, heb ik ze ik weet niet hoe vaak horen zeggen. Dat terwijl veel klanten daar helemaal niet naar op zoek zijn. Vaak is de basis van een ‘oude’ keuken of de apparatuur die erin zit gewoon nog goed en volstaat een nieuw front.”

,,Door dit besef zag ik tegelijkertijd een kans voor een nieuw bedrijf. Wat nou als ik die fronten lever? Als ik de modulaire basiselementen van IKEA op een creatieve manier match met een eigen collectie keukenfronten? Dat is goedkoper voor de klant en tegelijkertijd verkleinen we de vuilnisbelt van afgedankte keukens. Mijn hart stond echt in de fik van dit idee!”

Lees ook: Hoe Sophia Tienstra de markt verovert met... design deurmatten

Danique Wiltink: 46.000 euro gestort en twee jaar geen salaris

Hoewel het een flinke sprong in het diepe zou worden, voelde Danique aan alles dat haar keukenpropositie klopte. En dus werd vriendin Suzanne van der Pluijm gebeld met de vraag om in te stappen.

,,Ze vond het gelijk een vet idee, maar was nooit eerder ondernemer. Geen probleem, dat was ik namelijk al. Ik stortte 46.000 euro om op te starten en zou mezelf daarnaast twee jaar geen salaris uitbetalen. Suus leende 20.000 euro en werkte een jaar voor niets. We deden alles zelf. Geen investeerders en geen hulp van de bank. Die vrijheid voelde direct al heerlijk.”

,,Waar ik de rest van die twee ton voor heb gebruikt? Ik heb 55.000 euro als vrij opneembare lening beschikbaar gesteld aan de vennootschap, ter ondersteuning van de cashflow. Aangezien ik dus geen salaris had, heb ik van de overige 100.000 euro mijn huur, eten en leven betaald. Die lening is inmiddels alweer terugbetaald.”

"Ik denk dat ik wel honderd mogelijke leveranciers heb benaderd met de vraag of zij de keukenfronten voor ons konden produceren. Haha! Ik wist toen nog niet eens wat MDF was"

Grietje op hoge hakken is oprichter van Baboon

Gezien de 2 miljoen euro omzet in de eerste twee jaar mankeerde er inderdaad weinig aan het idee voor Baboon. Toch is het tot uitvoering brengen van een ambitieus idee niet voor iedereen weggelegd. Zeker niet als je in het geval van Danique nog helemaal niets van keukens weet. Ze moet lachen als ze met dat gegeven wordt geconfronteerd.

,,Ik heb ontzettend veel mogelijke leveranciers benaderd met de vraag of zij de keukenfronten voor ons konden produceren. Haha! Toen wist ik nog niet eens wat MDF was (medium-density fibreboard, red). Zeker vijftien bedrijven hebben nooit op mijn vraag gereageerd en ik weet zeker dat er nog veel meer waren die zich afvroegen wat dat grietje op die hakken nou eigenlijk wilde.”

Baboon komt straks met badkamerlijn

Dat de aanhouder wint, blijkt ook weer in het geval van Baboon. Twee bedrijven sloegen uiteindelijk aan op de samples die Danique bij haar Deense inspiratiebron had opgevraagd. ,,Ik had eerlijk gezegd niet eens verwacht dat deze bedrijven mij konden helpen, maar don’t judge a book by its cover. Ze zijn nog altijd onze leveranciers. We begonnen met de fronten, maar doen nu ook werkbladen, spoelbakken en kranen. En over een maand of vijf lanceren we een compleet eigen badkamerlijn.”

Danique heeft de wind duidelijk in de zeilen. Iets wat sinds de oprichting van Baboon nooit anders is geweest. Zelfs corona zat een vliegende start niet in de weg. ,,Mensen mochten in de lockdowns nergens meer naartoe en dus ging iedereen zijn huis verbouwen. Onze showroom moest dicht, maar online konden we natuurlijk prima zaken doen. In die tweeënhalf jaar zijn we al naar een groter pand in het centrum van Amsterdam verhuisd en is ons team uitgegroeid naar tien man.”

"Ik vind het belangrijk dat mensen weten dat ondernemen echt niet altijd zo mooi is als het soms op LinkedIn lijkt. Er waren genoeg mensen die mij voor gek verklaarden toen ik stopte met Nimbles"

Succes Danique Wiltink kent 'natuurlijk' ook een keerzijde

De van origine Brabantse ondernemer geeft aan goed te beseffen dat ze zojuist een regelrecht succesverhaal heeft afgestoken. Wat volgt is dan ook een weergave van de andere kant van haar medaille. ,,Ik vind het belangrijk dat mensen weten dat ondernemen echt niet altijd zo mooi is als het soms op LinkedIn lijkt. Er waren genoeg mensen die mij voor gek verklaarden toen ik stopte met Nimbles en besloot mijn huis te verkopen. Waarom zou ik een groot koophuis inruilen voor een kleinere huurwoning en zekerheid inwisselen voor de totale onzekerheid die gepaard gaat met een nieuwe start?”

,,Natuurlijk vond ik het weleens moeilijk als vrienden huizen kochten terwijl mijn bankrekening volledig leegliep. Aan de andere kant zag ik dat deze vrienden die zekerheid wél hadden, maar tegelijkertijd ongelukkig waren met hun werk. Wat ik met Baboon doe, vind ik écht leuk en dat geeft mij ontzettend veel kracht.”

Inleveren op marge om naam hoog te houden

,,Denk trouwens niet dat we geen zakelijke tegenslagen hebben gehad. De oorlog in Oekraïne… Materiaal dat daardoor opeens velen malen duurder werd of zelfs niet meer leverbaar was terwijl we de keuken eigenlijk al hadden verkocht. Dan lever je dus in op je marge omdat je toch een naam hoog te houden hebt.”

,,Ook aan de operationele kant ging het ook vaak genoeg mis”, besluit Danique. ,,Dat maten om wat voor reden dan ook toch niet overeen kwamen en bestellingen dus niet pasten. Of zelfs keukens in een totaal verkeerde kleur. Daar hebben we meer dan genoeg leergeld voor betaald en dat hoort er allemaal bij. Gelukkig hebben we ervan geleerd.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws