Nieuws Groei

Nieuwe fase: Neleman-wijnen straks vanuit eigen warehouse de wereld over

Derrick Neleman zette Zutphen de afgelopen jaren met zijn biologische wijnen al flink op de kaart. Na de jaarwisseling doet de Zutphenaar daar nog een schep bovenop. De wijnmaker, de Meest Inspirerende Ondernemer van het Jaar, opent een 'warehouse’ om alle online wijnbestellingen aan te kunnen.

Merten Simons (AD) 19 december 2020

Derrick neleman wijnen

Derrick Neleman met één van zijn wijnen bij de IJsselkade in Zutphen. Aan de andere kant van de stad opent hij in februari een reusachtig magazijn, vanuit waar hij zijn biologische wijnen de wereld over stuurt. Foto: Jeroen Jazet/de Stentor.

Vrachtwagens vol wijn rijden vanaf februari af en aan naar industrieterrein De Mars in Zutphen. In het voormalige Motrac-pand opent Derrick Neleman (43) dan een groot magazijn om alle online wijnbestellingen te verwerken. Een pand met een showroom van 350 vierkante meter en daarachter een magazijn van nog eens 650 vierkante meter.

,,Het is een mooie, prominente plek in de stad’’, zegt Neleman in de Stentor. Op dit moment legt hij de laatste hand aan het warehouse, een zogenaamd B2C-magazijn. Vanaf hier worden straks alle online wijnbestellingen verwerkt. In januari gaat hij proefdraaien en vanaf februari moeten alle online bestellingen dan vanaf het nieuwe magazijn afgehandeld worden.

Lees ook: De Ondernemer en Neleman Wijnen starten exclusieve actie voor ondernemers

,,Op dit moment verwerken we online bestellingen nog vanuit Amsterdam en Westzaan. We kiezen er bewust voor om dit allemaal terug te halen naar Zutphen. Al langer zochten we naar een geschikt pand. Niet op een afgelegen stukje industrieterrein, maar in het zicht.’’

In het zicht ligt het pand zeker. Tegenover het Polplein is het voormalig Motrac-pand met kenmerkend veel glas en een opvallende rode buis niet te missen. Neleman huurt het pand straks van vastgoedondernemer Cor Brandsma.

,,In mei nam ik het pand samen met mijn zakenpartner over van een andere vastgoedondernemer. Er was enorm veel belangstelling voor. Dat snap ik eigenlijk wel. De showroom van het pand ligt vol in het zicht vanaf het Polplein. Daar komen in het weekend zóveel mensen voor een bezoekje aan de bouwmarkt. Uit de geïnteresseerden hebben we bewust gekozen voor Neleman. Een huurder die iets extra's heeft en een huurder met een mooie band met Zutphen die bovendien enorm groeit.’’

Lees ook: Derrick Neleman verrast met weer nieuwe stappen: 'Ik wil Coolblue van de wijnen worden'

Wijnbestellingen 'over de kop'

De wijnbestellingen via internet groeien de laatste jaren volgens Neleman hard. Neleman behoort inmiddels tot de top-vijf online wijnverkoopbedrijven in Nederland. Neleman: ,,Dat is behoorlijk uniek. Wij zijn namelijk het enige bedrijf daarvan dat ook zelf de wijnboer is. Traditioneel zijn dat bedrijven die wijn importeren.’’

Hoeveel liter wijn er jaarlijks bij Neleman doorheen gaat, zegt de Zutphenaar liever niet. ,,Meer dan je denkt. Hoeveelheden noem ik nooit’’, zegt Neleman. Ook hoeveel werknemers hij zoekt voor het ‘warehouse’ laat hij in het midden. ,,We zoeken meerdere mensen op verschillende niveaus. Ons doel is onze boodschap achter de wijn, niet het volume. Ik wil mensen meekrijgen de biologische wereld in. Met wijn wil ik al drinkend de wereld mooier maken.’’

Die boodschap verspreidt zich de laatste tijd snel. Begin dit jaar werd Neleman door collega-ondernemers gekozen tot Meest Inspirerende Ondernemer van het Jaar. Daarnaast opende hij fysieke winkels in hartje Amsterdam en Utrecht en start hij nu dus een groot B2C-magazijn in Zutphen.

Foto onder: Derrick Neleman was een van de studiogasten bij de live radio-uitzendingen tijdens de Week van de Ondernemer. Hier kun je het gesprek terugluisteren.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.