Nieuws Groei

Regionale kenmerken in reclame: wel of niet succesvol?

Een zachte g in een radiocommercial omdat jouw bedrijf uit het zuiden komt. Of de Friese vlag in de krantenadvertentie omdat dáár de roots van jouw bedrijf liggen. Het zijn stuk voor stuk regionale kenmerken die jouw bedrijf en product herkenbaar kunnen maken voor klanten. Maar is dat wel zo?

Van onze redactie 1 maart 2022

Dpg media grow regionale kenmerken in reclame

Doe je er als Fries bedrijf goed aan om een Friese vlag te laten zijn in reclame-uitingen? Foto: Shutterstock

Een kort antwoord: ruim de helft van de Nederlanders vindt het positief als regionale kenmerken terug te zien zijn in reclame. Hoewel ze zeker van toegevoegde waarde zijn voor een geadverteerd product, is het succes sterk afhankelijk van de executie van de reclame. Zo moet de link met de regio relevant zijn én afgestemd op het juiste regioniveau. De veilige keuze voor adverteerders blijft daardoor een reclame-uiting met landelijke insteek, ook bij regionale targeting. Dat blijkt uit onderzoek van DPG Media.

Lees ook: Vijf tips voor de beste branded content

Hoe dichterbij, hoe relevanter

De definitie van ‘regio’ speelt een belangrijke rol: hoe dichterbij, hoe sterker de connectie. Zo is het beter om reclame te richten op de eigen woonwijk dan op bijvoorbeeld de provincie. De uiting van een product met een sterke link naar de regio is daardoor effectiever wanneer de uiting op deze regio is afgestemd.

"Het idee van een lokale campagne voor een landelijk merk spreekt aan, maar wees alert dat ‘mijn regio’ heel beperkt kan zijn"

Dennis Hoogervorst, manager B2B Research bij DPG Media

Dennis Hoogervorst, manager B2B Research & Insights bij DPG Media: ,,Het idee van een lokale campagne voor een landelijk merk spreekt aan, maar wees alert dat ‘mijn regio’ heel beperkt kan zijn. Sommige respondenten identificeren zich bijvoorbeeld niet met Overijssel, maar wel met Twente, Salland of Zwolle. Zorg er dus voor dat de regio zo beperkt maar ook zo herkenbaar mogelijk blijft.”

Regionale kenmerken zorgen voor herkenning

Ondanks dat het lastig is om de regio af te bakenen, is bijna de helft van de Nederlanders (45 procent) ervan overtuigd dat een reclame hem of haar meer aanspreekt als deze regionaal is ingestoken. Daarnaast zou 47 procent het leuk vinden om vaker regionale kenmerken terug te zien in campagnes. Nederlanders zijn over het algemeen namelijk trots op hun eigen regio en de producten en kenmerken die daarbij horen. Het gebruik van een dialect of accent in reclame versterkt daarnaast het gevoel van ‘thuis’.

Lees ook: Vijf tips voor het creëren van een succesvolle advertentie

Kenmerken uit andere regio’s werken averechts

Hoewel Nederlanders over het algemeen regionale onderwerpen evenveel waarderen als landelijke onderwerpen, worden deze uit een andere regio een stuk lager gewaardeerd. Dit is waar de risico’s liggen volgens Shirley van Stappershoef, Business Development Manager bij Qmusic.

,,Neem bijvoorbeeld een radiocommercial met een regionaal accent. Deze kan juist het gevoel versterken er niet bij te horen wanneer je in een andere regio bent en deze hoort", aldus Van Stappershoef. ,,Bovendien heeft niet iedereen dezelfde binding met de regio, vanwege bijvoorbeeld een verhuizing, of met regionale kenmerken, zoals accenten. Nederlanders zijn dus wel degelijk geïnteresseerd in regionale zaken, maar de executie van de reclame vormt echt de sleutelrol.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws