Nieuws Groei

'Dragon' Shawn Harris steekt miljoen in Utrechtse startup

De Utrechtse startup House of Karts heeft een investering van 1 miljoen euro binnengehaald. In het programma Dragons’ Den was topondernemer Shawn Harris zo overtuigd van het succes van het interactieve kartspel, dat ze besloot te investeren. Met het groeigeld kunnen de Utrechtse ondernemers hun concept in het buitenland uitrollen. Doel is om eind 2026 in binnen- en buitenland minimaal dertig franchisevestigingen te hebben.

Van onze redactie 26 april 2022

Dragons den shawn harris

Shawn Harris ziet veel kansen voor House of Karts, vooral in de Verenigde Staten. Foto: Viaplay

House of Karts is de eerste kartbaan in Nederland waar bezoekers kunnen racen en gamen tegelijk, doordat er allerlei levensechte spelelementen zijn toegevoegd. In de elektrische karts, speciaal ontworpen voor dit concept, kun je driften in de bochten en geef je gas en rem je met je stuur. Daarop zit een lcd-scherm, dat lijkt op een gameconsole. Daarmee kun je tegenstanders met bepaalde acties afremmen door op het circuit items ‘op te rapen’.

Lees ook: Shawn Harris (Dragons' Den) maakte van Nederland een roemrucht avocadoland

1 miljoen tegen 30 procent aandelen

Ondernemers Paul Kleine en Joëlle van der Pol willen deze nieuwe formule graag breder uitrollen. Niet alleen in Nederland, maar ook internationaal. ,,We merken dat de vraag en het enthousiasme in Utrecht enorm zijn. Deze innovatie is voor een brede doelgroep toegankelijk en heeft veel potentie”, ziet Kleine. Om die reden meldden ze zich aan voor het programma Dragons’ Den, waarin startups hun eigen bedrijf kunnen pitchen om een investering te bemachtigen.

In Dragons’ Den, tegenwoordig te zien via online streamingdienst Viaplay, bleek ondernemer Shawn Harris onder de indruk. Ze ziet veel kansen voor het concept, en dan vooral in de koude staten van de Verenigde Staten. Ze stelde voor er 1 miljoen euro in te steken tegen 30 procent van de aandelen. Daarmee gingen de Utrechtse ondernemers akkoord.

"Met Shawn en haar kennis van de internationale handel aan boord kunnen we nu met volle energie vooruit"

Paul Kleine, House of Karts

,,Hier zijn we heel blij mee. Met Shawn en haar kennis van de internationale handel aan boord kunnen we nu met volle energie vooruit. Het groeigeld maakt het mogelijk onze internationale ambities waar te maken”, reageert Kleine. Het streven is namelijk om eind dit jaar een eerste franchise in Nederland te openen. Daarna volgt het buitenland. Eind 2026 moeten er dertig vestigingen zijn geopend, waarbij onder meer wordt gemikt op Europa. ,,Daarnaast willen we de Amerikaanse markt bestormen met de kennis van Shawn aan onze zijde."

Investeren in nieuwe kart en grotere voorraad

Het investeringsgeld wordt besteed aan uiteenlopende zaken. Ten eerste wil het bedrijf een 'kart 2.0' ontwikkelen. Deze nieuwe versie krijgt een nieuw stuur, extra spelelementen en een helm waar geluid doorheen komt. Dan gaat het bijvoorbeeld om feedback als je punten scoort of juist door de tegenstander wordt geraakt. Verder wordt geïnvesteerd in een grotere en betere voorraad, zeker gelet op de huidige grondstoffencrisis. Er moeten meer accu’s en motoren komen, om zodoende sneller te kunnen anticiperen op de verwachte groei.

Lees ook: Nieuw seizoen Dragons' Den op Viaplay: lukt het Savvy investeerder te vinden?

Dat is niet alles. ,,De kers op de taart moet een app worden waarmee iedereen op de telefoon vast op onze baan in Utrecht kan rijden. Zie het als een opwarmronde, als een kans om alvast een eerste score neer te zetten. Daarna krijg je de kans om deze score in real life te verbeteren.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws