Nieuws Groei

Levende doodskist uit Dragons' Den gaat live met DELA

DELA neemt de levende doodskist van Loop Biotech op in haar assortiment. De Living Cocoon, die we recent nog bij Dragons’ Den zagen, is sinds twee jaar op de markt en werd tot nu toe vooral ingezet bij (natuur)begrafenissen. Onlangs is de Living Cocoon ook goedgekeurd voor crematies, waardoor de ‘levende kist’ nu voor een groter publiek beschikbaar is. Nederlands grootste uitvaartverzorger profiteert.

Van onze redactie 26 augustus 2022

Loop biotech dela levende doodskist

Loop Biotech-oprichter Bob Hendrikx en Ilse van de Voort (DELA) bij de levende doodskist.

,,De samenwerking met DELA biedt ons een unieke kans om meer consumenten kennis te laten maken met een duurzaam alternatief”, zegt Bob Hendrikx als uitvinder van Loop Biotech. ,,En voor mij als Eindhovenaar is deze samenwerking extra bijzonder. DELA is een Eindhovens bedrijf en ik ken het al van jongs af aan.”

Circle of life weer rond met Loop Biotech

Hendrikx ontdekte tijdens langdurig materiaalonderzoek aan de TU Delft de potentie van mycelium, het wortelnetwerk van paddenstoelen. Door gebruik te maken van dit levend organisme, is de kist volledig afbreekbaar. Mycelium wordt in de natuur gezien als de grootste recycler, omdat dit fundamentele organisme verantwoordelijk is voor het omzetten van dode organische stoffen tot nieuwe nutriënten. Zo is de circle of life weer rond, en wordt er letterlijk leven teruggegeven aan de aarde.

De Living Cocoon laat mensen weer één worden met de natuur zodat ze de bodem kunnen verrijken in plaats van vervuilen. Zo draagt de kist volgens Hendrikx bij aan ‘efficiënte compostering’ van het lichaam en is het in staat om giftige stoffen op te ruimen en zo ook bij te dragen aan de biodiversiteit.

Uit onderzoek blijkt dat meer dan twee op de vijf Nederlanders (41 procent) het belangrijk vindt dat hun uitvaart het milieu zo min mogelijk belast

Ilse van de Voort, MVO-manager bij coöperatie DELA

Lees ook: Dragons’ Den: Pieter Schoen en Shawn Harris investeren miljoen in ‘levende’ doodskist van Delftse startup Loop Biotech

De volgende stap in het succesverhaal

Na de productlancering veroverde Loop Biotech vele krantenkoppen, waaronder die van Wired, CNN, The Guardian en BBC. Investeerders en participanten van Dragons’ Den Shawn Harris (Orange Wings) en Pieter Schoen (Shoe Investments) besloten onlangs samen 1 miljoen euro in de startup te steken. Na de kapitaalinjectie is de samenwerking met DELA en de bekendheid bij consumenten een volgende stap in het succesverhaal.

Duurzaamste kist van Nederland

De paddenstoelenkist van Loop Biotech kan gekozen worden door nabestaanden die door DELA de uitvaart van hun dierbare laten verzorgen. ,,Deze kist past uitstekend voor wie streeft naar een zo duurzaam mogelijke uitvaart", vertelt Ilse van de Voort van DELA. ,,Uit onderzoek blijkt dat meer dan twee op de vijf Nederlanders (41 procent) het belangrijk vindt dat hun uitvaart het milieu zo min mogelijk belast. Dit is momenteel de duurzaamste kist van Nederland."

,,Ons doel is dat al onze uitvaarten in 2030 klimaatneutraal zijn. Daarvoor brengen we de CO2-uitstoot bij uitvaarten terug naar nul en gebruiken we duurzame en herbruikbare materialen in bijvoorbeeld uitvaartkisten. De Living Cocoon van Loop Biotech past in dat streven en is daarom opgenomen in ons assortiment.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws