Blog Groei

Groei-expert Gerhard te Velde: 'Met deze acht manieren haal je groei uit tegenslag'

In de serie Geloof in je Zaak (blogs en podcasts) deelt Gerhard te Velde inzichten uit de psychologie van succesvol ondernemen. Want succes begint tussen je oren. In deze blog gaat de groeiexpert en ondernemer in op de beste manieren om met tegenslag om te gaan.

Gerhard te Velde 28 december 2020

Gerhard te Velde Growth Jeremy Bishop Unsplash

Foto: Jeremy Bishop/Unsplashed.

Als ondernemer krijg je geregeld te maken met tegenwind. Soms is dat een licht briesje, andere keren een flinke storm. De economie belandt bijvoorbeeld in een crisis, je verliest een grote klant of krijgt een conflict met een medewerker. Juist bij tegenslag is het belangrijk geloof te houden in jezelf en je business. Deze acht inzichten helpen je daarbij.

Inzicht 1: het ligt niet aan jou

Heb je tegenslag? Jammer, maar pech heeft iedereen. Vaak zie je van anderen vooral de successen: op LinkedIn is iedereen ‘lekker bezig’. Maar in elk bedrijf is wel iets aan de hand en elke ondernemer heeft twijfels, frustraties en problemen. Iedereen wordt op zijn eigen manier uitgedaagd. Trek het je niet persoonlijk aan. Tegenslag hoort er nu eenmaal bij.

Inzicht 2: als je het niet vastpakt, is het niet van jou

'Bijt u niet vast in zorg en last', zegt een oud-Hollands spreekwoord. Wat je niet vastpakt, is ook niet van jou. Op veel dingen heb je geen invloed. Die dingen mag je loslaten. Wat mij daarbij helpt is om dingen waar ik mee worstel van me af te schrijven. Door mijn gedachten aan papier toe te vertrouwen, leeg ik mijn hoofd. Zo blijf je niet eindeloos piekeren en ontstaat overzicht, rust en inzicht.

Inzicht 3: tijd is je vriend

Soms is tegenslag een kwestie van je tijd uitzitten. Na regen komt zonneschijn, alles gaat voorbij. Zowel succes als tegenslag zijn net zo onvermijdelijk als de seizoenen. Zonder dieptepunten geen hoogtepunten. Dit is een open deur, zeker. Toch is dit besef bruikbaar als je er doorheen zit. Sluit je ogen, haal diep adem en zoom even uit. Bedenk je: ik zit nu even in een ijskoude winter, maar straks komt er weer een lekkere, zonnige zomer aan. Kwestie van tijd. Wees geduldig.

,,Je brein komt in een creatieve, probleemoplossende modus en uit de kramp van verlies."

Gerhard te Velde

Inzicht 4: gedeelde smart is halve smart

Juist bij tegenslag is het belangrijk andere mensen op te zoeken. Sluit je aan bij een groeiclub voor ondernemers, waar je jouw hart kunt luchten. Zoek mensen die jouw probleem gericht kunnen helpen oplossen. Begin dicht bij huis. Misschien is je buurvrouw wel ceo bij een groot bedrijf en kun je zaken doen. Wellicht is je buurman coach en wil hij kosteloos een rondje met je lopen. Probeer het niet allemaal alleen op te lossen.

Inzicht 5: ga (meer) sporten

Als iets goed helpt tegen piekeren en balen van een tegenslag, dan is het sporten. Ga lekker wandelen, hardlopen, fietsen, naar de gym of naar een bokstrainer. Fysieke fitheid zorgt voor mentale weerbaarheid. Als je fit en sterk bent, kun je beter tegen een stootje, ook mentaal.

Inzicht 6: tegenslag biedt kansen

Tegenslag brengt je in beweging, soms met verrassende uitkomsten. Een grote maar saaie klant vertrekt bijvoorbeeld, en maakt ruimte voor een écht inspirerende klant, die ook nog eens beter betaalt. Die medewerker die al jaren niet meer functioneerde, durf je nu eindelijk te ontslaan. Tegenslag dwingt je in actie te komen. Benut de kansen en het momentum van tegenslag om positieve stappen te zetten in je bedrijf.

Lees ook: Deze ondernemersboeken moet je (ook) in 2021 willen lezen

Inzicht 7: betere vragen = betere antwoorden

Door je aandacht te richten op de positieve kanten van je tegenslag, ga je denken in mogelijkheden. Je brein komt in een creatieve, probleemoplossende modus en uit de kramp van verlies. Het stellen van de juiste vragen helpt daarbij. Bijvoorbeeld: wat kan ik hier van leren? Welke kansen biedt deze situatie? Door jezelf de juiste vragen te stellen kan ook het onderbewuste deel van je brein, dat een enorme denkkracht heeft, meedenken over je probleem. Daardoor komen de juiste antwoorden vanzelf bovendrijven.

Inzicht 8: maak een plan en kom in actie

Maak voor jouw situatie een concreet plan waarin je prioriteiten stelt en richting geeft aan je situatie. Schrijf op wat je over vijf jaar, over één jaar en over drie maanden wilt hebben bereikt. Maak deze doelen concreter door ze te vertalen naar wat je per week en op een dag moet doen om succesvol te worden. Door elke dag een kleine stap in de goede richting te zetten, kom je uiteindelijk uit waar je wilt zijn. Laat je plan uitdagen door andere ondernemers en stel het geregeld bij.

Reageren?

Heb je zelf tips, inzichten en ideeën om met tegenslagen om te gaan? Of wil je jouw persoonlijke verhaal met ons delen? Voeg Gerhard te Velde dan toe op LinkedIn en laat een bericht achter.

Gerhard te Velde

Businesscoach/groeiexpert

Gerhard te Velde is businesscoach, groeiexpert en podcastmaker. Hij heeft twee bedrijven: Eager People en Groeivoer. Eager People - for a better Workplace helpt organisaties in heel Nederland bij het verbeteren van de werkomgeving. Groeivoer ondersteunt ondernemers bij persoonlijke en bedrijfsgroei door middel van webinars, de Groeiclub voor Ondernemers, het Vliegende Start Programma en het Gas-op-Groeiprogramma.

Gerhard schrijft tweewekelijks een expertblog op De Ondernemer en presenteert de podcast Geloof in je Zaak, vanaf januari op deze website te beluisteren.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.