Nieuws Groei

Flexxolutions: expansie in Gildehaus, thuis in Twente

De schaalvergroting van Flexxolutions, dat kantoor houdt in Oldenzaal, is vooralsnog grenzeloos. De producent van kunststofdaken voor onder andere mestsilo's opende in april 2016 een productielocatie in Gildehaus met 22 medewerkers, schrijft Tubantia.

Tim Nijhof | Foto: Frans Nikkels 17 maart 2017

Flexxolutions

Bijna een jaar later zijn er acht arbeidskrachten bij gekomen. Bedrijfsdirecteur Martin Nieuwmeijer: "Wij koppelen Duitse Gründlichkeit aan Nederlandse flair." Flexxolutions heeft in totaal 70 werknemers. Op het bedrijventerrein in Gildehaus zijn Nederlandse, Duitse en Poolse werknemers actief. Flexxolutions heeft er een stuk grond van 22.000 vierkante meter verworven en een hal van 7.000 vierkante meter uit de grond gestampt.

Productielocatie

De productielocatie is zorgvuldig gekozen. 60 procent van de omzet van Flexxolutions, dat in 2011 de deuren opende en aan meerdere Europese landen levert, komt uit Duitsland, meldt Nieuwmeijer. Hij heeft zich naar eigen zeggen nooit ontheemd gevoeld bij de oosterburen. "Komt omdat ik in een vorige functie veel met Duitse bedrijven van doen heb gehad. Ik kende het land en sprak de taal ruim voor de verhuizing naar Gildehaus. Bovendien ben ik zeer Duitsland-minded. Mijn vrouw zegt dat ook altijd. Voor mij geldt: afspraak is afspraak."

Met die houding zit je in Duitsland geramd, weet Nieuwmeijer. ,,Toen we onze productiehal bouwden is de Duitse Bauamt zeker vijf keer langsgekomen voor controle. Prima. Uiteindelijk streven we allebei naar hetzelfde: dat technisch alles klopt. Tegelijkertijd kregen we voor het ontwerp van de hal juist veel vrijheid. Dat was prettig."

Verschillen in wetgeving

Er zijn grote verschillen in de Duitse en Nederlandse wetgeving, constateert Nieuwmeijer. Toch zijn werknemers in beide landen per saldo even goed af, taxeert hij. "Veel Nederlandse arbeidskrachten zien er tegenop om in Duitsland aan het werk te gaan. Dat is koudwatervrees. In mijn ogen zijn er geen belemmeringen meer voor het maken van die stap."

Lees ook: Het bedrijfsleven als levenslange leerschool

Voor Flexxolutions pakte de grote oversteek in alle opzichten goed uit, zegt hij. ,,Allereerst omdat de grondprijs in Duitsland goedkoper is dan de grondprijs in Nederland. Bijkomend voordeel is dat we kunnen zeggen dat onze producten gemaakt zijn in Duitsland. Oftewel 'made in Germany'. Duitsers zijn daar gevoelig voor. Het voelt vertrouwd voor hen. Het geeft ons een streepje voor ten opzichte van onze Nederlandse concurrenten."

De lofzang op Duitsland ten spijt, staat voor Nieuwmeijer vast dat Twente de uitvalsbasis blijft van Flexxolutions. "Ons hoofdkantoor zit in Oldenzaal en dat blijft zo. Twente is thuis voor ons."

Wij koppelen Duitse Gründlichkeit aan Nederlandse flair

Bedrijfsdirecteur Martin Nieuwmeijer