Nieuws Groei

Geluidsdempspecialist Merford haalt innovatie binnen via overname

Merford speelt al heel lang mensen vrij om nieuwe dingen te bedenken, maar het familiebedrijf gebruikte ook een andere methode om innovatie binnen te halen, een overname. ,,Het gaat niet om geld, maar om continuïteit'', aldus Merford-directeur Adrienne Vertooren.

René Bogaarts | Foto: Raphael Drent 23 maart 2018

Merford innovatie

Met de overname van de Britse start-up Sonobex haalde Merford begin vorig jaar niet alleen nieuwe technologie binnen, maar ook een hoop kennis. ,,De oprichters van Sonobex zijn drie doctoren en een master. Zij hebben een revolutionaire methode ontwikkeld om geluid te dempen', aldus Merford-directeur Adrienne Vertooren (36).

Vijf businessunits

Merford, dat in 1958 werd opgericht, verkocht de eerste jaren alleen producten als filters, brandkleppen en luchtroosters. Op advies van toenmalig medewerker Harry Vertooren, Adriennes vader, ging het zich specialiseren in het beperken van geluidshinder bijvoorbeelddoor lawaaierige installaties en machines te voorzien van een geluiddempende omkasting. In de jaren 80 nam Vertooren het bedrijf over en in 2012 droeg hij de directie over aan zijn dochter. Merford heeft vijf businessunits, pakweg 180 medewerkers en levert over de hele wereld. De omzet bedraagt ongeveer 35 miljoen euro.

Lees ook: 'MKB-ondernemers hebben een doorslaggevende rol als het gaat om innovatie'

Kennis in huis

,,We zijn voortdurend bezig met innovatie'', vertelt Vertooren. ,,We proberen daarbij al onze businessunits altijd tijd en mensen voor vrij te spelen. Meestal zijn dat ervaren technici die al jaren bij ons werken, en die achter de tekentafel nieuwe ideeën bedenken en uitwerken. Maar met de overname van Sonobex haalden we kennis van buiten in huis.'' Waar bij het beperken van geluidsoverlast meestal gebruik wordt gemaakt van geluiddempend materiaal, zoals met steenwol bekleed staal, ontdekten de oprichters van Sonobex dat de vorm van een isolerend paneel tot even zo goede of zelfs betere resultaten leidde. In eerste instantie wilde Merford alleen maar met de Britten samenwerken. Toen de investeerders te kennen gaven hun belangen te willen verkopen, besloot Vertooren het bedrijf over te nemen.

Financiering

Volgens Vertooren is Merford net als andere familiebedrijven best conservatief als het om financiering gaat. ,,We hebben alles uit eigen zak betaald, omdat we niet afhankelijk van banken of investeerders willen zijn'', zegt ze. Zij is samen met haar ouders en haar drie broers en zus eigenaar van het bedrijf. ,,Omdat het niet om miljoenen ging, werd de beslissing snel genomen. Bovendien gaat het ons niet zozeer om geld, maar om de continuïteit van het bedrijf. De technologie van Sonobex zorgt nu nog voor een klein deel van de omzet, maar daardoor lopen we wel verder uit op de concurrentie en kunnen we meer toegevoegde waarde bieden.''