Nieuws Groei
GiG Hard Seltzer wil supermarkt en de festivalwereld veroveren
Of het nu gaat om festivals, studentenverenigingen, flitsbezorgers, kroegen of discotheken; het licht-alcoholische en fruitige bruisdrankje GiG Hard Seltzer is niet aan te slepen. Opvallend genoeg liggen de blikjes nog niet bij alle supermarkten in de schappen. De ondernemers achter het drankje zijn dinsdag 20 juni te gast in De Ondernemer Live.

Broers Max en Bob Ponsen willen de wereld veroveren met hun GiG. Foto: GiG
Op veel van de grote festivals waar GiG dit voorjaar werd verkocht, was het al snel uitverkocht. ,,Vaak zijn alle blikjes voor het eind van de avond al weg'', zegt GiG’s mede-eigenaar Bob Ponsen (29). Het drankje was onder meer verkrijgbaar op grote evenementen als A State of Trance, Free Your Mind en Kingsland. Daar komen de rest van het seizoen nog tientallen festivals bij, waaronder Loveland, Pal Mundo en het Amsterdams Winterparadijs, waar honderdduizenden bezoekers komen.
GiG heeft alles in zich om niet alleen de festivalhit van dit jaar, maar ook hét drankje van de toekomst te worden, beloven de oprichters. Er worden dit jaar miljoenen blikken verkocht. Een belangrijke uitdaging is om in de schappen te komen bij grote supermarkten als Albert Heijn en Jumbo. ,,Misschien komt het doordat wij ook een deel van de markt afpakken van grote bestaande partners als Heineken, die door GiG minder bier en Desperados verkopen'', zegt mede-eigenaar Bob Ponsen. ,,Sligro durfde het in elk geval wél aan. Met succes, kunnen we stellen.'' GiG wordt daarnaast verkocht bij supermarkten als Dirk en DekaMarkt en bezorgdiensten Getir, Gorillas en Flink.
''Bij flitsbezorgers staat het in de top van verkochte producten en we hebben de concurrentie gewonnen van vele hard seltzers, waaronder die van Coca-Cola''
Klinkende cijfers hard seltzer ter inspiratie
Hard seltzer is al groot in Amerika, waar het eind 2013 wordt geïntroduceerd. De eerste jaren zijn anoniem, maar vanaf 2018 gaat het ineens hard. Er wordt daar 360 miljoen liter hard seltzer verkocht, ten opzichte van 110 miljoen liter het jaar daarvoor. Inmiddels is dit gestegen naar meer dan 2 miljard liter, blijkt uit cijfers van de Statista Research Department.
De opkomst van hard seltzer staat bekend als dé drankrevolutie in Amerika. ,,Coca-Cola had nooit eerder een product met alcohol, maar de hard seltzer-revolutie was zo enorm dat ze erin mee moesten'', vertelt Bob. En volgens het Hard Seltzer Global Market Report is het einde van de groei nog niet in zicht. De hard seltzer markt was wereldwijd in 2022 goed voor 12,45 miljard dollar, in 2027 is dit naar verwachting 28,5 miljard dollar.
Lees ook: Amsterdamse hard seltzers prooi voor Won Yip in Dragons' Den
Vijf miljoen blikjes GiG
Bob en zijn broer Max (26) introduceren het drankje in 2020 als eersten in Nederland, met een eigen productie. GiG groeit sindsdien ieder jaar met een paar honderd procent en wordt verkocht op festivals en bij studentenverenigingen, horecazaken en door (nog niet alle) supermarkten. De verwachting voor 2023 is dat er minstens vijf miljoen blikjes worden verkocht. ,,Dat aantal gaan we zeker halen'', zegt Bob. ,,GiG Hard Seltzer is de toekomst van feestjes en momenteel de nachtmerrie van grote biermerken.''
,,Bij flitsbezorgers staat het in de top van verkochte producten en we hebben de concurrentie gewonnen van vele hard seltzers, waaronder die van Coca-Cola. Je kunt je voorstellen wat er gebeurt als we straks in alle supermarkten liggen.'' En er is meer nieuws: ,,We zeggen het maar vast, zodat iedereen vast ruimte kan maken in de schappen'', vertelt Bob met een knipoog. ,,We komen met een gloednieuwe hard lemonade in twee smaken, verkrijgbaar vanaf de zomer.''
Bob en Max Ponsen zijn dinsdag 20 juni tussen 11.00 en 13.00 uur te gast in De Ondernemer Live.
Lees ook: Amsterdamse broers Bob (29) en Max (26) lanceren nieuwe hard seltzer tijdens Koningsdag