Nieuws Groei

Hoe deze gitarenwinkel binnen recordtijd het buitenland veroverde: ‘Wereld vol met idioten zoals wij’

Driehonderd prachtige vintage gitaren aan de muur. En achterin de winkel worden ze gewoon zelf gemaakt. Nu brengen ze zelfs hun geheel eigen model op de markt. Hoe het ambachtelijke Kaufmann’s Guitar Store uit Alphen aan den Rijn binnen tien jaar naam maakt over de hele wereld.

Jan Bogaards (AD) 26 januari 2022

Kaufmanns Guitar Store Merel Klijzing

Paul van Bree (rechts) en Albert Deinum van Kauffmann’s gitaarwinkel demonstreren de ‘Cozy’, een elektrische gitaar die ze zelf hebben ontworpen en bouwen. Foto: Merel Klijzing

,,Puur omdat ik nergens anders voor deugde ben ik per ongeluk beroepsartiest geworden. In 2010 besloot ik: dit werk heb ik nu 25 jaar gedaan en wil ik niet nog langer blijven doen. Altijd maar het hele land door racen, zéér ongezond leven en laat thuis. Ik was er klaar mee. Maar niet met de gitaren.” Dat vertelt Albert Deinum, die tijdens een vakantie op Terschelling een businessplan voor zijn eigen winkel besloot te schrijven.

Een van zijn ideeën is een eigen gitaarmerk: Kaufmann. ,,De achternaam van mijn moeder. Ik vond dat veel cooler klinken dan Deinum”, zegt hij tegen het AD. Een opleiding gitarenbouw slaat hij over, hij was immers toch al een ‘handige Harry’. YouTube wordt zijn beste vriend. Het leven als artiest laat hij achter zich. En nu, slechts een aantal jaar later, wordt zijn merk bespeeld over de hele wereld en hangt hij zelfs in Europese gitarenwinkels tussen eeuwenoude, grote merken. Mede dankzij zijn compagnon Paul van Bree.

Na mega burn-out voor Kaufmann gaan werken

Van Bree vertelt: ,,Ik was directeur van een groot uitzendbureau en later van een schoonmaakbedrijf, waar ik werkte met zevenduizend mensen. Ik kwam in een mega burn-out terecht. Toen kreeg ik een heel warme brief van Albert. Geen appje, maar handgeschreven. Of ik bij hem in de winkel wilde komen. Van het een kwam het ander.”

Lees ook: Jochanan Bax maakt van Bax Music een groeiend succesverhaal

Het blijkt een fantastisch huwelijk: Paul met zijn zakelijke achtergrond en Albert met zijn muzikale. Zelfs uit Californië bellen nu klanten op. Dat ze zo snel en ook in het buitenland naam maakten, had zelfs Deinum niet door. ,,Tijdens een vakantie in Parijs liep ik een grote gitarenwinkel binnen waar wij wel tussen wilden hangen. Ik dacht: ik moet een enorm lulverhaal ophangen over wat Kaufmann is. Maar zij zei meteen: Kaufmann? Natuurlijk ken ik dat! Als je weet hoe ik daaraan kan komen, laat het mij dan weten.”

Inmiddels actief in Frankrijk en mogelijk ook Engeland

Inmiddels hebben ze een tweede partner in Frankrijk, een in Duitsland en worden er in Engeland en Zweden gesprekken gevoerd. Volgende maand vertrekt De Bree weer naar Parijs. ,,Dat is echt old-school-vertegenwoordigen.” Denkbeeldig houdt hij een gitaar in de lucht: ,,Dan neem ik de Cozy mee, en zeg ik: dit is ‘m”.

Cozy is hun eerste, geheel eigen model. De body is van massief Roemeens hout: paulownia. Er zijn vijf verschillende modellen. De een is gepolijst en glimt aan alle kanten, de ander is robuust en geschaafd waardoor het lijkt of ‘ie jaren oud is. Van ontwerp naar bouw, het is allemaal werk van de mannen zelf.

Over tien jaar in top 5 beste merken ter wereld

,,Het frezen van het hout wordt aangestuurd door een computer. Maar daarna komt al het handwerk. Schuren, lakken, bijvijlen. Ieder detail moet kloppen.” Wie door de Guitar Store loopt, hoeft helemaal geen gitaarliefhebber te zijn. Het verfijnde handwerk biedt urenlang kijkplezier. Het geheim van wereldwijd succes?

,,Wij kunnen ons eigen merk te koop aanbieden in deze winkel”, zegt Deinum. ,,En dat mensen kunnen meekijken hoe wij gitaren maken heeft iets ambachtelijks. Dat is een absolute meerwaarde. Daarnaast heb ik veel contacten uit mijn tijd als muzikant. Het is gewoon heel snel gegaan, ook online. De wereld zit vol met idioten zoals wij. Ik heb hoge ambities. Over tien jaar hoop ik dat Kaufmann in de top 5 van de beste merken staat. Het liefst op 1. Ik wil tegen die tijd gewoon hele fabrieken hebben staan die onze gitaren produceren.”

Vanaf vandaag altijd op de hoogte met het laatste nieuws voor ondernemers. Rond lunchtijd in je mailbox!

Ontvang iedere ochtend onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws