Combined ShapeAcademy Groei

Horecaondernemer Simon de Wit: 'Hoe Takeaway hun vliegwiel laat werken, doen wij nu ook'

De omzet van horecaondernemer Simon de Wit (42) groeit jaarlijks, maar de winstgevendheid groeit niet in hetzelfde tempo mee. Daarom schreef hij zich in voor Het Groeicollege en nu zet hij concrete stappen om dat rendement op te schroeven en leert hij van grote spelers als Thuisbezorgd.nl. ,,Hoe zij hun vliegwiel laten werken, vind ik heel inspirerend.”

Jette Pellemans 27 augustus 2021

Simon de Wit Oriental Green house

Simon de Wit, eigenaar van restaurant Ikigai & Oriental Green House in Eindhoven.

De carrière van Simon de Wit (42) is wat je zegt veelzijdig te noemen. Hij deed een hbo-studie Medische beeldvormende en radiotherapeutische technieken, maar hield zich vooral bezig met een leven als professioneel ijshockeyer. Toen hij op zijn 27ste op het punt stond om voor een ijshockey-transfer met zijn vrouw naar Azië te verhuizen, bleek zij echter twee maanden zwanger van hun eerste kind. De Wit gooide zijn plannen om en zijn schoonouders, van Chinese afkomst en tweede generatie restauranthouders, zeiden: mooi, kun je eindelijk in ons bedrijf komen werken

Nu is Simon de Wit de directeur van het familiebedrijf, samen met zijn vrouw, haar drie zussen en zwager. De basis vormt het Oriental Green House aan de Eindhovense Aalsterweg: een groot restaurant waar je op de begane grond sushi kunt eten en op de eerste verdieping aanschuift aan de Japanse Teppanyaki-bakplaat. In 2019 is het bedrijf uitgebreid met Japans à-la-carterestaruant Ikigai, gevestigd in het Philips Stadion van PSV.

'Verbetering in winstgevendheid moest mogelijk zijn'

De zaken lopen goed, vertelt Simon. ,,We hebben jaarlijks zo’n twaalf procent omzetgroei, tot corona kwam. Maar omdat we al jaren actief zijn met een bezorgdienst, viel de schade mee: we hebben een procentje of vijftien moeten inleveren.” Toch knaagde er iets bij. Want ook al groeit de omzet - als de kosten voor personeel en leveranciers net zo hard meegroeien, waarvoor ben je dan aan het rennen? ,,Ik denk dat er verbetering mogelijk is in onze winstgevendheid. Dus toen ik het aanbod zag voor Het Groeicollege, leek me dat een goede gelegenheid om daar aan te werken.”

“Bij Het Groeicollege leer je doelgericht werken aan je bedrijf, samen met ondernemers met dezelfde mindset. Samen leren groeien. Dat gun ik iedereen!”

Simon de Wit, eigenaar Restaurant Ikigai & Oriental Green House in Eindhoven

Simon de Wit heeft ondertussen vijf van de acht colleges achter de rug. Tot nu toe was hij het meest onder de indruk van het verhaal van topbedrijf TakeAway (Thuisbezorgd.nl). ,,Hoe zij hun vliegwiel laten werken, vind ik heel inspirerend. Ze trekken klanten door een lagere prijs te bieden, waardoor ze meer gaan bestellen en weer vaker terugkomen. Diezelfde avond ben ik meteen gaan schrijven: hoe kunnen wij dit ook toepassen? Nu heb ik bijvoorbeeld ons bestelminimum verlaagt van 25 euro naar 10 euro, zodat we ook aantrekkelijk worden voor 1-persoonshuishoudens.” Hij heeft als doel gesteld om ieder jaar 5 procent te winnen op het rendement. ,,Dit jaar is niet volledig te overzien door corona, maar we zitten op koers.”

Wie wil doorgroeien, moet groot durven denken: je bedrijf klaarmaken voor de toekomst, innoveren en opschalen. Ontdek jouw potentieel en werk aan een persoonlijk groeiplan tijdens Het Groeicollege! Meld je nu aan voor de start op 29 september. Er zijn slechts 100 plaatsen beschikbaar.

Restaurant en automatisering

Ook leert Simon veel van de werkcolleges met zes collega-ondernemers, waarbij ze gecoacht worden door ondernemer en nlgroeit-mentor Gerard van Werkhoven die fashionketen SteppinOut runde. In de werkcolleges worden de hoorcolleges praktisch gemaakt. Dat heeft al geleid tot meerdere acties op het gebied van administratie, marketing en efficiëntie. ,,Op advies van Gerard gaan we zelf weer de social media doen, in plaats van het uit te besteden. Want wie kan ons verhaal nou beter vertellen dan wijzelf? Daar was ik het wel mee eens.”

Als drukke horecabaas, die ook nog steeds regelmatig een dienstje achter de bar draait, was Simon blij met de haalbare tijdsinvestering van Het Groeicollege. ,,Het is acht keer een online les waaruit je meteen veel concreet resultaat haalt; dat heb ik liever dan dat je zelf zes uur moet gaan zitten lezen.” En Het Groeicollege levert hem ook nog onverwachte winst op. Voor één van de werkcolleges spraken we af bij ons in het restaurant. Iedereen was heel enthousiast en één van de ondernemers is zelfs als twee keer terug geweest!” Lachend: ,,Dus het brengt mij ook nog eens nieuwe klandizie.”

Het Groeicollege

Investeer dit najaar in een succesvol 2022. De nieuwe reeks van Het Groeicollege start op 29 september. Meer weten? Kijk dan hier. Voor slechts 1.895 p.p. doe je mee aan een volledige opleiding van acht hoorcolleges, acht werkcolleges, persoonlijke teamcoach en een certificaat vanuit de Erasmus Universiteit. Voor deelname van een tweede persoon geldt een gereduceerd tarief.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

tracking pixel