Nieuws Groei

Investering ex-topmannen Adyen en Mollie: startup Payaut haalt miljoenen op

De fintech-startup Payaut heeft in een nieuwe investeringsronde een seed-funding op van 2,65 miljoen euro opgehaald. Het bedrijf gaat met de investering zijn betaaldienst voor online marktplaatsen opschalen in Nederland en uitrollen in de rest van Europa.

Van onze redactie 7 december 2020

Payaut oprichters investering

Het managementteam van Payaut met (v.l.n.r.) cco Pieter de Haas, ceo Ernst van Niekerk en cto Gillis Haasnoot. Foto: Madeleine Bolle

De startup biedt een alles-in-een betaaloplossing voor online marktplaatsen die alle zorgen wegneemt rond elektronische uitbetalingen richting het platform en de verkopers die daar actief zijn. De dienst fungeert als schakel tussen de verkopers en verschillende zogenaamde Payment Service Providers (PSP's). Zo zijn online marktplaatsen niet langer gebonden aan één PSP, maar kunnen ze tegelijkertijd gebruik maken van meerdere betaaldiensten als Mollie, Adyen of Stripe.

Doordat Payaut het betaalverkeer richting de verkopers voor zijn rekening neemt, voldoen online marktplaatsen in één keer aan de strenge eisen van de Europese PSD2-wet voor betalingsverkeer. Daarnaast helpt Payaut platforms en marktplaatsen met het stroomlijnen van de verschillende geldstromen, door deze inzichtelijk te maken middels uniforme rapportages.

Groter team, schaalbaar product

Met de investering kan Payaut het team in Nederland vergroten om zo het product uit te breiden. Het wordt daarmee naar eigen zeggen voor nieuwe klanten gemakkelijker om de betaaldienst aan te sluiten en te integreren in de bestaande marktplaats. Ook wordt het nog eenvoudiger om via Payaut snel nieuwe verkopers op een platform te verifiëren en zo te voldoen aan de benodigde 'Know Your Customer' vereisten.

''Deze nieuwe investering stelt ons in staat om uit te rollen naar andere landen. Duitsland is als eerste aan de beurt, daarna volgt de rest van Europa''

Ernst van Niekerk, ceo Payaut

,,Met deze investering kunnen we een heel eind verder", zegt Ernst van Niekerk, ceo van Payaut. ,,We willen snel opschalen en groeien naar een 250 miljoen euro aan verwerkte betalingen in 2021. Ook stelt deze nieuwe investering ons in staat om uit te rollen naar andere landen. Duitsland is als eerste aan de beurt, daarna volgt de rest van Europa."

Oplossing voor brede groep online marktplaatsen

De investeringsronde wordt geleid door LocalGlobe, die ook al Payaut’s pre-seed investeringsronde van vorig jaar leidde. ,,Payaut heeft een oplossing die een brede groep online marktplaatsen en platformen hard nodig heeft”, zegt Suzanne Ashman, General Partner van LocalGlobe. ,,Momenteel bedienen ze al online marktplaatsen voor verhuur, mode, ticketing, gezondheidszorg en de sharing economy. We kennen de uitdagingen voor online marktplaatsen en platformen die werken met PSP’s en moeten voldoen aan de regelgeving. Aan bedrijven in ons portfolio zien we ook dat Payaut snel veel meer platformen in binnen- en buitenland gaat bedienen.”

Lees ook: Dragons' Den: de succesvolle investeerders

Investering ex-topmannen Adyen en Mollie

Nieuw ingestapt in deze ronde is het internationale Entrée Capital, dat ook kantoren heeft in Europa, de VS en Israël. Ook Finch Capital, eveneens betrokken bij de eerdere investering van Payaut, doet weer mee. Verder zijn een groep angel-investeerders afkomstig uit de fintech en betaalindustrie. Daarbij zitten onder meer Robert Kraal (ex-Adyen), Jan-Joost Rueb en Onno Bakker (oprichters eBuddy) en Gaston Aussems, voormalig ceo van Mollie, de meest recente Nederlandse unicorn.

Lees ook: Betaaldienst Mollie gaat met nieuwe investeerder door waarderingsgrens van 1 miljard euro

Wat is seed funding precies?

Seed funding - ook seed capital of seed money genoemd - is het geld waarmee een startup de eerste bedrijfsactiviteiten financiert. Het is daarmee het eerste geld dat in een startend bedrijf gestoken wordt.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.