Nieuws Groei

Wie is Joes Daemen, de multimiljonair die zijn zoon op ruimtereis stuurde met Jeff Bezos?

Het leek een sprookje: de Oisterwijkse tiener Oliver Daemen die mee mocht op de eerste bemande ruimtereis van Amazon-oprichter Jeff Bezos omdat de hoogste bieder had afgezegd. Maar sprookjes bestaan niet, dus zal Olivers vader vast ook luttele miljoenen hebben geboden voor de trip van circa elf minuten. Deze Joes Daemen is een steenrijke ondernemer, die doorgaans buiten het licht van de schijnwerpers opereert. Wie is deze Nederlandse miljonair die een deal kon sluiten met de rijkste man op aarde?

Jeroen Mirck 23 juli 2021

Joes Daemen Somerset Capital Intospace

Joes Daemen: ,,Helemaal bezeten van ruimte, maar dan ruimte voor logistiek vastgoed." Foto: Somerset Capital Partners

Het stoeltje naast Bezos in diens raket Blue Origin NS-16 had eigenlijk 28 miljoen dollar moeten kosten, maar de anonieme hoogste bieder zag er op het laatste moment toch van af en maakt later een ruimtevlucht- wellicht uit vrees voor alle publiciteit. Het was immers een ongeëvenaarde pr-stunt, deze strijd om de allereerste commerciële ruimtevlucht ooit tussen Bezos en collega-miljardair Richard Branson. De Virgin-baas won, want hij vloog enkele dagen eerder. Dat had trouwens bepaald geen negatieve invloed op de aandacht voor het tripje van Bezos. Geen tv-station ter wereld sloeg de ultrakorte ruimtereis over.

Lees ook: Jeff Bezos rijkste op aarde: welke Nederlander staat bovenaan?

Rijk geworden met Somerset Capital Partners

De grap is dat ook Joes Daemen een publicitair doel had toen hij mee ging bieden voor een plekje in de Blue Origin. ,,De ruimtereis van Oliver leek ons een prachtige activiteit om de lancering van mijn nieuwe bedrijf Intospace komend najaar op te luisteren”, meldt hij in een persbericht. ,,Want ook wij zijn helemaal bezeten van ‘ruimte’, maar dan ruimte voor logistiek vastgoed dat we ontwikkelen voor partijen zoals Kuehne + Nagel en Zalando.”

"De ruimtereis van Oliver leek ons een prachtige activiteit om de lancering van mijn nieuwe bedrijf Intospace komend najaar op te luisteren”

Joes Daemen, Nederlandse multimiljonair

Het belangrijkste bedrijf van Daemen is investeringsmaatschappij Somerset Capital Partners, opgericht in 2005 en actief investeerder in vastgoed en private equity. Een succesvol bedrijf, want het verviervoudigde in 2019 de omzet tot 200 miljoen euro en Daemen had dat jaar een eigen vermogen van ruim 40 miljoen euro.

Daemen is ‘op weg’ naar de Quote 500

In de Quote 500 heeft Daemen zichzelf nog niet gelanceerd, maar volgens de redactie van het zakenblad is hij ‘wel een eind op weg’. Zo betaalde hij met zijn investeringsbedrijf Somerset vorig jaar 46 miljoen euro voor een distributiecentrum van de familie Blokker. Daarnaast staat er voor meer dan 100 miljoen euro aan stenen op de balans, al zijn die volgens Quote deels gefinancierd met bankschuld. Verder is Daemen als mede-aandeelhouder betrokken bij de Brainport Industries Campus in Eindhoven, waar ook Quote 500-lid Marc Brouwers in participeert.

Lees ook: Dit zijn de 5 tips voor succes van Amazon-oprichter Jeff Bezos

Het imperium van Daemen groeit in stapjes. Zo lanceerde hij alweer in januari 2009 het Somerset Capital Partners Value Fund, acht jaar later gevolgd door de Somerset Capital Partners Foundation, een stichting die verschillende goede doelen in binnen - en buitenland ondersteunt.

Op het kantooradres in Oisterwijk staan volgens RTL Z tientallen bv's ingeschreven, allemaal gelieerd aan de zakenman. Zo is er de in 1995 opgerichte JAD Holding die volgens de omschrijving actief is op de effectenbeurzen. De laatste bij de KVK gedeponeerde jaarrekening is van 2019, met indertijd een eigen vermogen van 912.844 euro. Op naam van Daemen staan ook nog verschillende vastgoed-bv's (zoals Somerset Real Estate) en natuurlijk zijn nieuwste speeltje, Intospace. Als het goed is gaan we daar nog veel meer van horen. Of zoals zijn zoon Oliver heeft kunnen ervaren: the sky is the limit.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws