Podcast De Jonge Ondernemer

Tienerbroers Rens (17) en Guus (13) bouwen aan succesvolle lasergame-franchise

Op je negende starten met een onderneming? Het kan. Rens Zuiderwijk (17) uit Monster deed het. Inmiddels runt hij met zijn broertje Guus (13) een franchiseformule bestaande uit acht lasergameverhuurbedrijven, zo hoor je in de tweede aflevering van de podcastserie De Jonge Ondernemer. ,,De goodwill is er. Mensen vinden het leuk dat twee jongens een bedrijf op willen richten.''

Guus Rens Zuiderwijk studio as we speak

Guus (links) en Rens (tweede van links) tijdens de opname van De Jonge Ondernemer.

Van onze redactie 15 december 2022

In 2015 startte de destijds 12-jarige Rens Zuiderwijk zijn bedrijf Lasergame Verhuur Westland. Enkele jaren later sloot zijn drie jaar jongere broertje Guus zich bij de onderneming aan. Dat is wat je noemt pas echt piepjong ondernemerschap. Het idee voor het lasergamebedrijf ontstond op Rens zijn verjaardag. ,,Voor mijn negende verjaardag wilde ik zelf gaan lasergamen. Maar er waren geen goede opties in de buurt. Dus ik vond dat ik zelf maar eens een bedrijf moest starten. Maar zoals het wel vaker gebeurt bij achtjarigen, was het er nog niet concreet van gekomen'', memoreert de ondernemer uit het Zuid-Hollandse Monster.

De kogel ging door de kerk, de zeer jonge ondernemer vatte de koe bij de horens en richtte Lasergame Verhuur Westland op. Rens (nu 17): ,,We verhuren lasergamepistolen en accesoires voor kinderfeestjes, maar ook voor bedrijfsuitjes, scholen en van alles. Dat doen we heel low budget. Mensen komen bij ons de kisten met spullen ophalen en kiezen zelf een park of een bos om er te lasergamen. Daarna brengen ze de spullen weer bij ons terug.''

''Hij onderhandelde op een manier alsof hij allerlei trainingen had gevolgd. Dat konden we al op zijn zesde zien''

Moeder Judith over het ondernemersbloed van Rens

Jonge ondernemers bedenken zelf lasergames als zombie-spel of Hunger Games

Wie denkt dat lasergamen simpelweg maar wat in het rond schieten is, heeft het mis. Er zijn verschillende speltypes, legt Guus (inmiddels 13) uit. ,,We hebben zelf in het begin een paar spellen bedacht en gekeken of ze goed werkten. Je hebt games zoals het zombie-spel. Dan is er een speler een zombie. Wanneer hij iemand neerschiet, dan is die persoon ook een zombie. Of Hunger Games, dan mag je tijdens het spel veranderen van teamkleur.''

Moeder Judith zag het ondernemers-DNA al op zeer jonge leeftijd bij zoon Rens. ,,Hij was dol op van die markten, kofferbakverkopen of toen nog Koninginnedagmarkten. Hij ging er op jacht naar oude Donald Ducks of Suske & Wiskes om zijn reeks compleet te maken. Hij onderhandelde op een manier alsof hij allerlei trainingen had gevolgd. Dat konden we al op zijn zesde zien.''

''Wat je merkt is dat de bedrijfswereld helemaal niet is ingericht op jongeren. Dat zie je al bij de Kamer van Koophandel en bij de Belastingdienst''

Rens Zuiderwijk (17), oprichter Lasergame Verhuur Westland

Een zakelijke rekening openen als jonge ondernemer gaat niet eenvoudig

Het succes mag best wel een wonder heten. Rens startte zonder marktonderzoek of businessplan met zijn onderneming, vertelt hij in deze tweede aflevering van De Jonge Ondernemer. Het begon simpelweg met een oproep op zijn Facebook-profiel. Echter, het succes was snel zo groot, dat de gang naar de Kamer van Koophandel een volgende logische stap was.

De broers hun grootste uitdagingen? ,,Wat je merkt is dat de bedrijfswereld helemaal niet is ingericht op jongeren'', aldus Rens. ,,Dat zie je al bij de Kamer van Koophandel en bij de Belastingdienst.'' Of een zakelijke rekening openen als tiener... Veel water moest er door de zee voordat het daadwerkelijk lukte, hoor je in de podcast. ,,Je merkt: de goodwill is er. Mensen vinden het leuk dat jongen een bedrijf op willen richten.''

Ondernemer Guus Zuiderwijk met zijn laserguns. Foto: Thierry Schut

Lasergameverhuur als olievlek: inmiddels een franchiseformule met acht vestigingen

De ondernemende broers uit het Westland barsten van de adviezen en leermomenten die ze graag delen met andere ambitieuze tieners. Ook hoor je in de podcast hoe Rens en Guus de werkzaamheden verdelen. Zo is de jongste van de twee veel beter in het klantcontact.

Hoe het met de groei zit? Inmiddels zijn er acht vestigingen van de onderneming in de vorm van een franchiseformule. De broers vertellen in De Jonge Ondernemer hoe ze dat aanpakken. En wat de verdere uitbreidingsplannen zijn. Luister vooral ook naar het laatste deel waarin nog wat extra tips van Rens en Guus worden gedeeld.

De Jonge Ondernemer: dit zijn de piepjonge succesverhalen

De Jonge Ondernemer is een nieuwe podcast waarin we spreken met zeer jonge ondernemers tot 20 jaar. In elke aflevering vertellen zij hoe het is om te ondernemen vanuit de schoolbanken. Wat is hun ambitie, wie zijn de klanten, wat willen ze verdienen, wat gaat goed en wat gaat minder goed en waar lopen de jeugdige ondernemers tegenaan? Je krijgt ook tips en advies. Wat kan en moet je doen bij de start en wat juist niet? Hoe bouw je op een slimme manier verder aan je businessplan? Kortom: laat je informeren en inspireren. O ja, deze podcastserie is er voor jong en oud!

Luister de hele podcast via Spotify of Apple Podcasts. Vergeet niet te abonneren om geen enkele aflevering te missen.

Het lasergame-team met Guus op de voorgrond en Rens als vijfde.

Lees ook: Sieradenmerk van Nina en Sterre (17) groeit met TikTok en influencers

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Hart voor Zaken

Nina Kamp (The Nice Company) over leiderschap: 'Stap niet in een harnas het kantoor binnen'

Niemand maakte ze. Echte fruitijsjes. Daarom besloot ondernemer Nina Kamp ze te maken. Uit boosheid. Tien jaar later verkoopt The Nice Company jaarlijks 1,5 miljoen ijsjes, ook over de grens. ,,Met elkaar in verbinding blijven, is de randvoorwaarde van goed samenwerken'', vertelt Nina aan Cor Hospes in Hart voor Zaken.

Details
Droomstart

Lunch met de Droomstart-toppers van 2023: zo gaat het met de ondernemers

Vier jonge bedrijven. Twee halve finaleplekken. Één winnaar. Eerder dit jaar kon je luisteren naar een even inspirerende als spannende tweede reeks van de podcastserie Droomstart. Uiteindelijk ging het Brabantse fintechbedrijf FinBuddy aan de haal met de hoofdprijs. Maar ook mede-finalist Food for Skin en de andere net niet-winnaars Teazie en Contour Lab vielen met hun innovatieve businessplan in de smaak bij jury en luisteraars.

Details
Boekencast De Ondernemer Leest

Boekencast: wat vinden Tom van der Lubbe en Erno Hannink van de vijf voorstellen uit 'Sander en de brug'?

Sander Schimmelpenninck heeft vijf voorstellen voor een eerlijker Nederland in boekvorm uitgebracht: Sander en de brug. Boekencasters Tom van der Lubbe en Erno Hannink hebben het gelezen. Hun nieuwe podcast.

Details
Hart voor Zaken

Arnold Mars (cfo AFAS): 'Ga niet boven, maar tussen je mensen staan'

'Liefde vormt de kern van het AFAS-familiestatuut. In dat statuut staat: ‘Die liefde maakt dat je niet vast komt te zitten in eigenbelang. Ze zorgt dat je verschillen kunt overbruggen, en dat je altijd het grotere geheel kunt zien'. Het zijn de woorden van cfo Arnold Mars van AFAS Software. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt hij over leiderschap.

Details
De Jonge Ondernemer

Eigen kledingmerk als mentale missie voor Vlinder (17) en Merlijn (24) Kamerling

Naast broer en zus zijn Merlijn en Vlinder Kamerling ook zakenpartners. Als oprichters van Limitless presenteren zij hun streetwearmerk met coole designs en een belangrijke boodschap: meer aandacht voor mentale gezondheid. Een enorm belangrijk verhaal voor Vlinder (17) en Merlijn (24), te beluisteren in de podcast De Jonge Ondernemer.

Details
Hart voor Zaken

Sander Hoeken (Infocaster): 'Het is niet meer economisch om een asshole te zijn'

In 2013 stond zijn bedrijf aan de rand van de afgrond. Zelfsturing bracht redding. Sander Hoeken van internetbedrijf Infocaster praat met Cor Hospes in Hart voor Zaken over het belang van feedback en psychologische veiligheid en waarom je met een purpose niet moet doorslaan.

Details
Droomstart

Hoe staat het met het businessplan van Droomstarters Angela (Food for Skin) en David (Teazie)

De Droomstart-finale komt steeds dichterbij. Welk businessplan is uiteindelijk topfavoriet bij de vakjury en de luisteraars? Je hoort het zeer binnenkort. Maar eerst: hoe staat het met de startups Teazie en Food for Skin? Welke ondernemer weet de jury te overtuigen met zijn of haar presentatie van tien minuten en gaat net als FinBuddy door naar de laatste ronde? Je hoort het allemaal in deze niet te missen podcastserie.

Details
De Zo Genaamde Podcast

TUI: hoe een onbeduidende Duitse afkorting een merknaam werd die klinkt als een klok

Wie van reizen en vakanties houdt, kent TUI natuurlijk wel. Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan? In deze aflevering van de Zo Genaamde Podcast legt Frans Leenaars, chief marketing officer bij de reisgigant, dat in gesprek met naamexpert en presentator Floris Hülsmann haarfijn uit.

Details
Selfmade in Holland

EasyToys-topman Eric Idema: 'Op elk nachtkastje moet iets uit Veendam liggen'

,,Soms moet je dingen gewoon afdwingen. Jezelf forceren om je situatie te verbeteren.” Eric Idema zat met een uitkering thuis. In een woning met een flinke hypotheek. In 2007 verloor hij zijn baan. In de online verkoop van erotische artikelen zag hij een kans. Vijftien jaar later is zijn EQOM, moederbedrijf van EasyToys en Christine Le Duc, met 225 miljoen euro omzet de grootste speler in de Europese markt voor sexual wellness. Nu is hij te gast bij Roelof Hemmen in Selfmade in Holland.

Details
Droomstart

Duurzaam thee-abonnement op kantoor of heitje voor karweitje 2.0: welk businessplan gaat door in Droomstart?

De twee laatste ondernemers mogen de pitchroom betreden om hun businessplan voor te leggen aan een strenge doch rechtvaardige Droomstart-jury. Kiezen ze voor een duurzaam thee-abonnement op kantoor of de digitale buurtversie van het heitje voor karweitje? Het is weer een inspirerende en spannende podcast die je kunt beluisteren. Waar wacht je op?

Details
Hart voor Zaken

Douwe Snoek over zijn leiderschapsstijl: 'Je moet hard zijn voor jezelf om zacht te kunnen zijn'

Hij kon zich best als een 'hork' gedragen tegen zijn personeel, realiseerde Snoek Puur Groen directeur Douwe Snoek zich tijdens een gesprek met zijn medewerkers. Hij pakte de handschoen op, volgde een training zelfontwikkeling en werd van een zelfbenoemd eikel een anker voor de organisatie. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt Snoek over de kracht van leiderschap.

Details