Nieuws Groei

KVK: aantal startende ondernemers neemt toe ondanks lockdown

Ondernemers die een bedrijf wilden starten in december lieten zich niet tegenhouden door de verscherpte lockdown. In de laatste maand van 2020 zijn er bijna 25.000 bedrijven gestart, wat 19 procent meer was dan een jaar eerder, blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel (KVK). Het was voor het eerst in zes maanden dat het aantal startende bedrijven zo hard steeg.

Van onze redactie 6 januari 2021

Kamer van koophandel kvk gebouw

Onder meer in de detailhandel kwamen er in december veel bedrijven (3.767) bij, schrijft Nu.nl. Het gaat vooral om webshops, die willen profiteren van de explosieve groei van e-winkelen. In de horeca was het aantal starters beperkt. Toch waren er in december nog 688 ondernemingen in deze sector die het erop waagden.

Minder stoppende ondernemers dan vorig jaar

Tegenover een stijging van het aantal beginnende ondernemingen staat een daling (-11 procent) van het aantal bedrijven dat er, al dan niet noodgedwongen, mee ophield in december. Het was voor het eerst in ruim zes maanden dat het aantal stoppers kleiner was dan dezelfde maand vorig jaar.

Lees ook: Generatie met lef: waarom het aantal jonge ondernemers blijft groeien

Hoewel Nederland het grootste deel van het jaar te kampen had met de gevolgen van de coronapandemie en de contactbeperkende maatregelen, is het aantal bedrijven aan het einde van 2020 toch groter dan een jaar eerder. Eind 2019 telde ons land nog 2.000.404 ondernemingen. Dat waren er aan het einde van afgelopen jaar 2.078.716, wat neerkomt op een stijging van bijna 4 procent.

Daling van het aantal bedrijven bleef uit door coronasteunpakket

Mogelijke oorzaak van het feit dat het aantal bedrijven niet gedaald is in het crisisjaar 2020, is het coronasteunpakket van het kabinet. Dit is bij de uitbraak van de pandemie opgetuigd om de ergste economische klappen op te vangen.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.