Nieuws Groei
Hoe een Nederlander vanuit Australië met snelle sloepen de wereld verovert
Het gaat goed met Meindert Wolfraad. Na zijn zorgvuldig opgebouwde fietsenmerk, begon hij onder dezelfde naam ook snelle sloepen te bouwen. Met Lekker Bikes & Boats heeft hij zo twee oer-Hollandse transportmiddelen internationaal succesvol weten te vermarkten.

Scheuren in de baai voor de Opera in Sydney. Foto: Wendell Teodoro.
Hoe Hollands zijn bedrijf en de producten ook zijn, alles begon allemaal in Australië. Daar was Meindert Wolfraad dertien jaar geleden na zijn studie commerciële werktuigbouwkunde blijven hangen. Aan de University of New South Wales in Sydney studeerde hij Engels maar ondervond al vrij snel dat het openbaar vervoer er niet zo efficiënt was. Hij miste zijn fiets. ,,Die vrijheid om even de fiets te pakken als je ergens heen wilt, zoals we in Nederland gewend zijn, had je daar niet.”
'Een Australische vriendin van Wolfraad suggereerde de naam Lekker. ,,Zij was vaak in Amsterdam geweest en zei: ‘You guys call everything lekker, the weather, food, girls… whatever!'
Maar toen Meindert in Sydney op straat ging fietsen, iets wat daar nogal ongebruikelijk was, kreeg hij toch veel positieve reacties. Eind 2009 ging Wolfraad typisch Hollandse omafietsen importeren uit Taiwan en die via retailers en online verkopen. De merknaam voor zijn fietsen ontstond ter plekke in de kroeg. Een Australische vriendin van Wolfraad suggereerde de naam Lekker. ,,Zij was vaak in Amsterdam geweest en zei: ‘You guys call everything lekker, the weather, food, girls… whatever!’ Toen dacht ik: ja, dat is eigenlijk wel een mooie naam. Heel Nederlands en het past goed bij die typisch Hollandse producten die we maken.”
Nummer 1
in stadsfietsen in Australië
Er kwam al
snel veel verkeer op de site en de verkoop ging lopen, maar voor een
zwarte stalen omafiets was in Australië geen grote markt, merkte
Wolfraad. Toch wilde hij verder met zijn fietsenhandel. Daarvoor
moest hij wel andere fietsen ontwikkelen omdat Australiërs gemiddeld
wat kleiner zijn dan Nederlanders. Dus koos hij voor lichtere
aluminium fietsen die minder snel roesten door het zeeklimaat aan
de Australische kust en wat makkelijker tegen heuvels oprijden. Ook
paste hij de geometrie en de kleuren aan. Die transformatie werd het
begin van een succesverhaal. ,,We zijn nu de nummer 1 in
stadsfietsen in Australië en te koop bij retailers in alle grote
steden daar,” constateert Wolfraad tevreden. Naast de eigen concept
stores in Melbourne en Sydney en de webshop worden de Lekker-fietsen
inmiddels verkocht in Nieuw-Zeeland, Singapore , de VS en Europa. Ook
in Amsterdam bevindt zich een eigen brandstore annex showroom.
Meindert Wolfraad op zijn Lekker-sloep.
In 2013 ging Wolfraad zich ook toeleggen op het maken van boten. Ook dat idee werd down under geboren. ,,In Sydney zag ik in de baaien alleen maar speedboten of boten met zo’n achterdek met een stoel waar je mee gaat vissen. Iedereen ging altijd met die boten naar feestjes en barbecues op de stranden. Maar feesten óp een boot deden ze niet. Sloepen waar je met veel mensen op kunt, zoals je die in de Amsterdamse grachten veel ziet, kenden ze daar niet. Dus ik nodigde een paar Australische vrienden uit om dat in Amsterdam eens mee te maken en toen waren ze om.”
Wolfraad
liet vervolgens een aangepaste versie van zo’n sloep maken voor
Australië. ,,De golven zijn daar veel hoger en je kunt er niet met 7 kilometer per uur door de baai tuffen. Dan moet een boot licht van gewicht,
supersnel en zeewaardig zijn. En heel blijven als je er een feestje
op geeft.”
Scheuren met een sloep door Sydney Harbour
In 2014 ging Wolfraad met zijn nieuwe Lekker-sloep als watertaxi in de baai van Sydney varen om zo naamsbekendheid te krijgen. De Damsko (straattaalnaam voor Amsterdam) zoals hij de boot noemde, haalde zo’n 80 km/u. In Australië en Nederland, niet gewend aan zulke snelle sloepen, werd hij voor gek verklaard.
,,Maar wij scheurden ermee door
de baaien van Sydney Harbour, gingen er de oceaan mee op en voeren
over de Hawkesbury River waar mooie kliffen, stranden en
natuurgebieden zijn. Daar kun je alleen maar per boot komen en dat is
dus voor veel mensen niet toegankelijk. Met onze sloep kan dat wel.
Hoe bijzonder is dit om te delen met vijftien vrienden of passagiers.
Ook kun je er achter wakeboarden en waterskiën. Zo krijg je een heel
andere manier van recreëren met een boot dan volgas met 100 kilometer per uur en
een zwemvest om door Sydney Harbour te racen en daarna onhandig met
een aantal boten bij elkaar in een baai een feestje te bouwen.”
"Bij de Hawkesbury River kun je alleen maar per boot komen en dat is dus voor veel mensen niet toegankelijk. Met onze sloep kan dat wel"
Jachtontwerper Cor de Rover heeft geholpen bij nieuwe sloep
Van de Damsko, die in twee versies met verschillende motoren in Leimuiden wordt gebouwd, zijn er nu zo’n 160 verkocht in binnen- en buitenland. ,,Dat zijn echte day cruisers”, zegt Wolfraad.
,,Ons nieuwste model, de Lekker 41, is een echte weekender om met kleine gezelschappen op pad te gaan. Daar kun je ook op slapen, want er zijn twee grote bedden aan boord en je kunt er een stabilizer op aanbrengen zodat de boot rustiger ligt bij golfslag. Wij wilden de karakteristieke eigenschappen van de Damsko sloepen ook verwerken in deze grotere boot. Daarbij heeft jachtontwerper Cor de Rover ons geholpen. En elk hoekje aan dek is zo functioneel en effectief mogelijk ingericht. Maar ook het sociale aspect is heel belangrijk. Daarom heeft de cockpit vier stoelen en is er bijvoorbeeld een massagestoel aan boord. En een groot wijnrek, want ook bij deze boot staat het gezellig samen op het water zijn voorop.”