Nieuws Groei

Nicolette van Dam lanceert nieuw foodconcept: groente in het snoepschap

Het eerste product van de foodlijn van Nicolette van Dam ligt in de supermarkt. Met het groentesnoepje Yummy Veggie Candy brengt de ondernemer (en BN’er) groente naar het snoepschap. „Ik ben vooral heel trots op de samenwerking met mijn dochters Lola en Kiki. Zij hielpen mij met de ontwikkeling van dit product.”

Crissy Mulder 5 juli 2021

Nicolette van Dam lanceert nieuw foodconcept

Nicolette van Dam met haar man Bas Smit, presenteert haar nieuwe foodlijn.

Als Nicolette van Dam iets nieuws begint, moet het van A tot Z bij haar passen. Dat geldt ook voor haar nieuwe foodlijn: Let's Make it Fun, Better, Yum! „Als moeder vind ik ‘bewust snacken’ soms best een struggle. Als mijn twee dochters zin hebben in een snackje na school of het sporten, verval ik toch al snel in de standaarddingen. Ik verbied snoepen niet, maar vind het ook niet iets voor meerdere keren per dag. Tegelijkertijd vragen mijn meiden wel telkens om wat lekkers. Wat doe je dan?”

Wat nou als we groente ‘fun’ maken?

Volgens Nicolette is groente bij veel gezinnen nog steeds een ‘moetje’. Daarom wil de onderneemster groente ‘fun’ maken. Zo ontstond het idee voor de ontwikkeling van het vezelrijke groentefruitsnoepje.

„Er bestaan wel snoepjes met een groente- of fruitsmaak, maar daar zitten nauwelijks vitamines of voedingsstoffen in. Daar breng ik nu graag verandering in. Onze jongste houdt bijvoorbeeld niet van bietjes. No way, dat ze die opeet. Maar door de beetroot in het groentesnoepje te combineren met strawberry en dadelstroop, denkt ze nu: wat lekker! En dankzij die positieve associatie, zien de bietjes er op haar bord ook ineens ook veel aantrekkelijk uit.”

Lees ook: Bas Smit haalt 24/7 flitsbezorger Zapp naar Nederland

'Onze dochters Lola en Kiki vormen een geweldig klankbord'

Twee jaar lang werkte Nicolette aan de ontwikkeling van Yummy Veggie Candy. Dat deed zij in samenwerking met foodproducent NMK Esbaco én haar twee dochters: Lola en Kiki. „Bas (Smit) en ik vormen een echt ondernemersgezin. Dan kun je er niet omheen dat de kinderen meeluisteren en weten wat er speelt. Lola en Kiki zijn, als doelgroep, natuurlijk een geweldig klankbord. In proefsessies vroeg ik hen om hun ongezouten mening. Nou, die kreeg ik, want kinderen zijn goudeerlijk.”

Ook geinig: de familie Smit-Van Dam bedacht dat de snoepjes in verschillende vormpjes moesten komen. Vormpjes waarmee je per thema een puzzel kunt leggen. Geheel volgens de kernwaarde ‘fun’.

"Onze dochters Lola en Kiki zijn, als doelgroep, natuurlijk een geweldig klankbord. In proefsessies vroeg ik hen om hun ongezouten mening. Nou, die kreeg ik, want kinderen zijn goudeerlijk”

Groente, fruit én vezels In foodproducent NMK Esbaco vond Nicolette een ‘gouden partner’. „Dit derde generatie familiebedrijf begon honderd jaar geleden als lokale bakkerij. Die ambacht en liefde voor voeding sprak mij meteen aan.”

Gezamenlijk ontwikkelden Nicolette en NMK Esbaco drie groentefruitsnoepjes met daarin échte groente en fruit. Deze komen in de smaken: Beetroot & Strawberry, Carrot & Banana en Carrot & Pear. Ook interessant: naast groente en fruit bevat een zakje Yummy Veggie Candy evenveel vezels als een volkoren cracker of een opscheplepel zilvervliesrijst.

Lees ook: Kansen en mogelijkheden: dit zijn de vijf ondernemerstips van Nicolette van Dam

Liefde voor lekker, maar gezond eten

Die liefde voor gezond en lekker eten is Nicolette niet vreemd. Als dochter uit een horecagezin, loopt voeding als een rode draad door haar leven.

„Mijn ouders hebben een slagerij, brasserie, traiteur en cateringbedrijf. En samen met mijn broer Sebastiaan heb ik Brasserie Van Dam en Brasserie Van Dam On Tour, waarmee we dinerboxen door het hele land bezorgen. Daarnaast ben ik voor mijn ambassadeurswerk bij Unicef betrokken in de problematieken rondom ondervoeding én overvoeding. Ik weet dat zowel over- als ondervoeding op de langere termijn schadelijke gevolgen kunnen hebben. Daardoor voel ik ook écht een missie bij de lancering van deze foodlijn. Ik wil het hele gezin, op een leuke manier, kennis laten maken met groente en fruit: hét fundament van een bewuste leefstijl.”

"Dagelijks onderzoek ik waar ik zelf tegenaanloop. Ik ben moeder, ik werk, heb (te) weinig tijd, maar wil wél een gezonde basis voor mijzelf en mijn kinderen"

Groentefruitsnoepje is slechts de ‘kickoff’

De eerste reacties? Die zijn lovend, zegt Nicolette „Op de meeste plekken was het groentefruitsnoepje direct uitverkocht.” Voor nu ligt Yummy Veggie Candy nog alleen in de Jumbo, maar daar komt binnenkort verandering in. Waar het gezonde snoepje nog meer komt te liggen? Dat moet Nicolette nog even geheim houden. Volgens de onderneemster is Yummy Veggie Candy overigens pas de ‘kickoff’ van haar foodlijn. Er komt nog veel meer aan. „Op basis van mijn dagelijkse ‘struggles’ ontwikkelen wij gave foodconcepten op basis van groente en fruit.”

„Ik haal mijn inspiratie uit de praktijk. Dagelijks onderzoek ik waar ik zelf tegenaanloop. Ik ben moeder, ik werk, heb (te) weinig tijd, maar wil wél een gezonde basis voor mijzelf en mijn kinderen. Met die behoeftes stap ik naar mijn partner NMK Esbaco. Op basis van mijn dagelijkse ‘struggles’ ontwikkelen wij gave foodconcepten. Stuk voor stuk verantwoorde items, op basis van groente en fruit, die écht vernieuwend zijn.”

Na de zomervakantie volgt de lancering van het tweede product van de foodlijn Let's Make it Fun, Better, Yum!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws