Nieuws Groei

Ondernemen in Duitsland? Trap niet in deze valkuilen

Picnic, New York Pizza en Vedder&Vedder: het zijn allemaal voorbeelden van bedrijven die voet aan de grond kregen in Duitsland. Maar waar moet je op letten als je in ons grootste buurland gaat ondernemen? Correspondent Guy Hoeks geeft - vanuit Berlijn - antwoord op deze vraag.

Van onze redactie 10 mei 2023

Duitsers waarderen de losse benadering van Nederlanders, maar ze moeten wel met een gedegen plan komen, vertelt Guy vanuit Berlijn. ,,Je kunt niet op een avond tijdens een diner handjeklap een deal sluiten. Je moet daar echt goed over nadenken.”

Lees ook: Vestigingskantoor cruciaal voor meerderheid bedrijven bij uitbreiding naar buitenland

Picnic en Coolblue begonnen in Nordrhein-Westfalen

Volgens Guy is de Duitse markt zo interessant voor Nederlandse ondernemers omdat het land zo dichtbij is. ,,Je steekt de grens over en je bent al in Nordrhein-Westfalen, de deelstaat die qua oppervlakte en populatie het meest op Nederland lijkt. Picnic begon daar niet voor niets, Coolblue deed dat ook. Het is een ontzettend makkelijke manier om te kijken of jouw product of dienst aanslaat en kijk of je vanuit daar kunt uitbreiden.”

"Duitsers zijn ontzettend vriendelijk, maar niet zo direct als Nederlanders"

Guy Hoeks

Maar het is volgens Guy niet zo dat je jouw trucje dat in Nederland werkt, klakkeloos kunt herhalen in Duitsland. ,,Er zijn zeker cultuurverschillen. Duitsers zijn ontzettend vriendelijk, maar niet zo direct als Nederlanders. Duitsers waarderen service bijvoorbeeld meer dan Nederlanders. Suitsupply doet dat goed: je maakt een afspraak met een persoonlijke stylist en je wordt direct geholpen. Dat kunnen zij enorm waarderen.”

Wil je weten hoe ondernemer Hennie van der Most zijn Duitse compagnons inpakte en ben je benieuwd of je daadwerkelijk Duits moet spreken of dat je ook met Engels uit de voeten kan over de grens? Luister dan naar bovenstaand fragment.

Lees ook: Ondernemen in de VS? Vergeet niet op deze zaken te letten

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws