Nieuws Groei

Ondernemer met een missie: gezonde lolly’s

Waarom smaakt een frambooslolly eigenlijk nooit echt naar framboos? De Tilburgse kok Reinier Willemsen (25) besloot dat daar verandering in moest komen. Maar ja, de werkelijkheid hè. Die is vele malen weerbarstiger.

Bas Vermeer 10 maart 2017

Lolly reinier tilburg

Want ‘eventjes’ een lolly met een mooie smaak in elkaar flansen zit er niet in. Twee jaar geleden was ’ie een winter lang bezig met het in elkaar zetten van recepten voor allerlei lolly’s. ,,En toen brak de lente aan, werd de luchtvochtigheid ietsje anders en veranderden de lolly’s in plasjes stroop.” Hij glimlacht: ,,Dat kwam wel hard aan ja. Om een goede lolly te maken, moet je het scheikundig proces erachter eerst doorgronden, kwam ik achter.” Deze lente en zomer smelten de lolly’s alleen in de mond. Dat moet, want Willemsen is een man met een missie: lolly’s weer bijzonder maken. Met zijn jonge bedrijf Quallie – een samentrekking van kwaliteit en lolly op zijn Tilburgs - reist Willemsen naar de grote festival in het land om lolly’s te verkopen. Of ’ie op Pinkpop of Lowlands staat? Hij glimlacht: ,,Over de namen mag ik helaas nog niets zeggen.”

Vruchtenpuree
Het verschil tussen zijn lolly’s en die uit de fabriek is groot. In zijn ateliertje haalt hij een pannetje van het vuur, schenkt de bubbelende vloeistof in mallen. ,,Precies 160 graden, dit moet je niet op je vingers krijgen. Dan ben je klaar.” Op een snijplankje ligt fijn gesneden lavendel. ,,Voor de citroenlavendel-lollys.” Andere lolly’s hebben smaken als framboos, granaatappel, er zijn lolly’s met hazelnoot en vanille of passievrucht. ,,Niet met smaakstoffen maar vruchtenpuree, want dan krijg je de echte smaken.” Willemsen is altijd al bezig geweest met smaken. Hij werkt als kok bij eetcafé Het Elfde Gebod. ,,Het maken van de perfecte lolly onder de knie krijgen, was een hele uitdaging. Teveel suiker en je hebt bijna geen smaak en als je teveel smaak toevoegt, verlies je hardheid. Dan is het geen lolly meer maar een toffee.” Willemsen verkocht zijn lolly’s al op kleinere evenementen, sinds eind vorig jaar groeit zijn bekendheid. Na het festivalseizoen wil ’ie nog verder uitbreiden: hij zoekt een groter atelier en deze maand begint hij een moestuintje op de grens met Poppel. ,,Dan kan ik echt zelf het hele proces van start tot einde zelf in de hand houden.”