Nieuws Groei

Onderwijsstartup Lesloods staat voor de vraag: doorpakken of niet?

Wat begon als een opdracht van school, werd een serieus bedrijf. Acht studenten van diverse opleidingen aan de Hogeschool van Zeeland in Vlissingen zochten een mooi cijfer voor de opdracht en vonden die in huiswerkbegeleiding. Dat werd uiteindelijk de Lesloods.

Van onze redactie 13 juli 2022

Ondernemer Live XL220712085

Jeffrey Otte pitcht zijn Lesloods bij Roland Tameling tijdens De Ondernemer Live XL. Foto: Ruud Voesters

Een van die acht initiatiefnemers is Jeffrey Otte. Bij De Ondernemer Live XL legt hij in gesprek met Roland Tameling uit: ,,De hogesschool (HZ University of Applied Sciences, red.) heeft ons samengebracht in groepjes, zonder dat we elkaar kenden. Het idee was een gat in de markt te vinden en daar een project van te maken. Op de markt van Vlissingen deden we onderzoek: welk probleem bestond er waar we een oplossing voor konden zijn? Het bleek dat corona voor veel leerachterstand had gezorgd bij middelbare scholieren. Daar kunnen we wel wat mee, dachten we.”

Lesloods was geboren. Het is een platform dat studenten van de hogeschool als huiswerkbegeleiders wil koppelen aan middelbare scholieren met leerachterstand. ,,Natuurlijk zijn er meer huiswerkbegeleiders aan het werk. Maar wij onderscheiden ons doordat we zelf ook nog student zijn. Soms zijn we maar vijf jaar ouder dan de leerlingen die we begeleiden. Dat maakt de afstand kleiner. We snappen veel beter hoe de leerling werkt en denkt dan oudere leraren. We merken ook dat er nog steeds contact is als de begeleiding is afgelopen. Dan vragen leerlingen advies over naar welke school ze zouden moeten voor hun vervolgstudie. Dat platformidee is wel uniek.”

Docenten krijgen betaald in studiepunten

Ook het businessmodel is concurrerend. Studenten krijgen een beloning in geld, maar vooral in studiepunten. Otte: ,,Zo kunnen wij de prijs ook laag houden. Voor mensen die dan nog te weinig geld hebben, springt de overheid in Zeeland in.”

Doordat de begeleiding hoofdzakelijk online plaatsvindt, ligt een landelijk bereik binnen de mogelijkheden. ,,Natuurlijk zijn we regionaal begonnen. Vooral omdat we eigenlijk meteen hier in Vlissingen publiciteit krijgen. Maar je kunt gewoon via de site een leervraag bij ons neerleggen. Dat de docenten in Vlissingen studeren, maakt dan geen verschil," zegt Otte.

Het eerste jaar was een knaller voor de Lesloods. Naast de acht initiatiefnemers werkten nog wel 20 studenten als begeleider en hadden klanten te over. In de vakantie is dat teruggelopen. ,,Van de oorspronkelijke acht zijn er nog twee over. Ook het aantal begeleiders is afgenomen, maar dat trekt wel weer aan als school weer is begonnen. Daar maak ik me geen zorgen over. Wel moet ik voor mezelf uitzoeken wat ik met Lesloods wil. De kansen zijn er en ondernemen vind ik prachtig. Maar ik doe Sportkunde en daar heb ik niet voor niets voor gekozen. Daar wil ik ook iets mee.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws