Nieuws Groei
Overname United Wardrobe door Vinted: hoe jongensdroom Thijs Verheul (28) uitkwam
Die geitenwollensokkengast die in Wageningen studeerde, dat was Thijs Verheul (28) uit Gouda. Zijn vrienden vroegen hem geregeld ‘hoe het ging met zijn tweedehandswinkeltje’. Nu gaat zijn United Wardrobe, de online-marktplaats voor tweedehandskleding met vier miljoen gebruikers, op in Vinted. Daarmee wordt Vinted de grootste online markt voor tweedehandskleding van Nederland.

United Wardrobe-oprichter Thijs Verheul. Foto's: Marlies Wessels
Als een ouder die met zijn kind voor het eerst aan de poort van de basisschool staat. Zo voelt Verheul zich. Na lang wikken en wegen weet hij dat zijn IT-kindje in goede handen is. Toch was hij ook wat wiebelig, vertelt hij in het AD.
,,Ik heb menig traantje gelaten. Dit is hoe de dingen gaan in de startupscene. Mijn ouders en vrienden zijn enorm trots. Dit ga ik in Gouda, en Utrecht waar ik nu woon, goed vieren wanneer dat weer kan.”
De afgelopen zeven jaar was voor hem ‘een grote rollercoaster’ van werken, werken, werken, van pieken en van dalen. Met de overname komt daar - tijdelijk - een einde aan.
Hoe je zelf als retailer inspeelt op de trend van tweedehandskleding? Je leest het in dit artikel: Tweedehands, eerste keus: de opmars van gebruikte goederen
Overname door tweedehandskleding-reus Vinted
Het Nederlandse platform voor tweedehandsmode begon Verheul met twee medestudenten en was de grootste in Nederland. Nu wordt het onderdeel van Vinted, de branchegenoot en reus die wordt gewaardeerd op 1 miljard euro. ,,Vrienden maakten altijd grapjes: ‘Hoe is het met je tweedehandswinkeltje?’.” Lachend: ,,I prove them wrong.”
United Wardrobe zag zich - de naam verdwijnt - als een digitale kledingkast. Vier miljoen modeliefhebbers (Vinted heeft dertig miljoen leden) neusden daarin en hingen er vijftien miljoen items in. Het werkt als sociale media: verkopers zijn te volgen zodat de modefanaten zagen wanneer zij iets nieuws aanboden.
De overname door Vinted is een logische stap, volgens Verheul. ,,Het is een heel mooi IT-bedrijf. Zij ‘schalen’ zo hard, en wij ook. Wij hebben een schamele 3,75 miljoen euro opgehaald om top-of-mind te zijn in Nederland, Vinted is dat in Frankrijk. Zij zitten daar op hetzelfde level als Instagram, zijn op tv groter dan Peugeot. Dan kun je veel geld kapot smijten, maar is het logischer om samen te gaan.”
Zijn droom was het om confectiereuzen Zara en H&M van hun troon te stoten. ,,Shoot for the stars and you will land on the moon”, zegt Verheul daar nu over.
Wie groots denkt, bereikt het meeste, volgens hem. Verheul vervolgt: ,,Toen wij begonnen moest je voor tweedehandskleding naar markten. Moest je op Marktplaats graven en werd je opgelicht. Nu kan je tijdens het netflixen op de bank via ons spullen kopen.”
''In Frankrijk zit Vinted op hetzelfde level als Instagram en zijn ze op tv groter dan Peugeot. Dan kun je veel geld kapot smijten, maar is het logischer om samen te gaan”
Overname in goede banen leiden
Dankzij de overname kan Verheul nu eindelijk wat gas terugnemen. Tot 31 januari is hij werknemer van Vinted en zorgt hij dat de overname gesmeerd loopt. Heeft hij dat in goede banen geleid, wacht het grote niets.
,,Een IT-bedrijf heb je altijd. Op zondag, op maandagochtend, tijdens een bruiloft. Op het moment dat je extra goed groeit, moet je mensen aannemen. Als je jong bent en niet veel verdient, is het moeilijk. We namen het risico en dat betaalt zich uit.”
Lees ook: Kledingplatform Vinted haalt 128 miljoen op: van scale-up naar unicorn
Daarmee dringt zich de Hollandse vraag op: wordt Verheul zelf ook wijzer van de deal? ,,Anders had ik hem niet gesloten, hè?”, riposteert Verheul. Maar of hij er vanaf nu ook warmpjes bij zit? Lachend: ,,Niemand hoeft zich zorgen te maken over mij.”
Na United Wardrobe: nieuwe IT-startup
Het grote niets duurt niet eeuwig. ,,Het is belangrijk om het leven in fases te zien. Nu ik er een heb afgesloten, ga ik rustig reflecteren. Je moet niet van de ene sloot in de andere stappen. Als het kon, was ik naar Spanje gevlogen om twee weken in de zon te liggen. Eerst ga ik lekker mijn conditie op peil brengen, saunaatje, weekendjes weg. Telefoon uit. En daarna vers weer een nieuwe IT-startup van de bodem opbouwen.”
Over Vinted
Vinted is een van oorsprong Litouwse onlinemarktplaats voor eerder gedragen kleding, schoenen en tassen. In 2019 haalde Vinted, dat nu ruim een jaar actief is in ons land, 128 miljoen euro groeigeld op om uit te breiden in Europa. Inmiddels is Vinted 1 miljard euro waard en actief in twaalf landen, aldus het AD. Vinted ziet met name in ons land groeikansen doordat wij – ingegeven door milieubewustzijn en kosten – nogal fanatiek onze kledingkast opruimen en onze jassen, tassen, broeken en rokken willen verkopen. Door de overname van United Wardrobe wordt Vinted de grootste onlinemarkt voor tweedehandskleding in Nederland.
Vinted wordt geleid door de Nederlander Thomas Plantenga. Hij vindt het een logische stap dat zijn onderneming United Wardrobe overneemt. ,,We delen dezelfde ethos en missie: van tweedehandsfashion wereldwijd de eerste keuze maken. We kunnen samen sneller groeien. Nederland heeft een sterke en actieve markt met tweedehandsmodeliefhebbers en we zijn blij dat wij onze aanwezigheid hier kunnen versterken.”