Nieuws Groei
Op economische wereldreis met Barbara Baarsma
Ondernemers die weten wat er in de wereld speelt kunnen zich sneller aanpassen. Rabobank-econoom Barbara Baarsma nam dinsdagmiddag een paar honderd ondernemers spreekwoordelijk mee op een economische wereldreis tijdens de Week van de Ondernemer.

China
De economische rondgang ging van start in China. Er is in China een groeivertraging van de economie waarneembaar sinds 2015 door beleid om de kredietgroei te temperen. Wie naar de officiële cijfers kijkt ziet dat de groei niet meer ruim boven de acht procent zit, maar rond de zeven procent. “Er is veel te doen om de betrouwbaarheid van deze Chinese cijfers”, zegt ze. “Economen hebben daarom samengestelde indicatoren ontwikkeld om de Chinese economische groei te meten: de China Activity Indicator. Hierin zijn niet alleen traditionele indicatoren meegenomen, maar ook indicatoren die de consumptie van Chinese huishoudens moeten meten. Daaruit blijkt dat er reden is om je zorgen te maken over de motor van de wereldeconomie”, aldus Baarsma.
Hier kun je je aanmeldenvoor de Week van de Ondernemer op 27 september 2017 in Rotterdam, waar Barbara Baarsma één van de sprekers is.
Lees ook: Nederlandse bedrijven wachten gespannen belastinghervormingen president Trump af
Huizenbubbel
Dan is er ook nog de dreigende huizenbubbel in China. Baarsma: “Chinezen kunnen niet makkelijk beleggen in het buitenland en willen niet op de beurs beleggen, dus gebruiken ze de woningmarkt om hun geld te laten werken.” Het gevolg is dat er sprake is van explosieve stijging van de huizenprijzen. In London is de gemiddelde woonlast volgens de econoom zestig procent van het besteedbare inkomen. In Sjanghai en Beijing is dat percentage 400 procent. “Je kunt het niet één op één vergelijken, maar het geeft wel aan dat het behoorlijk uit balans is, met alle risico's van dien. Als de huizenbubbel knapt zorgt dat naar verwachting voor de Chinezen voor een krimp van 20 procent. Voor Nederland resulteert dat in een krimp van het bbp van 6 procent, wat neerkomt op ruwweg 50 miljard euro”
Trump
Grote bron van onzekerheid op de wereldeconomie is de Amerikaanse president Trump. Zijn plannen om de infrastructuur te verbeteren en belastingtarieven te verlagen moeten de Amerikaanse economie de komende jaren aanjagen. Maar dit zorgt er tegelijk voor dat de staatsschuld van de VS oploopt. Trump vertoont een sterke protectionistische houding ten opzichte van China en Mexico maar neemt tot op heden nog weinig maatregelen tegen de Europese Unie. Voor sommige Nederlandse bedrijven bieden de beleidsplannen van Trump op de korte termijn extra kansen. “Dit zijn vooral bedrijven in de zakelijke dienstverlening, de maakindustrie en de aardolieverwerking.”
Frankrijk
Van Amerika naar Frankrijk. Emmanuel Macron wordt de nieuwe president van Frankrijk. De sociaal-liberaal won van zijn tegenstander Marine Le Pen. “Prachtig nieuws”, noemt Baarsma de verkiezingsuitslag. “Hiermee lijkt in ieder geval een Frexit voorlopig van de baan. Macron moet nu zorgen dat hij bij de parlementsverkiezingen veel zetels gaat halen, zodat hij hervormingen door kan voeren. Dat heeft Frankrijk hard nodig.”
Nederland
Tot slot landt Baarsma met haar presentatie in ons eigen land. “Een prachtig land om te wonen en te ondernemen. We zijn de vierde meest concurrerende economie van de wereld. De zesde op de ranglijst van gelukkige bevolking en het achtste land met de meeste export. Op gebied van agrarisch en sierteelt is Nederland zelfs de grootste exporteur”, jubelt de econoom. Maar er valt nog wat te verbeteren, met name op de arbeidsmarkt. Baarsma pleitte voor de afschaffing van het vaste contract. “Maak één contract met een looptijd van vijf jaar voor de mensen die nu contract op contract krijgen, maar ook de mensen die nu al twintig jaar een vast contract hebben. Misschien gaan die laatste voor hun gevoel achteruit, maar ik denk dat het juist een prikkel teweeg kan brengen om in jezelf te investeren als werknemer”, zei Baarsma. Ook ziet ze de zelfstandigenaftrek het liefst verminderen en moet er wat gedaan worden aan het grote verschil tussen netto en bruto inkomen. “Als een werknemer voor een extra uur werken veel belasting moet betalen, zal hij dat uur niet graag willen werken. De belasting op arbeid werkt heel verstorend.”
Lange termijn
Door de hiervoor genoemde ontwikkelingen in de gaten te houden kunnen ondernemers op de korte termijn betere keuzes maken. “Maar vergeet niet om je te richten op de lange termijn”, besluit de econoom haar verhaal. “Uiteindelijk kom je met waardecreatie op de lange termijn het verst met je onderneming.”
Met waardecreatie op de lange termijn kom je het verst met je onderneming