Nieuws Groei

Profiel van topinvesteerder Marcel Boekhoorn die High Tech Campus voor 1,1 miljard verkocht

Investeerder Marcel Boekhoorn heeft met de verkoop van de High Tech Campus een van de grootste vastgoedtransacties van de Nederlandse geschiedenis gesloten. De deal zou om 1,1 miljard euro gaan. Een profiel van de miljardair die alles nét even anders doet. ,,Vanuit zijn kantoor kun je de gorilla’s voeren.”

Marcia Nieuwenhuis en Peter Groenendijk (AD) 20 augustus 2021

Marcel boekhoorn topinvesteerder hight tech campus eindhoven profiel nec

De High Tech Campus-deal is door Marcel Boekhoorn privé gesloten. Het is dus kassa voor de topinvesteerder persoonlijk. Foto: ANP

In de werkkamer van premier Mark Rutte, in het chique, eeuwenoude Torentje, staat een pluchen pandabeer. Een cadeautje van Boekhoorn. ,,Marcel wilde iets geven wat de premier elke dag zou herinneren aan zijn belofte,’’ zegt VVD-coryfee Hans Wiegel, vriend van Boekhoorn. ,,En het heeft nog gewerkt ook.’’

Topinvesteerder Marcel Boekhoorn wil het alleen maar nóg liever als iets niet kan

Een van de rijkste mensen van Nederland stopte eerder vijftien jaar lang zijn energie in de strijd om twee panda’s, schrijft AD in het uitgebreide profiel. Het zegt alles over de persoonlijkheid van Marcel Martinus Jacobus Johannes Boekhoorn (Nijmegen, 1959), zeggen de mensen die hem het beste kennen. ,,Veel mensen denken: wat een gedoe voor een paar van die beertjes”, zegt Rob ten Heggeler, al jaren vriend én bankier van Boekhoorn. ,,Maar dit is helemaal Marcel. Hij hoort van anderen dat het niet kan, en wil het dan nóg liever. Hij houdt vol tot het lukt.’’ Voormalig zakenpartner Ton aan de Stegge: ,,Ik zou al tien keer zijn afgehaakt van chagrijn en ongeduld. Hij niet. Nooit. En zo gaat het in alles.’’

Na het verliezen van de slag om winkelketen Hema is er nu weer reden tot een vreugdedansje. Betrokkenen verklaren tegenover AD dat de deal om 1,1 miljard euro zou gaan. De High Tech Campus Eindhoven was sinds maart 2012 eigendom van de Nederlandse investeerder Marcel Boekhoorn. De deal is door hem privé gesloten en niet door een investeringsvehikel. Het is dus echt kassa voor Boekhoorn persoonlijk. ,,Dit is natuurlijk een superdeal’’, jubelt hij tegenover zakenblad Quote.

"Iedereen die geld nodig heeft in Nederland, klopt bij Marcel Boekhoorn aan. En als het een goed idee is, kan hij geen nee zeggen"

Ton aan de Stegge, voormalig zakenpartner Marcel Boekhoorn

BN'er na megadeal van 500 miljoen euro

In 2005 werd Marcel Boekhoorn met één deal een bekende Nederlander en extreem vermogend. Met de verkoop van telecombedrijf Telfort, dat hij in 2004 voor 80 miljoen euro had gekocht, verwierf de toen 46-jarige ondernemer in één klap 500 miljoen euro. Sinds die verkoop komt Boekhoorn vooral in het nieuws met zijn amoureuze veroveringen en curieuze investeringen.

Qua liefde: hij was even met Tatjana Simic en van 2013 tot eind 2015 met de 26 jaar jongere zangeres Hind. Begin 2018 bevestigde Rebecca, de 34-jarige zus van Yolanthe Cabau (de ex-vrouw van topvoetballer Wesley Sneijder), op Instagram dat ze een relatie heeft met de Nederlandse miljardair (die 24 jaar ouder is).

De tactiek van Boekhoorn: onrendabele bedrijven beter maken en doorverkopen

Dan zijn eigenaardige investeringen. Zonder veel succes stopte hij bakken met geld in zijn favoriete voetbalclub NEC, in de Formule 1-loopbaan van zijn schoonzoon Giedo van der Garde en in de gratis krant De Pers. Maar in werkelijkheid stopt hij zijn energie de afgelopen jaren vooral in datgene waar hij écht goed in is: instappen in onbekende of onrendabele bedrijven, ze beter maken en doorverkopen. Hij is permanent bij tientallen investeringen betrokken. Misschien wel te veel, zegt Aan de Stegge. ,,Maar weet je: iedereen die geld nodig heeft in Nederland, klopt bij Marcel Boekhoorn aan. En als het een goed idee is, kan hij geen nee zeggen.”

Topinvesteerder Marcel Boekhoorn in zijn Ouwehands Dierenpark. Foto: Brunopress

Lees ook: Hoe Marcel Boekhoorn de slag om HEMA verloor

Investering in High Tech Campus was 'meesterzet'

Een van zijn meest in het oog springende investeringen was de koop van de High Tech Campus, een reusachtig bedrijventerrein in Eindhoven. ,,Een meesterzet”, zegt Aan de Stegge in 2015 over die aankoop. ,,Hij zit bovenop de innovatieve bedrijven op die campus. Zo slim... Dat wordt een cash­machine.” Het is een van Boekhoorns beste deals, beaamt ook Ten Heggeler. ,,Hij helpt al die startups en die betalen daarvoor in aandelen. Zodra er eentje een succes wordt, zit hij op de eerste rij.”

Als kind beschikte Boekhoorn al over handelsinstinct

Handelsinstinct had hij als kind al. De kleine Boekhoorn liep geen krantenwijken, hij beheerde ze. De klasgenootjes die de krant rondbrachten, kregen de helft van de opbrengst. En Marcel hield de rest. ,,Hij ziet zakelijke kansen die anderen niet zien”, zegt Ten Heggeler. ,,Dat is instinct. En hij heeft een ongekende drive - het lijkt wel of zijn dagen 48 uur duren.”

Boekhoorn gaat er prat op hooguit vier uur per nacht te slapen. Maar zijn belangrijkste kwaliteit, zeggen alle betrokkenen, is zijn ongeëvenaarde enthousiasme. ,,Ik ken niemand die zo positief is als hij”, zegt Ten Heggeler. ,,Als ik bij hem ben geweest, kom ik altijd terug vol positieve energie. Dat is een gave.”

Miskleun met witte krokodil illustratief voor zakelijke missers

Maar mislukkingen zijn er ook. Zelfs in de dierentuin: zo blij als Boekhoorn was met de panda’s, zo belazerd voelde hij zich ooit na de aankoop van een zeldzame witte krokodil. Toen het beest uit Taiwan de eerste Nederlandse regenbui over zich heen kreeg, bleek het om een doodgewoon groen exemplaar te gaan. Zo gaat het zakelijk ook regelmatig. ,,Denk nou niet dat alles wat hij aanraakt in goud verandert,’’ zegt Ten Heggeler. ,,Van elke tien investeringen zijn er twee ‘kassa’, zoals hij het noemt - maar er mislukken er ook altijd wel een paar.”

De belangrijkste kwaliteit van Marcel Boekhoorn is zijn ongeëvenaarde enthousiasme. Foto: David van Haren

Boekhoorn kocht bijvoorbeeld 5 procent van de aandelen en sloot op de achtergrond een deal met investeringsfonds Cyrte. Maar toen de koers in elkaar stortte, ontkende Cyrte-­topman Botman die afspraak. De miljardair reageerde furieus. Hij spande een proces aan tegen Botman, die hij een ‘laaienlichter met een stropdas’ noemde, en eiste tientallen miljoenen terug. ,,Ik vond het niks voor hem”, zegt Ten Heggeler. ,,Marcel gaat zelden voor de confrontatie. Normaal accepteert hij zijn verlies, hoe groot ook. Het werd een heel persoonlijke toestand.’’

Boekhoorn deelde tonnen van Telfort-succes met zijn teamgenoten van Oranje Blauw 4

Het is doorgaans juist een van Boekhoorns krachten, zeggen de mensen die hem kennen: het verlies neemt hij, de winst deelt hij. Zo was het al toen hij Telfort verkocht: zijn voetbalteam, Oranje Blauw 4, deelde collectief in de winst. Van de linksback tot de rechtsbuiten, allemaal gingen ze na een feestje naar huis met een paar ton op de bank en een mooi horloge.

"Het was zo’n goede deal dat ik me bijna schaamde. Dus ik zei tegen Marcel: ‘We zeggen nu alleen nog maar aardige dingen, en dan zetten we heel snel die handtekening’.’’

Ton aan de Stegge, voormalig zakenpartner Marcel Boekhoorn

Ook zijn bankier Ten Heggeler merkt het. ,,Als hij een mooie deal sluit, geeft hij soms een deel van de winst aan de bank. Ik kan u verzekeren: dat doet echt niemand. Maar Marcel zegt altijd: ‘als je niet kunt delen, kun je ook niet vermenigvuldigen’.”

Hans Wiegel zag het bij de deal met de panda’s. ,,Ik belde om hem te feliciteren met de panda’s. Bleek hij op dat moment aan het staatsbanket te zitten, met de president van China en de koning van Nederland. Maar hij nam gewoon op! ‘Voor jou neem ik altijd op,’ zei hij. Prachtig. Wie doet dat nou?”

Lees ook: Zeven ondernemerslessen van Marcel Boekhoorn

Boekhoorn: 'Mijn torentje is leuker dan dat van premier'

Bij Boekhoorn, weet Wiegel, gaan de dingen altijd net even anders. Neem alleen al zijn kantoor, zegt de VVD-coryfee. ,,Het is een wonderlijke plek, recht boven het gorillaverblijf in zijn dierentuin. Je kijkt door een luik zo dat hok in. Je kunt er zelfs een banaan in gooien, en zien hoe ze ‘m opvreten. Persoonlijk vind ik het doodeng.’’ Boekhoorn zelf: ,,Zes gorilla’s eten uit mijn kantoor. Dat heeft niemand!” Ook al moeten zijn gorilla’s het doen met broccoli, omdat bananen slecht voor de tanden zijn, Boekhoorn is resoluut: ,,Ik vind mijn torentje leuker dan dat van de premier.”

Spannende momenten tijdens sluiten van Huawei-deal

‘Boekie’ heeft maling aan conventies, zegt ook Aan de Stegge - en hij komt er nog mee weg ook. ,,Toen we samen nog in Telfort zaten, in 2004, stonden we op het punt een geweldige deal te sluiten met de Chinese telecomreus Huawei. We zaten met die Chinezen in een hotel in Noordwijk om het af te maken. Het was zo’n goede deal dat ik me bijna schaamde - dus ik zei tegen Marcel: ‘We zeggen nu alleen nog maar aardige dingen, en dan zetten we heel snel die handtekening’.’’

Maar het liep anders. ,,Ik bedankte ze netjes, daarna kreeg Marcel nog even het woord. Zegt hij: ‘Ja, ik ben ook blij, maar ik heb nog wel een dingetje: ik wil twee pandaberen van jullie’. Bloedserieus, hè? De tolk vroeg me: ‘Mr. Ton, is he serious?’ Ik zei: ‘Ik ben bang van wel.’ De verwarring aan tafel was compleet.” Maar de verwarring verdween en de megadeal ging gewoon door. ,,Uiteindelijk konden ze er toch om lachen, omdat het Marcel was. Hij doet alles anders. En hij komt overal mee weg.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws