De mantisgarnaal is meer dan 400 miljoen jaar oud en daarmee ouder dan de eerste dinosaurussen. Het is om meerdere redenen een bijzonder schepsel, maar het zijn zijn ogen waarmee hij een Eindhovense startup op het spoor zette voor de ontwikkeling van Chipsense, een heel kleine spectrometer, schrijft het Brabants Dagblad.
Spectrometers worden in diverse industrieën gebruikt voor het identificeren en analyseren van verschillende materialen. Heel technisch: spectrometers splitsen licht in golflengtes of kleuren. Dit maakt ze nauwkeurig. Daarnaast zijn ze duur en groot.
Chipsense van Mantispectra
Hoe kunnen we deze grote instrumenten transformeren in kleine chips en ze daarmee geschikt maken voor algemeen gebruik? Dat vroeg Maurangelo Petruzzella, oprichter van Mantispectra, zich af tijdens zijn postdoctorale onderzoek aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e).
Hij kwam al snel tot de conclusie dat hij iets nodig had dat net zo werkte als het menselijk oog, maar dan beter. Toen hoorde hij over de mantisgarnaal: een schepsel met buitengewoon zicht en in staat om kleuren waar te nemen die voor het menselijk oog onzichtbaar zijn.
Onderzoek buiten laboratorium
Voortbordurend op dat principe ontwikkelde hij Chipsense: een kleine chip die net zo werkt als een industriële spectrometer, maar gekoppeld kan worden aan bijvoorbeeld een smartphone. „Daarmee kun je ook buiten een laboratorium materiaalonderzoek doen”, weet Leonardo Boarotto, een van de intussen zeventien werknemers van Mantispectra.
Met Chipsense kan het laboratorium namelijk naar het product toe gebracht worden. En dat betekent: continu actuele informatie. Bijvoorbeeld om te meten of fruit al rijp is en klaar is om te plukken. Dat voorkomt voedselverspilling. En als het fruit nog niet rijp is, weet de fruitteler dat hij misschien enkele omstandigheden in de kas moet aanpassen.
Bloedmonster door gebruik van licht
Leonardo: „Met onze technologie hoef je producten niet uit de productielijn te halen en ze naar een laboratorium op te sturen voor een test. De mogelijkheden voor de toekomst zijn enorm, denk bijvoorbeeld aan de medische wereld. Nu heb je nog een bloedmonster nodig om bloed te analyseren, met onze toepassing kan dat wellicht ooit door het gebruik van licht.”
Mantispectra richt zich volledig op de ontwikkeling van de chip, zodat deze geïntegreerd kan worden in productielijnen van fabrikanten voor continue kwaliteitscontrole. Al bieden ze wel een testkit aan die klanten kunnen uitproberen. Ze produceren de chip tot op heden nog zelf in een cleanroom op de High Tech Campus, maar liefst besteden ze dit uit aan een partner. Leonardo: „Dan kunnen wij ons volledig concentreren op de verdere ontwikkeling van de chip, terwijl deze op grote schaal geproduceerd kan worden.”
Op CES, de beurs die wereldwijd wordt gezien als toonaangevende technologiebeurs, hoopt Mantispectra nieuwe contacten op te doen die het bedrijf verder kunnen helpen. Samen met de vier andere Eindhovense start-ups staat Mantispectra op uitnodiging van het ministerie van Economische Zaken (EZ) in het opvallende Oranje Paviljoen. „Onder de vlag van EZ deelnemen, is goed voor onze zichtbaarheid”, weet Leonardo.