Nieuws Groei

Rotterdams baggerbedrijf Van Oord start prestigieus megaproject in Dubai

Het Rotterdamse baggerbedrijf Van Oord heeft opnieuw een prestigieus megaproject te pakken in Dubai, dat schrijft het AD.

Leon van Heel | Foto: ANP 20 juli 2017

Van Oord

Het waterfrontproject Dubai Harbour omvat onder meer een jachthaven met plek voor 1.400 boten, een terminal voor cruiseschepen en een toren. Het gaat om een gebied van 185 hectares: ruim 370 voetbalvelden. Het werk begint in september, en moet in mei 2019 klaar zijn.

Iconisch project

,,We zijn onder meer verantwoordelijk voor het baggeren van een 12 kilometer lang kanaal en de landaanwinning'', laat Jan Willem Elleswijk van Van Oord weten. ,,We zetten een grote sleephopperzuiger en een van onze zelfvarende cutterzuigers in.'' Hij spreekt van 'weer een iconisch project'. Eerder legde Van Oord in Dubai onder meer het beroemde eiland Palm Jumeirah aan. Dubai Harbour komt daar vlakbij.

Dubai Harbour maakt deel uit van het toeristische masterplan van het emiraat, Dubai Tourism Vision 2020. Het Golfstaatje wil in 2020 twintig miljoen bezoekers per jaar trekken. Hoewel Dubai Harbour als miljardenproject te boek staat, zijn financiële details over het contract met Van Oord niet verstrekt.

Grootse bouwplannen

Blikvanger van het plan is de toren, Dubai Lighthouse gedoopt. Daarin komt een hotel en de façade van dit gebouw zal dienst doen als scherm voor lichtshows.

Lees ook: Smog-slurpende fiets slaat aan in China

Dubai Harbour is een van de nieuwe grootse bouwplannen die het emiraat pas heeft gepresenteerd. Zo is ook aangekondigd dat de Burj Khalifa, sinds 2009 met 828 meter 's werelds hoogste wolkenkrabber, in de eigen stad een opvolger krijgt. De nieuwe wolkenkrabber, die nog geen naam heeft, moet iets langer worden. De aankondiging van deze reeks projecten is opvallend, want de bouwwoede stagneerde de afgelopen jaren in het land.

Vlak na de eeuwwisseling was het staatje booming, maar in 2008 raakte Dubai in een vastgoedcrisis. Ook de inkomsten uit olie en gas zijn teruggelopen. Inmiddels lijkt de markt zich te herstellen.

We zijn onder meer verantwoordelijk voor het baggeren van een 12 kilometer lang kanaal en de landaanwinning

Jan Willem Elleswijk van Van Oord