Nieuws Groei

Scale-up TrueKinetix wil internationaal groeien met crowdfunding onder fietsfanaten

TrueKinetix, producent van indoorfietsen, wil groeigeld ophalen om dit jaar 500 procent te kunnen groeien. Het Nederlandse bedrijf is nu al actief in de Benelux en gaat uitbreiden naar Duitsland, UK en de VS. De crowdfundingcampagne onder fietsliefhebbers verloopt voorspoedig, want het eerste deel van 350.000 euro is in recordtempo volschreven.

Van onze redactie 19 oktober 2021

True Kinetix Bas van Rens bike

TrueKinetix-oprichter Bas van Rens wil internationaal groeien met zijn supersonische indoorfiets. Foto: TrueKinetix

Nu honderden Nederlanders al thuis trainen op een TrueBike is het tijd om deze Nederlandse technologie verder over de grens te brengen in Europa en daarbuiten, vindt TrueKinetix-oprichter Bas van Rens. ,,We willen uitgroeien tot wereldspeler, tot de gouden standaard in de indoorfietswereld", zegt hij. ,,Steeds meer mensen kiezen voor thuis sporten op een indoor fiets in plaats buiten fietsen of in de sportschool. Daarom verwachten we de komende jaren gestaag door te groeien."

Lees ook: 'Meer fietsen, elektronica, witgoed verkocht in eerste kwartaal'

Om deze stap te financieren haalt de onderneming geld op via een crowdfundingcampagne. Inmiddels doen meer dan honderd Nederlandse fietsliefhebbers en klanten van TrueKinetix mee. Van Rens: ,,Voor een ondernemer is het echt een groot compliment als klanten jou willen helpen door te investeren. Ze geloven in het product en vinden het leuk deze Nederlandse technologie te steunen."

"Voor een ondernemer is het echt een groot compliment als klanten jou willen helpen door te investeren"

Bas van Rens, TrueKinetix

CrowdAboutNow: 'TrueKinetix heeft in korte tijd betrokken groep fans opgebouwd'

Met de crowdfunding wil TrueKinetix tussen de 350.000 euro en 700.000 euro ophalen. Het eerste deel van 350.000 is veel sneller dan verwacht volschreven. ,,Het succes van de campagne laat zien dat TrueKinetix in een korte tijd gebouwd heeft aan een betrokken groep fietsliefhebbers die samen met hen de volgende stap willen maken", aldus Mark Laagewaard, algemeen directeur van het crowdfundingplatform CrowdAboutNow.

Het gaat om een lening met 5 procent rente die over een periode van vijf jaar wordt terugbetaald. De particuliere investeerders krijgen in ruil voor hun lening naast rente ook nog beloningen zoals wielerkleding, een plek in de denktank van TrueKinetix of een eigen TrueBike.

TrueKinetix, ontstaan uit sportieve frustratie

Het Nederlandse bedrijf TrueKinetix is in 2018 gestart vanuit persoonlijke frustratie van sporttech-ondernemer Bas van Rens (ex-Philips en MyLaps).

Na een winter lang indoor te hebben getraind voor het WK Ironman op Hawaii miste Van Rens de kwalificatie op acht minuten. Hij had de verkeerde spieren getraind op een indoorfiets met een vliegwiel. Hij besloot met behulp van de laatste technologieën zijn eigen indoor racefiets te bouwen.

Door een robot en een krachtige motor wordt een trapkracht geboden die buiten fietsen simuleert. De technologie is ontwikkeld samen met de TU's van Eindhoven en Delft. NOC*NSF was de eerste afnemer in 2018 en TrueKinetix heeft meerdere innovatie awards gewonnen, zoals de Bike Motion Award en de Dutch Sports Innovation Award. TrueKinetix heeft inmiddels twintig werknemers.

De TrueBike, het paradepaardje van fabrikant TrueKinetix.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws