Podcast Selfmade in Holland

Waarom Rochdi Darrazi met Boldking de nummer 1 van Europa gaat worden

Selfmade zijn. Volgens Rochdi Darrazi (41) kun je dat ontwikkelen. De Boldking-founder stelt dat 'iedereen die zijn levensomstandigheden blijvend weet te verbeteren selfmade is'. Ondernemerschap is een middel om dat doel te bereiken. Het is de weg die hij zelf heeft afgelegd, de manier waarop hij een succesvol merk en een fortuinlijk leven bouwde.

Productie: Webhelden i.s.m. De Ondernemer 6 december 2022

Kijk hierboven naar de derde aflevering van Selfmade in Holland.

Hij verkocht voetbalplaatjes op het schoolplein. De sport van inkopen en met een marge verkopen was mateloos fascinerend voor de puberende Rochdi Darrazi. De tiener uit Amsterdam-West was eigenlijk op weg arts te worden.

De best betaalde baan

Want dat lag – met hard werken – binnen zijn bereik. Hij fietste naar het gymnasium in Zuid. Slaagde. Werd ingeloot voor Geneeskunde. En toen gaf hij zijn plek weg. Een masterclass Econometrie aan de UVA maakte zoveel indruk dat Rochdi moest en zou behoren tot de twintig procent van de studenten die de eindstreep haalden.

Reden: econometrist was de best betaalde baan in Amerika. Een land waarover de Boldking-grondlegger nog steeds graag leest. Fast forward. Hij slaagt en wordt consultant bij McKinsey. En dan is er weer een beslissend moment.

Lees ook: Selfmade in Holland: Hans Ober (TicketSwap) over de weg naar 1 miljard

Wilkinson, Gillette, Dollar Shave Club

Tijdens een college op business school Insead maakt iemand een foto. De camerahoek brengt meedogenloos zijn kruin in beeld. Op zijn 26ste constateert Rochdi beginnende kaalheid. Radicaal afscheren is de enige optie. Het is 2007 en er is geen scheermes te vinden waar hij geen bloedende kop aan overhoudt. Zijn interesse is gewekt. En dan leest hij een artikel over hoe Procter & Gamble Gillette acquireert voor 58 miljard dollar. Hoe Wilkinson en Gillette de wereldmarkt domineren. Over de Dollar Shave Club met abonnementen op betere mesjes. Het idee voor Boldking is geboren.

Lees ook: Selfmade in Holland: Fabienne Chapot over vrouwelijk leiderschap (en haar hoogste doel)

"De twintig minuten die een man in de badkamer doorbrengt, daar willen we bij zijn”

Boldking: nummer 2 van de wereld worden en dan...

,,Wij denken niet in categorieën”, aldus Rochdi. Hij vertelt hoe Boldking met de inmiddels bekende scheermesjes maar ook met douchegels en zelfs boxers een tijdframe claimt. ,,De twintig minuten die een man in de badkamer doorbrengt, daar willen we bij zijn.”

En dat lukt team Boldking. Met een team van vijfentwintig – en met investeerder ING aan boord – verslaat het merk concurrent Wilkinson en is Boldking de nummer twee van Nederland. De stip op de horizon: nummer twee van de wereld worden. “Het is geen makkelijke markt. En om nummer één te worden moet je eerst nummer twee zijn”, verklaart Rochdi. Roelof vraagt hem hoeveel jaar hij nodig denkt te hebben om zijn doel te bereiken. Het antwoord is verrassend…kort. “Een jaartje of zeven.”

Terug naar 2021: Rochdi Darrazi (Boldking): ‘Gillette houdt ons in de gaten'

Trustpilot: gebruikers van Boldking roemen producten en klantenservice

Nog verrassender is zijn aanpak. Met een klein team, een bescheiden budget en pas sinds kort een grote investeerder aan boord is Boldking toegetreden tot een zeer complexe markt waarin er de afgelopen honderd jaar maar twee grote spelers zijn geweest.

Vergeet 'toegetreden'. Boldking heeft een stempel weten te drukken. Het geheim van de smid is Rochdi niet te ontfutselen, een blik op Trustpilot leert dat gebruikers van Boldking zowel de producten als de klantenservice roemen. Het enige verbeterpunt volgens de klantreviews: een track and trace code bij de bestelling is gewenst. Ons gesprek met Rochdi vindt twee maanden na de laatste review hierover plaats. Track and trace is geregeld.

Selfmade in Holland

Elke dinsdag een nieuwe aflevering

Selfmade in Holland is een idee van ondernemersnetwerk Webhelden en De Ondernemer, gepresenteerd door Roelof Hemmen (foto) en mede mogelijk gemaakt door Adyen en retailbank, shopping- en betaaldienst Klarna. Luister in Spotify of je favoriete podcast app naar de serie, of kijk mee via YouTube.

Tot eind december, iedere dinsdag nieuwe afleveringen van deze serie over het leven als topondernemer. Bekijk ook de video’s en leer van onder meer Hans Ober, Fabienne Chapot, Rochdi Darrazi en - volgende week - Sharon Hilgers. Tips van de topondernemers uit de serie ontvangen? Ga naar www.webhelden.nl en laat je gegevens achter voor de gratis whitepaper Selfmade in Holland.

'Natuurlijk zijn er investeringen misgegaan'

Verandert alles wat Rochdi aanraakt in goud? ,,Nee. Ik heb fouten gemaakt en tegenslagen gehad. Maar daar ga ik vanuit, je krijgt in het leven niet altijd goede kaarten uitgedeeld. Hoe je daarmee omgaat heeft invloed op keuzes die je maakt. Je hebt altijd voor een deel zelf de regie." Hij bedoelt met tegenslagen niet puur de zakelijke. ,,Natuurlijk zijn er investeringen misgegaan. Wat je pas echt vormt is hoe je omgaat met de willekeurigheid van het leven, de positie waarin je soms wordt gebracht door niets anders dan pech. Of door waar je wieg staat.

"We willen laten zien dat je in welke situatie ook je altijd het beste uit jezelf moet willen halen, dat je daarmee je eigen kansen creëert"

Growback Foundation

In 2021 lanceerde Boldking de Growback Foundation, een stichting die zich richt op het bieden van gelijke kansen voor jonge mannen uit lagere sociaaleconomische klassen. Als Nederlands-Marokkaanse jongen uit Amsterdam-West zag Rochdi het verschil tussen zijn medescholieren in Zuid en veel van de jongens uit zijn eigen woonomgeving: een ander vertrekpunt in het leven. Hij las zich in over jeugdcriminaliteit, over hoe kansarme jongens zich in relaties en gezinnen gedragen. En over wat de resultaten kunnen zijn als ze betere kansen krijgen, in onderwijs, opvoeding en op economisch vlak.

,,We organiseren gratis events en masterclasses over omgaan met geld, het aanbrengen van structuur in je leven, en over ondernemerschap. We willen laten zien dat je in welke situatie ook je altijd het beste uit jezelf moet willen halen, dat je daarmee je eigen kansen creëert.”

'Het leven is een leerschool'

Zelf spendeerde Rochdi veel tijd buiten zijn comfortzone. Zakelijk maar ook privé. ,,Recentelijk zijn mijn vrouw en ik opnieuw ouders geworden van een tweeling. Mijn zoontje bleek het Downsyndroom te hebben. Omdat we niet wisten of we nog kinderen konden krijgen, zien we hem als ons extra bijzondere geluk. De zorgen die we om hem hebben gehad en de wetenschap dat we ook onszelf als ouders opnieuw moeten uitvinden, dat is een ervaring die je nederig maakt. We hebben ervoor gekozen dat het onze band sterker zal maken. En zo beleven we het nu ook. Ik ben ervan overtuigd dat het leven een leerschool is. Leren is rijkdom. Daar wil ik nooit mee stoppen.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

De Jonge Ondernemer

Eigen kledingmerk als mentale missie voor Vlinder (17) en Merlijn (24) Kamerling

Naast broer en zus zijn Merlijn en Vlinder Kamerling ook zakenpartners. Als oprichters van Limitless presenteren zij hun streetwearmerk met coole designs en een belangrijke boodschap: meer aandacht voor mentale gezondheid. Een enorm belangrijk verhaal voor Vlinder (17) en Merlijn (24), te beluisteren in de podcast De Jonge Ondernemer.

Details
Hart voor Zaken

Arnold Mars (cfo AFAS): 'Ga niet boven, maar tussen je mensen staan'

'Liefde vormt de kern van het AFAS-familiestatuut. In dat statuut staat: ‘Die liefde maakt dat je niet vast komt te zitten in eigenbelang. Ze zorgt dat je verschillen kunt overbruggen, en dat je altijd het grotere geheel kunt zien'. Het zijn de woorden van cfo Arnold Mars van AFAS Software. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt hij over leiderschap.

Details
Droomstart

Hoe staat het met het businessplan van Droomstarters Angela (Food for Skin) en David (Teazie)

De Droomstart-finale komt steeds dichterbij. Welk businessplan is uiteindelijk topfavoriet bij de vakjury en de luisteraars? Je hoort het zeer binnenkort. Maar eerst: hoe staat het met de startups Teazie en Food for Skin? Welke ondernemer weet de jury te overtuigen met zijn of haar presentatie van tien minuten en gaat net als FinBuddy door naar de laatste ronde? Je hoort het allemaal in deze niet te missen podcastserie.

Details
De Zo Genaamde Podcast

TUI: hoe een onbeduidende Duitse afkorting een merknaam werd die klinkt als een klok

Wie van reizen en vakanties houdt, kent TUI natuurlijk wel. Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan? In deze aflevering van de Zo Genaamde Podcast legt Frans Leenaars, chief marketing officer bij de reisgigant, dat in gesprek met naamexpert en presentator Floris Hülsmann haarfijn uit.

Details
Selfmade in Holland

EasyToys-topman Eric Idema: 'Op elk nachtkastje moet iets uit Veendam liggen'

,,Soms moet je dingen gewoon afdwingen. Jezelf forceren om je situatie te verbeteren.” Eric Idema zat met een uitkering thuis. In een woning met een flinke hypotheek. In 2007 verloor hij zijn baan. In de online verkoop van erotische artikelen zag hij een kans. Vijftien jaar later is zijn EQOM, moederbedrijf van EasyToys en Christine Le Duc, met 225 miljoen euro omzet de grootste speler in de Europese markt voor sexual wellness. Nu is hij te gast bij Roelof Hemmen in Selfmade in Holland.

Details
Droomstart

Duurzaam thee-abonnement op kantoor of heitje voor karweitje 2.0: welk businessplan gaat door in Droomstart?

De twee laatste ondernemers mogen de pitchroom betreden om hun businessplan voor te leggen aan een strenge doch rechtvaardige Droomstart-jury. Kiezen ze voor een duurzaam thee-abonnement op kantoor of de digitale buurtversie van het heitje voor karweitje? Het is weer een inspirerende en spannende podcast die je kunt beluisteren. Waar wacht je op?

Details