Nieuws Groei

Strise: 11 miljoen dollar om financiële criminaliteit te bestrijden met intelligente software

Strise, leverancier van intelligente software voor het screenen van zakelijke klanten in het kader van antiwitwasregelgeving (AML), kondigde vandaag zijn Serie-A financieringsronde van 10,8 miljoen dollar aan.

Van onze redactie 6 september 2023

Strise

De Strise co-founders: CEO Marit Rødevand, CTO Patrick Skjennum, and CPO Sigve Søråsen.

Het toonaangevende durfkapitaalbedrijf Atomico leidde de ronde met deelname van bestaande investeerders, waaronder het Nederlandse AI investeringfonds Curiosity, die de vorige investeringsronde leidde met Maki.vc en Sondo Capital.

Ze worden vergezeld door een vooraanstaande groep angel-investeerders, waaronder Camilla Giesecke (COO van Klarna), Phil Chambers (oprichter van Peakon, overgenomen door Workday), Francois Callens (voormalig CFO van Depop), Marcus Krylborn (Snap) en Riya Grover (CEO en medeoprichter van Sequence). Atomico-partner Don Hoang, een voormalig senior executive bij Uber en Revolut, zal toetreden tot de raad van bestuur van Strise.

Sinds de commerciële lancering in 2019 is Strise uitgegroeid tot een belangrijke speler in de Scandinavische financiële sector. Een groot aantal banken en andere financiële instellingen in de regio gebruikt de geïntegreerde software applicatie van Strise om het screenen van zakelijke klanten te stroomlijnen en deels te automatiseren, waardoor dit sneller en efficiënter kan worden uitgevoerd, en met een hogere kwaliteit. Strise telt onder zijn klanten grote Scandinavische banken zoals Nordea, Handelsbanken en ook Vipps MobilePay, een van Europa's grootste mobiele payment providers.

Buiten Scandinavië heeft het internationale advocatenkantoor Orrick zich als een van de eerste klanten aangesloten bij het Early Access Program van Strise in het Verenigd Koninkrijk.

Kracht van AI benutten tegen financiële criminaliteit

Deze nieuwe investering zal de internationale expansie van Strise in belangrijke Europese markten ondersteunen, te beginnen met het Verenigd Koninkrijk en het uitbreiden van haar klantenbestand in de financiële, verzekerings-, juridische en andere sectoren. Strise zal de financiering ook inzetten om haar end-to-end AML-productaanbod verder te verbeteren en haar positie als toonaangevende softwareleverancier in de strijd tegen financiële criminaliteit te verstevigen en te zorgen voor veiliger en transparanter zakendoen.

Als een van de eersten die de technologie, die vandaag bekend staat als Generative AI, snel heeft omarmd, heeft Strise zijn systeem vanaf het begin ontworpen om de kracht van AI te benutten bij de bestrijding van financiële criminaliteit en tegelijkertijd voorop te blijven lopen met nieuwe ontwikkelingen. Het Strise-systeem combineert een robuuste database van bedrijfsinformatie en eigendomsrelaties, met een gebruiksvriendelijke interface, waarin AI-ontwikkelingen naadloos zijn geïntegreerd. Deze integratie van netwerkgegevens, AI en natuurlijke taalverwerkingstechnologieën geeft gereguleerde bedrijven de juiste informatie om het onboarden van klanten te versnellen en slimme, op risico gebaseerde, AML-processen te implementeren.

Strise biedt ook real-time, uitgebreide KYC- en KYB-controles door continue klantmonitoring.

"Als banken zich niet aanpassen aan AI, lopen ze het risico achter te blijven. Met de toenemende complexiteit van criminaliteit en regelgeving zijn traditionele methoden niet voldoende"

Marit Rødevand, CEO en mede-oprichter van Strise

Marit Rødevand, CEO en mede-oprichter van Strise, merkt op: ,,Als banken zich niet aanpassen aan AI, lopen ze het risico achter te blijven. Met de toenemende complexiteit van criminaliteit en regelgeving zijn traditionele methoden niet voldoende. Zonder automatisering wordt het bestrijden van financiële criminaliteit duur en inefficiënt. Strise leidt de weg in deze verandering - we helpen AML- en compliance-teams sneller te werken, criminaliteit nauwkeuriger op te sporen en compliant te blijven, waarbij klanten tegelijkertijd hun reputatie beschermen."

Tijd en kosten

Don Hoang, partner bij Atomico, zegt: ,,De krachtige database met bedrijfsinformatie en eigendomsstructuren, in combinatie met AI- en NLP-technologieën en een intuïtieve gebruikersinterface, is een game-changer voor compliance-teams. Strise haar bestaande klanten, waaronder grote Noorse banken en betaaldiensten, hebben gemeld dat ze sinds de implementatie van het systeem 90 procent minder tijd kwijt zijn aan onderzoek en een kostenbesparing van 30 procent hebben gerealiseerd. We zijn trots om samen te werken met de oprichters Marit, Sigve en Patrick, die een missie hebben om financiële criminaliteit te stoppen door het eerste geautomatiseerde AML-platform te bouwen dat iedereen wil gebruiken."

In 2020 schatte de VN dat dat ongeveer 2,7 procent van het wereldwijde BBP - 1,6 biljoen dollar - elk jaar wereldwijd wordt witgewassen en dat 7 biljoen dollar aan privévermogen verborgen is in belastingparadijzen, waarbij 10 procent van het wereldwijde BBP offshore wordt gehouden. Naarmate financiële criminaliteit blijft toenemen, stijgen ook de boetes - met meer dan 50 procent tot bijna 5 miljard dollar in 2022. De meeste problemen van bedrijven met AML komen voort uit problemen in KYC- en KYB-processen, met name in de due diligence-fase, ondanks het feit dat organisaties doorgaans miljarden uitgeven aan compliance.

Steeds veranderende wettelijke richtlijnen

Naast de kosten, kan het aanpakken van compliance problemen een enorme uitdaging worden voor managementteams, aangezien fouten leiden tot hoge boetes, kostbare herstelplannen en aanzienlijke reputatieschade. Bestaande KYB- en KYC-processen zijn vaak te afhankelijk van handmatige processen, verouderde systemen en specifieke oplossingen, wat betekent dat bedrijven het vaak moeilijk hebben om op de hoogte te blijven van de steeds veranderende wettelijke richtlijnen.

Om dit te beperken, heeft Strise een modern systeem gebouwd dat AI gebruikt en automatisering mogelijk maakt, waardoor AML voor gereguleerde bedrijven een middel voor groei wordt in plaats van een kostenpost. Met SOC 2-certificering zorgt Strise ook voor gegevensbescherming en naleving van strenge privacynormen volgens de Europese GDPR wetgeving.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws