Aangeboden door StartDock

Branded Content Groei

Werkplek delen via StartDock: 'Ondernemers komen bij ons uit hun kantoren om elkaar te leren kennen'

Succesvol ondernemen doe je samen. Juist in communities kunnen gelijkgestemde ondernemers elkaar inspireren en steunen. Dat is de insteek van het bedrijf StartDock, dat op vier toplocaties in Amsterdam en Rotterdam bedrijfshuisvesting aan ondernemers verhuurt. ,,Bij ons heeft een ondernemer alles binnen handbereik om te kunnen groeien”, meent Thom Wernke, ceo van StartDock.

Peter Westhof 7 juni 2022

Start Dock Amsterdam

Foto's: StartDock

StartDock is in 2016 opgezet door drie studenten van de Vrije Universiteit. Van dit drietal is naast Wernke Johan Assink ook nog steeds aan StartDock verbonden. ,,Als je een succesvolle ondernemer wilt worden, moet je minimaal een beetje van alles weten", vertelt Wernke. ,,Je moet bijvoorbeeld enigszins op de hoogte zijn van HR, marketing, sales en financiën. Op de campus van de VU waren we al aan het sparren met andere ondernemers en we dachten: stel nou dat we ergens een kantoorruimte gaan huren en daar allemaal ondernemers omheen zetten. Die gaan actief als een soort community opereren. Zo’n concept helpt ondernemers om hun kennis, kunde en netwerk uit te breiden en daarmee het ondernemerschap behapbaarder te maken."

StartDock heeft inmiddels vier werkplekken voor ondernemers beschikbaar: aan de Keizersgracht, Herengracht en Prins Hendrikkade in Amsterdam en aan het Westplein in Rotterdam. Wernke: ,,We zijn heel hard gegroeid en hebben nu 31 mensen in dienst. 656 bedrijven huren bij ons. Hier maken 1156 mensen deel van uit. We willen dit jaar nog één of twee nieuwe locaties openen. Dat wordt in Amsterdam, Rotterdam of Utrecht. We zijn hier actief aan het zoeken en ik verwacht dat er vrij snel een vijfde locatie bij gaat komen.”

Sociale behoefte bij freelancers

StartDock richt zich op verschillende soorten ondernemers, zoals freelancers, startups, scale-ups en beginnende ondernemers. ,,We hebben wat ruimtes ingericht, waar freelancers in zitten. Die hebben voornamelijk een sociale behoefte. Ze willen graag met anderen zo nu en dan over hun werk praten. Daarnaast hebben we tweepersoons-, tienpersoons- of dertigpersoonsbedrijven. Ook het wat traditionele mkb huurt bij ons, zoals accountants en boekhouders. We hebben van alles wat. Maar het zijn met name jonge IT-bedrijven die bij ons gehuisvest zijn.”

Volgens Wernke heet het bedrijfsverzamelgebouw tegenwoordig een coworking space. ,,Het idee is in 2015 overgewaaid uit Amerika. Wat coworking doet, in tegenstelling tot een bedrijfsverzamelgebouw, is het hele ecosysteem in het gebouw verzamelen. Een bedrijfsverzamelgebouw bestaat uit kantoortjes en een vergaderruimte. In een coworking space zie je daarentegen ook vaak investeerders rondlopen. Er is vaak een programma met evenementen. Dat zorgt ervoor dat mensen uit die kantoren komen en elkaar echt leren kennen. Dat kan tijdens een lunch, een borrel of een workshop. Maar het kan ook doordat je gezamenlijk bezig bent met hetzelfde thema en daar een evenement omheen organiseert. Eigenlijk is een coworking space een ondernemersmaatschappij, maar dan in het klein. Je hebt als ondernemer alles binnen handbereik om te kunnen groeien.”

"We organiseren elk kwartaal de Pitch 4 Capital, waarbij startups een pitch voor investeerders kunnen doen. Ook brengen we ondernemers in contact met bedrijven, waar ze met korting van de dienstverlening gebruik kunnen maken. Bij ons krijgen ondernemers zo allerlei voordeeltjes"

Thom Wernke, ceo van StartDock

Ondersteunende faciliteiten voor ondernemers

StartDock organiseert zelf voor de hurende ondernemers allerlei workshops en evenementen. ,,Die zorgen ervoor dat je als ondernemer meer kennis, kunde en netwerk weet te verzamelen. We organiseren bijvoorbeeld elk kwartaal de Pitch 4 Capital, waarbij startups een pitch voor investeerders kunnen doen. Ook brengen we ondernemers in contact met bedrijven, waar ze met korting van de dienstverlening gebruik kunnen maken. Bij ons krijgen ondernemers zo allerlei voordeeltjes.”

Volgens Wernke gaat StartDock nu ook samenwerken met het platform De Ondernemer. ,,Zodra een ondernemer klant bij ons wordt, vullen ze een registratieformulier in. Hier kunnen ze nu ook aangeven dat ze dagelijks de nieuwsbrief van De Ondernemer willen ontvangen. De Ondernemer komt ook op onze website te staan en we gaan hierover op onze social media kanalen posten. Ik ben een fan van de nieuwsbrief van De Ondernemer en ik vind dat Nederlandse ondernemers die zouden moeten krijgen.”

StartDock Amsterdam

Slapeloze nachten door coronapandemie

Twee jaar geleden was het uitbreken van de coronapandemie een forse tegenslag voor StartDock. ,,Ik heb drie weken slapeloze nachten gehad. Ik dacht: dit kan weleens klaar zijn. Gelukkig is dat niet uitgekomen”, zegt Wernke. ,,Wat een coworking space een coworking space maakt, heeft een tijdje niet gekund. Dat houdt in dat je gezamenlijk luncht, een biertje op vrijdag drinkt, samen bootje gaat varen op Koningsdag. Wij brengen ondernemers samen. Dat is wat wij doen. Dat mocht niet tijdens corona. We zagen toch dat veel ondernemers elkaar bij ons opzochten. Ook fysiek. Ondanks het thuiswerkadvies gingen ze toch naar kantoor toe. Ze wilden hun bedrijf door de pandemie heentrekken.”

,,Wij faciliteren veel hybride werkers. Digital nomads. Dat zijn bijvoorbeeld freelancers uit Australië of uit Amerika. Die komen naar Europa en reizen hier een beetje rond. Ze werken dan vaak in coworking spaces. We zagen ook dat tijdens corona mensen gek werden van het thuiswerken. Ze kwamen daarom bij ons werken. In Amsterdam en Rotterdam zijn de huizen relatief klein. Mensen die bij anderen op de lip zaten, maakten van onze bedrijfsruimte gebruik. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de horeca zijn wij gewoon de hele tijd opengebleven.”

StartDock Rotterdam

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws