Nieuws Groei

Deze 'starterskit’ moet startups helpen groeien én overleven

De helft van alle startende bedrijven in Nederland bestaat na vijf jaar niet meer. Schokkend, vindt de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM). Deze organisatie lanceert daarom met partners, een soort van starterskit voor startende bedrijven.

Lizette van Neer (AD) 9 oktober 2021

Startup plannen personeel

Afbeelding: Shutterstock.

Iedereen kan een bedrijf beginnen. Maar hoeveel startend ondernemers erin slagen uit te groeien tot een succesvol bedrijf, was niet bekend. Daarom heeft BOM, samen met non-profit organisatie Braventure en startend bedrijf Gritd de groei van 660 Nederlandse start-ups geanalyseerd, meldt AD.nl.

Het resultaat is confronterend vindt Gert-Jan Vaessen, manager ventures van de BOM. ,,Al jarenlang wordt er veel geld en energie gestopt in het verder helpen van starters en dan blijkt de helft van alle startups de vijf jaar niet te overleven. Daar zitten hele betekenisvolle bedrijven bij die werken aan oplossingen voor maatschappelijke problemen. ”

Lees ook: 720 miljoen euro aan nieuw kapitaal: investeerders in rij voor startups

Het blijkt dat starters veelal in dezelfde valkuil trappen. Kort gezegd willen ze te veel, te snel en ontbreekt een gedegen basis. Vaessen: ,,Om gestaag te groeien moet een starter verschillende levensfasen door. Maar liefst 95 procent van de starters wijkt daar in meer of mindere mate vanaf. Opvallend is dat veel van hen eigenlijk niet weten aan wie ze hun product of dienst gaan verkopen. Dat is fase één. Een businessplan is vaak gebaseerd op aannames van achter het bureau. Maar je moet kijken en daadwerkelijk testen of die aanname klopt. Is die klant bereid om te kopen en wil die dat ook vaker doen?”

"Een starter haalt financiering op, van familie, vrienden of overheidssubsidie en stopt dat niet in het product maar gebruikt het om het team uit te breiden. Door een marketeer of cfo aan te stellen. Dat is onzin als je je doelgroep niet genoeg kent"

Gert-Jan Vaessen, manager ventures BOM

Later in het proces groeit het vaak ook scheef. ,,Een starter haalt financiering op, van familie, vrienden of overheidssubsidie en stopt dat niet in het product maar gebruikt het om het team uit te breiden. Door een marketeer of cfo aan te stellen. Dat is onzin als je je doelgroep niet genoeg kent", stelt Vaessen. ,,Je bent dan beter af met iemand die je afzetmarkt uitbreidt. Of ze willen teveel markten tegelijk bestrijken met hun product. In Brainport met technologisch onderscheidende startups zie je dat veel. Maar je kunt beter op één schaakbord spelen. Breng focus aan en durf te kiezen. Anders lijkt een bedrijf gestaag te groeien, maar gaat het in wezen niet op de goede manier. We moeten dingen anders doen.”

Lees ook: Inhaalslag startups: in één kwartaal meer durfkapitaal dan in heel 2020

Die andere aanpak bestaat uit een door de partners ontwikkelde intensieve begeleidingsprogramma's voor beginnende ondernemers. Vaessen: ,,In groepen gaan ondernemers van elkaar leren. Dat gebeurt op locaties dichtbij de start-ups, zoals op de TU/e of bij de BOM in Tilburg. Het is niet vrijblijvend, we eisen heel wat tijd van de ondernemers. Nadien houden we contact en investeren we in een aantal van die ondernemingen.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws