Nieuws Groei
Abonnement op parfum bij Parfumado
Elke maand een ander luchtje in je brievenbus. Acht milliliter om de maand mee door te komen, om daarna weer iets anders uit te proberen. Parfumado wil de stokoude parfumindustrie innoveren. En dat lukt naar eigen zeggen aardig.
Laatste update: 15 april 2020 09:00

Het piepjonge bedrijf, dat in handen is van de 27-jarige Martijn van Rooy, ging in augustus van start. Een half jaar voorbereidingen gingen daaraan vooraf. Al zijn spaargeld stopte Van Rooy in het project.
Martijn van Rooy
Hij nam drie mannen uit de parfumwereld in de arm en wist twee topondernemers (waaronder Maarten van den Biggelaar, red.) zo gek te krijgen om als aandeelhouder met hem in zee te gaan. ,,In totaal zit er meer dan een ton in.”
Lees ook: Snapchatmarketing: bereik jongeren met een ijzersterk verhaal
Frustratie
Het begon allemaal met een stukje frustratie. ,,Na mijn studie Bedrijfskunde ging ik aan de slag voor het Nederlandse parfummerk YVRA 1958. Daar zag ik hoe ontzettend moeilijk het is om je naam in de parfumindustrie te vestigen.” Consumenten kiezen vaak voor geuren van de bekende merken en proberen zelden iets nieuws, weet Van Rooy. ,,Zeker niet van een merk dat ze niet kennen.”
Parfumabonnement bij Van Rooy
Zo ontstond het idee van Parfumado: een parfumabonnement. Voor 14,95 euro per maand kies je elke maand opnieuw een luchtje uit.
,,Ik voerde gesprekken met verschillende leveranciers. Stuk voor stuk reageerden ze enthousiast. Ik dacht: ‘dit zou weleens wat kunnen worden’. Toen ben ik het concept gaan uitwerken. Ik wil de grote merken niet van de troon stoten, maar de consument op een leuke manier wegwijs maken in de wereld van parfums.”
380 geuren
Werkdagen van twaalf of dertien uur zijn eerder regel dan uitzondering. Ook in het weekend kan Van Rooy zijn onderneming maar lastig loslaten. Maar hard werken loont. ,,We kunnen het organisatorisch niet meer aan.”
De website biedt 380 verschillende geuren aan. ,,We groeien ontzettend snel”, vertelt Van Rooy. ,,We hadden in december een maandomzet van 22 duizend euro, dat is nu al meer.” Hoeveel abonnees het bedrijf heeft, wil Van Rooy niet precies zeggen. Maar gezien het bedrijf verdient aan de abonnementen, zou Parfumado ruim 1.500 abonnees moeten hebben.
Realistisch target
,,We mikken op een jaaromzet van 1,2 miljoen euro. Aan het einde van het jaar willen we 12 duizend abonnees hebben.” Gezien de huidige groei is dat een realistisch target. ,,Over twee jaar moeten dat er minimaal 60 duizend zijn. Dan zijn we actief in meerdere landen in West-Europa.”
Data verzamelen
Het vertrouwen van Van Rooy is groot. ,,De millennial-generatie laat zich graag online inspireren. Voor dit bedrag kun je best een gokje nemen. Ook verzamelen we data, waardoor we de consument steeds beter kunnen adviseren. Heel anders dan een traditionele Douglas of ICI Paris.”
Klantenbestand van Martijn van Rooy
Op dit moment bestaat het klantenbestand voor 30 procent uit mannen en 70 procent vrouwen. Een ruime helft daarvan is tussen de 25 en 38 jaar oud. De grootste groep daarna is tussen de 18 en 24. ,,Het zijn de mensen die bekend zijn met Netflix en Spotify.”
Lees ook: Swapfiets: succesconcept van jonge ondernemers verovert ook buitenland
Ik heb superveel geleerd het afgelopen jaar: het samenstellen van een team, mensen aannemen, waar ik goed in ben en waar mijn talent niet ligt
Jort Kelder
Er wordt hard gewerkt een nieuw plan: bekende Nederlanders hun favoriete parfums laten aanprijzen.
,,Wij hebben er geen baat bij wat ze kiezen. Ze mogen helemaal eerlijk zijn. De eerste die onze abonnees mag gaan inspireren is Jort Kelder. Met slechts één druk op de knop kunnen onze abonnees dus meerdere maanden achter elkaar ruiken als Jort. Andere namen kan ik nog niet noemen.”
Natuurlijke leerschool
“Ik heb superveel geleerd het afgelopen jaar: het samenstellen van een team, mensen aannemen, waar ik goed in ben en waar mijn talent niet ligt.” Een natuurlijke leerschool, zoals Van Rooy het noemt.
,, Als baas ga ik naast mijn mensen staan en vind ik het belangrijk om goede mensen in te zetten, hen veel verantwoordelijkheid te geven, de taken te delegeren. Maar in de positie om anderen te inspireren? Daar ben ik nog niet, denk ik.”