Nieuws Groei
Koffie-startup Wakuli: geen succes bij Dragons' Den, wel bij andere investeerders
Wat de Dragons van Dragons' Den niet zagen zitten, zagen onder meer VenturesOne, Innovatie Fonds Rabobank, enkele informal investors en impact-ondernemers wél. Wakuli sluit haar ‘seed’ financieringsronde af met een totaal van 500.000 euro, wat zal worden gebruikt om verder op te schalen. Doel: in 2020 bij zo'n 15.000 huishoudens vers gebrande koffie thuisbezorgen en daarmee tenminste 1.500 koffieboeren van een goed leefbaar inkomen voorzien.

Oprichters Yorick Bruins (links) en Lukas Grosfeld van Wakuli. Foto: Jean-Pierre Jans
Sinds januari 2019 verkoopt Wakuli ‘Direct Trade’ koffie aan huishoudens in heel Nederland. Volgens co-founder Yorick Bruins is hiermee het doel om de koffieketen zo kort mogelijk te maken en daarmee shared value te creëren aan beide kanten van de keten.
Inmiddels genieten bijna 5.000 huishoudens, wekelijks of maandelijks van de vers gebrande specialty koffie. ,,Ons doel is om 1 miljoen huishoudens in heel Europa te verbinden met 50.000 koffieboeren”, zegt Lukas. Op deze manier creëert Wakuli shared value aan beide kanten van de keten: beter betaalde boeren en koffiedrinkers die betaalbare en vers gebrande specialty koffie thuis geleverd krijgt.
Koffie per post
Deze shared value betekent voor de boer een leefbaar inkomen en voor de koffiedrinker thuis echte vers gebrande specialty koffie voor een betaalbare prijs. Wakuli koopt de koffiebonen direct in bij de koffieboeren en brandt deze zelf in de koffiebranderij in Amsterdam-Noord. De vers gebrande koffie gaat direct per post naar de consument. Op deze wijze is het mogelijk zicht te houden op een eerlijk proces en om koffie van de hoogst mogelijke kwaliteit te leveren.
Lees ook: Wakuli: het koffie-abonnement dat de koffiecrisis op moet lossen
Dragons' Den: 'Mooie kans onze koffie aan Nederland te laten zien'
Wie het tv-programma Dragons' Den volgt, herkent Wakuli en Yorick Bruins met zakenpartner Lukas Grosfeld vast en zeker. Zondag 26 april waren ze er te zien, maar kregen de handen van de Dragons niet op elkaar. Het tv-programma werd een halfjaar geleden opgenomen. Over hun deelname zegt Lukas nu: ,,Ondanks dat er geen samenwerking tot stand kwam, was het een mooie kans om ons verhaal en product met Nederland te delen.”
Met de woorden van Dragon Michel Perridon ('jullie stemmen zeker ook een andere partij dan ik?'), werden Lukas en Yorick grappig herinnerd dat impact investing niet voor iedereen is. Op de vraag of ze nu, toch geld zouden aannemen van de Dragons zegt Lukas: “Voor Wakuli is het belangrijk om investeerders aan te trekken die onze missie net zo’n warm hart toedragen als wij. Als mensen het alleen maar voor het geld doen, dan zijn wij niet zo geïnteresseerd”.
"De koffie die nu in supermarkten ligt is van een andere kwaliteit. Daarbij is het vaak lastig of zelfs onmogelijk om te achterhalen op welke manier de bonen zijn verkregen en wanneer ze zijn gebrand"
'Versheid en origine bij onze koffies het allerbelangrijkste'
,,De kwaliteit koffie die wij aanbieden aan consumenten vind je eigenlijk alleen in speciaalzaken in de binnensteden. Versheid en origine zijn bij deze koffies het allerbelangrijkste”, vertelt Yorick. ,,Doordat een fysieke winkel of supermarkt bij ons geen schakel in de keten vormt, ligt ons prijspunt lager dan de koffie bij speciaalzaken en op dezelfde hoogte als koffie in de supermarkt.”
,,De koffie die nu in supermarkten ligt is van een andere kwaliteit. Daarbij is het vaak lastig of zelfs onmogelijk om te achterhalen op welke manier de bonen zijn verkregen en wanneer ze zijn gebrand. Daardoor ligt 'bulk' kwaliteit op de loer."
Yorick weet waar hij het over heeft. Jarenlang werkte hij als agri-consultant in Oost-Afrika waar hij coöperaties van koffieboeren adviseerde over export. Hier werd hij geconfronteerd met de uitdagingen die kleinschalige boeren het hoofd moeten bieden. De marktprijzen voor groene koffiebonen daalden de afgelopen jaren zo hard dat een gedeelte van de 25 miljoen kleinschalige koffieboeren een vergoeding ontvangt die lager is dan de productiekosten.
Lees ook: Bedenker waterfles-met-pillendoosje kan opschalen na Dragons’ Den
'Veel eerlijker en duurzamer bij koffieboeren inkopen'
Ondanks hun harde werk, kunnen veel boeren amper rondkomen. Toen Yorick in Tanzania door studievriend Lukas Grosfeld werd bezocht, besloten zij dat dit anders moest - en kón. Samen werkten ze aan een plan om de boer aan de koffieliefhebber te verbinden, met het doel de koffieproducenten beter te kunnen betalen. In 2018 verscheepten ze met behulp van crowdfunding een eerste lading koffiebonen naar Nederland.
Yorick en Lukas zien dat traditionele schakels in de koffieketen, zoals handelaren, exporteurs en importeurs een groot gedeelte van de opbrengsten pakken zonder veel waarde toe te voegen. Volgens hen kan het veel eerlijker en duurzamer door direct bij koffieboeren in te kopen en ze zodoende een twee- tot driemaal zo hoge prijs te betalen dan op de wereldmarkt gebeurt.
Lees ook: Directeur Stichting DOEN pleit voor circulair innovatiekrediet en ander belastingstelsel
Wakuli: nu ook bio-afbreekbare capsules voor in Nespresso®-machine
Supermarkten komen in dit model ook te vervallen: consumenten bestellen online en krijgen de vers gebrande koffie in een pakketje dat door de brievenbus past opgestuurd. Via het innovatieve ‘my.wakuli’ platform, kunnen consumenten zelf regelen wanneer ze koffie willen ontvangen, hun koffie personaliseren, en zelfs spoedleveringen aanvragen die binnen 24 uur aankomen.
,,We willen het zo makkelijk mogelijk maken voor mensen om echt goede en eerlijke koffie te gaan drinken”, aldus Lukas. ,,Vaak krijgen we ook vragen over zetmethodes en optimale verhoudingen en we helpen mensen dan ook graag met het zetten van hun lekkerste kop koffie ooit”.
Om nog meer koffieliefhebbers te bereiken hebben ze naast koffiebonen en filterkoffie, een primeur in Nederland te pakken: bio-afbreekbare capsules met single origin specialty koffie voor in de Nespresso® machine.