Nieuws Groei

Steeds meer distributiecentra door extreme honger naar onlinebestellingen

De 'verdozing' van Nederland gaat in rap tempo door. Vorig jaar openden negentien megadistributiecentra de deuren, een record. De XXL-gebouwen zijn nodig om voldoende voorraad te hebben om onze honger naar onlinebestellingen te stillen.

Sanne Schelfaut | Foto: Joyce van Belkom 13 februari 2020

Distributiecentra honger onlinebestellingen

De explosieve groei blijkt uit onderzoek van Buck Consultants, een adviesbureau dat is gespecialiseerd in ruimtelijke ordening, logistiek en vastgoed, meldt Tubantia. Om de forse toename van de XXL-distributiecentra (oppervlakte van minimaal 40.000 vierkante meter) het hoofd te bieden, is het volgens Buck Consultants noodzakelijk dat er een nationale commissie in het leven wordt geroepen die alle effecten van deze raamloze reuzen op onder meer infrastructuur, landschap en arbeidsmarkt in kaart brengt.

Gevolg van 24 uursonline-economie

Er werden vorig jaar niet alleen negentien nieuwe XXL-distributiecentra geopend, maar ook kondigden nog eens twaalf bedrijven aan op korte termijn een logistiek centrum van formaat te zullen openen. De groei is een direct gevolg van onze 24 uursonline-economie. Wie zijn slag slaat via een webwinkel, kan zo'n beetje alle kleuren of modellen bestellen. Die moeten dus op voorraad zijn en dat kost veel extra ruimte. Dat geldt bijvoorbeeld voor kleding, elektronica of supermarkten die hun service online steeds verder uitbreiden.

2 miljoen vierkante meter

,,Volgens onze berekeningen nemen de negentien nieuwe en twaalf aangekondigde XXL-centra een oppervlakte van ruim twee miljoen vierkante meter in beslag en creëren ze naar schatting 12.400 arbeidsplaatsen. Dit record zet de discussie over de 'verdozing' van het landschap verder op scherp, want de vraag naar dit soort gebouwen neemt voorlopig niet af. De efficiency in grotere logistieke centra is en blijft een voordeel", zegt René Buck van Buck Consultants.

Lees ook: Pakketwand MyPup moet privépakketjes-ergernis bij werkgevers wegnemen

Zorgen om snelle toename

In de periode 2013-2019 zijn er 101 XXL-distributiecentra geopend. In de regio West-Brabant werden in deze periode de meeste raamloze megagebouwen (achttien) neergezet. Gevolgd door Noord-Limburg (vijftien), Groot-Rijnmond (veertien), Midden-Brabant (twaalf) en Zuidoost-Brabant (acht). Het College van Rijksadviseurs stelde eind vorig jaar in zijn rapport dat de snelle toename van XXL-vastgoed zorgen baart. Volgens het College is er te weinig zicht op de impact die deze trend heeft op landschap, stad en infrastructuur.

Onvoldoende beantwoord

René Buck heeft flinke kritiek op het advies. ,,Wij missen een inhoudelijke onderbouwing. Zo pleit het College voor een clustering van XXL-vastgoed zonder een adequaat beeld te geven van voor- en nadelen. Wat betekent het samenvoegen van die grote dc's bijvoorbeeld voor de filedruk?" Volgens Buck is het tijd voor een nationale commissie die op evenwichtige wijze alle effecten van de megadistributiecentra in kaart brengt. ,,Het antwoord op de vraag hoe we moeten omgaan met deze distributiereuzen is onvoldoende beantwoord."