Nieuws Groei

Welke bedrijven verdienen een plek in de Top 250 Groeibedrijven?

Wie zijn de snelst groeiende bedrijven van Nederland? En wat maakt ze succesvol? Dat blijkt uit de jaarlijkse monitor Top 250 Groeibedrijven die is opgesteld door Rotterdam School of Management en nlgroeit. Bedrijven kunnen zich nu nog aanmelden voor dit overzicht van toonaangevende scaleups.

Van onze redactie 22 april 2022

Groeibedrijf 2022 shutterstock

Foto: Shutterstock

Verdient jouw bedrijf in 2022 een plek op de lijst? Meld je dan aan vóór 29 april!

De publicatie van de Top 250 Groeibedrijven was dit jaar niet zomaar een editie. Niet alleen vieren de samenstellers een eerste lustrum, maar ook herstelt onze economie momenteel van een maandenlange lockdown als gevolg van de corona-pandemie.

Lees ook: Dit is de Top 250 Groeibedrijven 2021: 'Ondanks coronacrisis kans gezien verder te innoveren'

,,Zoals blijkt uit ons ScaleUp Dashboard 2020, zijn snelgroeiende bedrijven kwetsbaar voor crises”, meldt Martin Luxemburg, directeur van het Erasmus Centre for Entrepreneurship. ,,Toch zijn het ook de bedrijven die zich het snelst kunnen herstellen na een crisis en daarbij de motor voor economisch herstel kunnen zijn. De 250 groeibedrijven vertegenwoordigd in dit rapport zijn de perfecte voorbeelden hiervan. Ze hebben niet opgegeven tijdens de coronacrisis, maar ze hebben een kans gezien om nog verder te innoveren en te groeien. In totaal hebben deze scaleups ongeveer evenveel nieuwe banen gecreëerd als de Top 250 Groeibedrijven vóór de coronacrisis.”

Digitalisering en veranderende klantwensen

De lustrumeditie Top 250 Groeibedrijven 2021 laat zien dat het merendeel van deze ondernemingen juist lijkt te profiteren van versnelde veranderingen in klantwensen en op het gebied van digitalisering, omdat ze voor de coronapandemie al vernieuwende verdienmodellen hanteerden.

"Snelgroeiende bedrijven hebben zich het snelst kunnen herstellen na een crisis"

Martin Luxemburg, directeur ECE

De ontwikkelingen laten zich goed uitsplitsen. Zo bevinden de meeste snelgroeiende bedrijven zich in sectoren op het snijvlak van digitalisering, dienstverlening, marketing en media. Op gemeentelijk niveau huisvest Amsterdam (76) de meeste groeibedrijven, gevolgd door Rotterdam (17) en Eindhoven (17).

Het onderzoek wordt geleid door prof.dr. Justin Jansen, academisch directeur van Erasmus Centre for Entrepreneurship en hoogleraar Corporate Entrepreneurship aan de Rotterdam School of Management, Erasmus University Rotterdam. Hij is ook een van de aanjagers van Het Groeicollege, een initiatief van RSM, nlgroeit en De Ondernemer.

Verdient jouw bedrijf een plek op de Top 250 Groeibedrijven? Meld je dan aan vóór 29 april!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws