Nieuws Groei

Zo wil Tworby het aantal ongelukken met e-bikes terugdringen: 'Beter voorkomen dan genezen'

Het aantal ongelukken onder ouderen met e-bikes neemt nog altijd toe. Ondanks dat zelfs traumachirurgen zich nu zorgen beginnen te maken, ziet Bob van den Berg (Tworby) dat deze kwetsbare doelgroep al maatregelen neemt. ,,Wij bouwen ‘gewone’ elektrische fietsen om tot driewielers. Lange tijd zat daar een stigma op, maar dat lijkt te verdwijnen.”

Robbert Daalder 10 augustus 2023

Tworby e bikes driewielers

Tworby bouwt elektrische fietsen om tot veilige driewielers.

Ook Bob is het niet ontgaan, de berichtgeving omtrent letsel bij ouderen na vaak eenzijdige ongevallen met de elektrische fiets. ,,Het is een goede zaak dat er veel aandacht voor dit probleem is. We moeten naar een situatie waarin we voorkomen in plaats van genezen. De markt is in dat opzicht ook wel in beweging, maar ik merk dat de klant nog erg zoekende is naar de juiste oplossing voor hem of haar. Is een helm genoeg, moet er een achteruitkijkspiegel op de fiets komen of moet deze in z’n geheel worden aangepast?”

Verdubbelde interesse in Tworby testdagen

In dat laatste geval kun je dus bij Tworby terecht. Om zoveel mogelijk mensen (weer) veilig op weg te helpen, is het bedrijf bij honderd fietsendealers door het hele land aangesloten. Hoewel Bob zijn dienst als sinds 2020 aanbiedt, lijkt zijn merk sinds een jaar pas écht te landen.

,,Bij de aangesloten dealers organiseren we de Tworby testdagen. Daar leggen we uit hoe we precies te werk gaan, dat de oude vertrouwde fiets gewoon behouden blijft en zelfs de fietstassen erop kunnen blijven zitten. Echt, mensen hechten daar veel waarde aan. Op deze dagen gaan we ook in gesprek met de klant om erachter te komen waar ze blij van worden of wat ze juist nog missen. Een jaar geleden ontvingen we tijdens een testdag zo’n tien tot vijftien mensen, dit jaar zien we een verdubbeling.”

"De ergotherapeuten waarmee wij samenwerken, verzorgen fietslessen voor onze doelgroep. Dat is echt nodig omdat een driewieler heel anders stuurt dan een gewone fiets"

Bob van den Berg, oprichter Tworby

Samenwerking met ergotherapeuten

Oudere fietsers willen volgens de ondernemer mobiel blijven omdat ze anders thuis komen te zitten. Het doet hem goed om te zien dat ze zich daarom steeds beter oriënteren. Om er zeker van te zijn dat zijn klanten met vertrouwen op de driewieler stappen en daarmee (nieuwe) ongelukken voorkomen, werkt Tworby samen met ergotherapeuten. ,,Zij verzorgen fietslessen en dat is nodig omdat een driewieler anders stuurt dan een gewone fiets. Je moet echt oefenen voordat je aan het verkeer deelneemt.”

,,Mede door alle ongelukken lijkt het stigma - dat toch altijd aan de driewieler heeft gezeten - te verdwijnen. Het helpt ontzettend wanneer anderen over je dienst praten. Tijdens één van de testdagen was er een ouder stel dat op eigen initiatief over onze service kwam vertellen. Geweldig! Om die reden doen we soms ook interviews met onze klanten. Dan zoomen we in op datgene wat op hogere leeftijd allemaal nog wél kan dankzij de driewieler. Ik weet niet weet of het een met het ander te maken heeft, maar in de cijfers zie ik terug dat dit helpt.”

Tworby-oprichter Bob van den Berg. Foto: Jelle Draper

Investeerder helpt Tworby groei te bewerkstelligen

Bob vertelt dat zijn omzet in het afgelopen jaar met zo’n 300 procent is gestegen. Daarnaast werken er nu acht mensen onder de vlag van Tworby terwijl dit er voorafgaand aan de samenwerking met topinvesteerder Shawn Harris (Dragon's Den) nog maar twee waren.

,,De wijze waarop Shawn ons helpt groeien is uniek. Binnen haar investeringsmaatschappij Orange Wings Investments werken specialisten die ons op ieder vlak bijstaan. Neem de recruiter. Hij stelde mij eerst kritische vragen als waarom ik nu eigenlijk extra mensen nodig had. En voor welke posities. En wat ik dan precies in hun zocht. Ook voerde hij de eerste gesprekken met de kandidaten. Zoiets komt de uiteindelijke kwaliteit van onze nieuwe collega’s alleen maar ten goede en bovendien scheelde mij dit ontzettend veel tijd. Het is persoonlijk en professioneel.”

Lees ook: Voorraadoverschot en dip economie: e-bikes met flinke kortingen de deur uit

,,En zo zijn er nog meer voorbeelden die mij echt vooruit helpen in de bouw van het bedrijf. Er wordt meegekeken als we een businesscase ontwikkelen en meegelezen als ik een ingewikkeld contract moet ondertekenen. Zo nu en dan organiseert Shawn een symposium voor alle ondernemers waarin ze investeert. Daar krijgen we dan lezingen, volgen we trainingen en voeren we vooral heel nuttige gesprekken met elkaar. Erg leerzaam. Shawn doet zoveel meer dan alleen maar geld investeren.”

Fietsen sinds corona belangrijker

Gezien de steeds groter wordende doelgroep 65-plussers kan Tworby de hulp goed gebruiken. Bob ziet dat steeds meer fietsendealers openstaan voor samenwerkingen. In Nederland, maar ook in het buitenland.

,,Hoewel het een andere fietsmarkt is en de fietsen technisch iets anders in elkaar zitten, is Vlaanderen een relatief makkelijke regio om op in te zetten. Ik weet alleen nog niet precies op welke termijn we dit gaan doen. Het Duitse Noordrijn-Westfalen is bijvoorbeeld ook interessant. Door corona zijn zoveel mensen gaan fietsen dat het inmiddels een belangrijk deel van onze samenleving vormt. Aan ons de uitdaging om door te blijven ontwikkelen.”

Lees ook: Bikeshift wil met Express Service bezorging mkb helpen verduurzamen

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.