Nieuws Groei

Vestigingskantoor cruciaal voor meerderheid bedrijven bij uitbreiding naar buitenland

Maar liefst 55 procent van de organisaties wil alleen naar het buitenland uitbreiden als zij daar een vestigingskantoor kunnen openen. Dit blijkt uit onderzoek van financieel dienstverlener Mollie onder ruim vierhonderd beslissers en verantwoordelijken op het gebied van financiën, marketing, sales of algemeen management.

Van onze redactie 4 mei 2023

Uitbreiding buitenland vestigingskantoor mollie onderzoek

Afbeelding: Shutterstock.

Hoewel de stap over de grens populair is, is deze niet voor alle bedrijven weggelegd. Bijna een kwart van de bedrijven (24 procent) geeft aan het niet te kunnen veroorloven om (verder) over de grens uit te breiden.

1 op 3 ondernemers maakt stap niet naar buitenland om economische situatie

De huidige economische situatie maakt de stap naar het buitenland ook niet gemakkelijker. Een derde van de beslissers en verantwoordelijken (30 procent) stelt namelijk dat dit hen ervan weerhoudt om over de grens uit te breiden.

Naast de economische situatie lopen organisaties ook tegen andere zaken aan als zij de ambitie hebben om over de grens te ondernemen. Zo zegt 27 procent dat zij bij uitbreiding niet goed weten hoe zij personeel moeten werven in het buitenland.

Lees ook: Check deze 9 ver­zekeringen als je inter­nationaal zakendoet

Duitsland, België en VS populairste landen voor uitbreiding

Dat veel processen anders werken in het buitenland blijkt ook uit het feit dat een kwart van de bedrijven (25 procent) überhaupt niet goed weet waar te beginnen als zij willen uitbreiden naar het buitenland. Als organisaties dan wel de stap over de grens durven te nemen, dan staat voor 20 procent Duitsland bovenaan de wensenlijst. De top 5 wordt aangevuld met België (16 procent), Verenigde Staten (10 procent), China (5 procent) en het Verenigd Koninkrijk (4 procent).

Raymond Lansheuvel, Head of Business Development Nederland bij Mollie: ,,Uitbreiden naar het buitenland kan een spannende stap zijn, zeker tijdens een onzekere economische tijd. Toch is het belangrijk om juist in dit soort tijden te innoveren en kijken waar het groeipotentieel zit. Een van onze buurlanden kan dan een veilige keuze zijn, omdat je daarbij vaak goed vanuit Nederland kan opereren. Maar zelfs dan is een goede voorbereiding enorm belangrijk. In het desbetreffende land kent niemand jouw merk, dus je zal veel moeten investeren in brand awareness.”

"In Duitsland zijn bijvoorbeeld reviews veel belangrijker voor de consument dan in Nederland. Een lokale aanpak is dus cruciaal"

Raymond Lansheuvel, Head of Business Development Nederland bij Mollie

,,Daarvoor is het essentieel dat je weet wat de consumenten daar willen. Dit kan namelijk enorm verschillen per land, zo zijn in Duitsland bijvoorbeeld reviews veel belangrijker voor de consument dan in Nederland. Een lokale aanpak is dus cruciaal. Werk daarbij samen met lokale partners die weten hoe de markt en de cultuur in elkaar steken. Dat betekent niet dat je direct een kantoor over de grens hoeft te openen, want met het hybride werken kan je vanuit elke plek werken aan je uitbreiding.”

De Ondernemer Live: over de grens!

Twee uur live kijkradio over uitbreiden naar het buitenland

Dinsdag 9 mei is Raymond Lansheuvel twee uur lang co-host bij De Ondernemer Live. Tussen 11.00 en 13.00 uur praten presentatoren Remy Gieling (foto) en Jonathan van Noord over het wel of niet uitbreiden naar het buitenland. Welke bedrijven deden het goed? Welke bedrijven kwamen schoorvoetend terug? En waar moet je als ondernemer op letten als je in het buitenland zaken doet? Luister en kijk via de homepage van De Ondernemer of New Business Radio.

Lees ook: Daan vreest recessie en vlucht met zijn bedrijf naar VS: ‘Mensen kunnen hier straks niks meer betalen’

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws