Betoverend, zo omschrijft Esther Goudsblom de sfeer van haar museumwinkel Sweets & Antiques in het eeuwenoude centrum van Alkmaar. ,,Een mix van een sprookje en een historisch museum'', aldus de 48-jarige onderneemster. Sweets & Antiques is een oud-Hollands snoepwinkeltje met horecagedeelte waar mensen terecht kunnen voor koffie met zelfgemaakte taartjes, brownies of andere zoetigheden.
Wie afrekent, krijgt een handgeschreven bonnetje. In de winkel staat een kassa uit 1910, maar sinds kort kunnen klanten ook met Visa of een andere creditcard betalen. ,,Toeristen, met name uit het buitenland, vroegen er om. En terecht, want het levert mij nu zo veel gemak op.’’
We besloten om achterin de zaak een paar tafeltjes neer te zetten: het werd een lunchroom, in plaats van een bed & breakfast
Esther Goudsblom, eigenaar museumwinkel Sweets & Antiques
Sweets & Antiques is ontstaan uit liefde: de liefde tussen Esther en haar vriend Han Hartman
Wanneer Goudsblom na een lange werkdag bij het raam in haar woonkamer boven de winkel zit, kan ze de mensen op straat soms horen praten. ,,Hier hebben ze de lekkerste appeltaart van Alkmaar'', hoorde ze onlangs iemand zeggen die een avondwandeling door de binnenstad maakte. ,,Kijk, daar doe ik het voor. Een mooier compliment kan ik niet krijgen’’, vertelt ze met een grote glimlach. Haar appeltaart is gemaakt volgens een heel oud recept en met geen mogelijkheid na te maken. ,,Mensen vragen er regelmatig naar, maar ik geef onze geheimen niet prijs.’’ Ook de ‘koekjes van eigen deeg’ – gesmolten dadelkoekjes met kokos - zijn intussen een beroemde lekkernij.
Sweets & Antiques is zes jaar geleden ontstaan uit liefde: de liefde tussen Esther en haar vriend Han Hartman. Zij runde op dat moment een schoonheidssalon in Heerhugowaard, hij was fulltime stukadoor. De twee wilden graag meer tijd samen doorbrengen en kwamen op het idee een snoepwinkeltje in Alkmaar te beginnen. Ze stuitten op het middeleeuwse pandje in de Hekelstraat en besloten het te kopen en te restaureren. Het oorspronkelijke idee: een snoepwinkel in het voorste gedeelte, een bed & breakfast in het achterste gedeelte.
Speciaal coronaluik waar mensen hun bestelling konden ophalen
Een dag na de opening besloten ze echter te stoppen met bed & breakfast. Goudsblom: ,,Wat bleek? Mensen wilden graag binnen zitten met een kop koffie en iets lekkers. Ze waren onder de indruk van de inrichting, Han had het dan ook prachtig gerestaureerd. Alsof je in een andere wereld terecht komt. Het is klein en smal, maar ook pittoresk. En het hangt vol met antieke spulletjes. We besloten om achterin de zaak een paar tafeltjes neer te zetten: het werd een lunchroom, in plaats van een bed & breakfast.’’
In beginsel was Sweets & Antiques twee dagen per week open: op vrijdag (tijdens de kaasmarkt) en zaterdag. Goudsblom hield haar schoonheidssalon aan, Hartman bleef werken als stukadoor. En toen kwam corona. Goudsblom: ,,De salon moest van de ene op de andere dag dicht, dus ben ik me gaan focussen op het winkeltje. We hebben een speciaal coronaluik gecreëerd waar mensen hun bestelling konden ophalen. Het bleek een groot succes. Buitenlandse toeristen waren er natuurlijk niet: het waren vooral Alkmaarders die langs kwamen. Mensen konden weinig anders doen dan wandelen en zodoende leerden ze hun eigen binnenstad veel beter kennen. En bij ons kochten ze taartjes, wafels, brownies en 'koekjes van eigen deeg'.’’
Tot voor kort kon je hier niet met creditcard betalen. Ik dacht: het loopt wel los. Niet dus. Het is juist extra klantvriendelijk
Esther Goudsblom, eigenaar museumwinkel Sweets & Antiques
Na opheffen van coronamaatregelen blijven Alkmaarders naar museumwinkel komen
En zo heeft de pandemie Sweets & Antiques geen windeieren gelegd, want ook na het opheffen van alle coronamaatregelen blijven Alkmaarders naar de museumwinkel komen. Bovendien zijn toeristen nu ook weer welkom in ons land. Dat merken Goudsblom en haar medewerkers, want het is beredruk. Vandaar dat de winkel sinds kort vier dagen open is: van donderdag tot en met zondag.
De helft van de bezoekers komt uit het buitenland, schat de onderneemster in. ,,Ze komen echt overal vandaan, maar Duitsers voeren de boventoon. Ze houden van taart en zijn de konditorei gewend, met strakke inrichting en tl-verlichting. Sweets & Antiques voelt juist aan als een oude herberg. Ze vinden het ‘gemütlich’, met al die houten balken en kaarsjes op tafel. Bovendien draagt het personeel een speciaal jurkje met een hoed, ook dat wordt gewaardeerd. Alles klopt tot in detail, dat voelen mensen ook. Bezoekers komen echt in een andere wereld terecht. We hebben hier wel eens mensen van een jaar of tachtig gehad die moesten huilen, omdat de geur en inrichting van onze winkel ze aan vroeger deed denken.’’
Dankzij technologie zijn creditcardtransacties beschermd voor ondernemer en klant
In de pre-corona periode betaalde de helft van de klanten met contant geld; de andere helft pinde of gebruikte een creditcard. Tegenwoordig rekent een steeds kleiner gedeelte van de klanten contant af, aldus Goudsblom. ,,Tot voor kort kon je hier niet met creditcard betalen. Ik dacht: het loopt wel los. Niet dus. Het is juist extra klantvriendelijk. Daarom heb ik er toch voor gekozen. En gelukkig maar.’’
Veel (internationale) klanten betalen met een creditcard van Visa of een andere maatschappij. Dankzij moderne technologie zijn de transacties beschermd voor zowel ondernemer als klant. En de transactiekosten zijn lager dan je denkt. Visa is daarnaast betrouwbaar, makkelijk en veilig voor de ondernemer én de klant. Dat heeft Goudsblom intussen ook ervaren.
Wanneer ik iets in mijn hoofd heb, moet het ook gebeuren. Dat is wat ondernemen leuk maakt
Esther Goudsblom, eigenaar museumwinkel Sweets & Antiques
Als ik de rekeningen kan betalen en iets overhoud, ben ik al tevreden
Ze is op haar best wanneer het in de winkel bomvol is. ,,Met name op zaterdag staan we met zes meiden op dertig vierkante meter te knallen, heerlijk. Als gastvrouw houd ik van hectiek, bovendien overzie ik echt alles. Hoe drukker het is, hoe beter het met me gaat.’’
In dezelfde straat heeft Goudsblom eerder dit jaar een tweede winkel geopend, met helemaal achterin een ruimte die ze gebruikt voor haar werk als schoonheidsspecialiste. ,,Maar ik denk dat ik daar over een paar jaar toch mee stop. Het is vooral een delicatessenwinkel waar mensen terecht kunnen voor hartige dingen: van ibericoworstjes en kaas tot olijven en nootjes. Maar om klanten naar binnen te trekken, worden hier ook verse stroopwafels gebakken.''
Het gaat Goudsblom niet eens zozeer om veel geld verdienen. ,,Ik ben eigenwijs en kan moeilijk onder een baas werken. Wanneer ik iets in mijn hoofd heb, moet het ook gebeuren. Dat is wat ondernemen leuk maakt. Als ik de rekeningen kan betalen en iets overhoud, ben ik al tevreden. Ik kom uit een ondernemersgezin en vind het simpelweg heerlijk om zoveel mogelijk mensen blij te maken met lekkere dingen uit eigen keuken. En ja, ik krijg een enorme kick van hectiek.’’
Visa ondersteunt ondernemers. Met betaalgemak en tips over digitale betalingen. Ook interesse in de mogelijkheden voor jou als ondernemer? Lees hier meer.