Nieuws Innovatie

Hulpje van 17 is opeens baas van een computerwinkel

17 jaar is hij pas, maar nu al wordt Yanno Luijendijk uit Oudenhoorn de baas van een computerwinkel in het naburige Zuidland, schrijft het AD.

Theo Teitsma | Foto: John Biert 29 augustus 2016

YANNOLUIJENDIJK3

Hij begon twee jaar geleden als ‘hulpje’ en neemt volgende week de computerzaak, inclusief twee personeelsleden, over van zijn baas. "Het enige lastige is dat ik er steeds naartoe moet fietsen." Hij zit nog op het mbo in Spijkenisse om ict-netwerkbeheerder te worden. Maar het weerhield Yanno er niet van in te gaan op het verzoek van zijn baas Dennis Weber(32) om de ‘tent’ over te nemen.

"Het begon eigenlijk uit een geintje. ‘Is het niets voor jou?’ vroeg hij. Ik dacht eerst: daar ben ik nog wel heel jong voor, maar op een bepaald moment besloot ik: waarom niet? Wat zegt het nou dat ik 17 ben? Dit is gewoon een grote kans. Dit is precies wat ik leuk vind. Eigenlijk ben ik al m’n hele leven met computers bezig."

Geld lenen

Bij zijn ouders kon hij geld lenen en nu wordt de scholier directeur van Zuidland Computers, dat een twee etages tellend pand heeft op bedrijventerrein Harregat in het dorp. "Nee, spannend vind ik het niet", zegt Yanno. "De twee personeelsleden zijn jong, 16 en 22 jaar. Met hen werk ik nu ook al. Qua werk verandert er ook niet veel. Mijn baas vertrouwde me veel toe, ik doe al een jaar het winkelgedeelte, het onderhoud en alle reparaties."

Yanno heeft zijn moeder Manuela gevraagd in de computerwinkel een oogje in het zeil te houden als hij op school zit. Zij houdt ook zijn administratie bij. "Dat is haar wel toevertrouwd. Ze is boekhouder", vertelt de jonge ondernemer. Na schooltijd stort hij zich vooral op de reparaties, zo is zijn bedoeling.

Rijbewijs

Het lastigst vindt de kersverse directeur het dat hij nog geen rijbewijs heeft. "Ik mag bijna afrijden, maar nu moet ik alles nog op de fiets doen. Zes kilometer heen, zes terug, steeds door de polder. Daarom gaat de winkel ook wat later open, om elf uur ’s morgens." De twee personeelsleden laten desgevraagd weten dat ze er geen probleem mee hebben dat hun nieuwe baas nog zo jong is. "Er verandert toch niets? We werken al met elkaar’’, zegt de 16-jarige Bettie. Mogelijk komt er straks nog een medewerker bij: Dennis Weber, van wie hij de zaak overkoopt. "Ik overweeg hem één dag in de week aan te nemen. Voor klusjes", zegt Yanno lachend.