Nieuws Innovatie

Internetbedrijf Wirelab werkt aan nieuwe digitaal vermaak op straat

Het internetbedrijf Wirelab werkt hard aan de lancering van nieuw digitaal vermaak op straat. Hoe leuk is dat: tussen de vissen staan die op straat zwemmen?

Anja Kruise | Illustratie Wirelab 1 maart 2016

Straatentertainment wirelab

De kop van het Wilminkplein krijgt met de komst van het internetbedrijf Wirelab een interactieve vorm van straatentertainment die nieuw is in Nederland. En misschien wel in heel Europa. De technische installatie is er al, nu moet nog verder worden gewerkt aan de toepassingsmogelijkheden. Die zijn legio.

StraatreclameStel je voor: voorbijgangers zien op het trottoir een groot keuzemenu geprojecteerd. Een infraroodcamera detecteert de beweging van passanten. Als je op een van de 'toetsen' van het menu gaat staan kies je je favoriete muziekgenre. Als dat bijvoorbeeld rock is, verschijnt op een groot projectiescherm op de ruit bij Wirelab informatie over wat poppodium Atak op dit gebied de komende tijd in huis heeft.

Of je gaat op de geprojecteerde afbeelding van een leeg bord staan, waarna je ineens midden in de spaghetti met gehaktballetjes staat. Met de hartelijke groeten van het even verderop gelegen Italiaanse restaurant Happy Italy. Of wat te denken van een animatiefilmpje op het projectiescherm met beelden van in elkaar zakkende straattegels? Afzender: de fietsenstalling onder het Wilminkplein. Het kan.

SpellenBehalve deze nieuwe vorm van straatreclame zijn er ook pretentieloze straatspelletjes denkbaar die gewoon leuk zijn om te doen. 'Voetballen' met bewegende beelden onder je schoenzolen bijvoorbeeld. Of je een onderwaterdier wanen tussen de beelden van grote vissen die op straat lijken te zwemmen en die wegschieten als je ze met je schoen raakt. Helemaal passend bij de locatie is dat er een spreuk van Willem Wilmink op het projectiescherm verschijnt als passanten op een bepaalde plek gaan staan.

Officieel heeft de nieuwe straatattractie het Engelse etiket Interactive projectionmapping installation. Een Nederlandse aanduiding zou interactieve vloerprojectie kunnen zijn. De techniek wordt voorzover bekend nu alleen nog toegepast in de Verenigde Staten en in China, maar staat daar nog in de kinderschoenen.

TechniekWirelab is ervan overtuigd dat het het kunstje net zo goed kan. Het heeft immers alle benodigde software in huis. Bovendien wordt voor dit project samengewerkt met het eveneens in Enschede gevestigde softwarebedrijf 100% FAT. Dat zorgt voor de hardware. "Maar op dit moment weten we nog niet waar de techniek uiteindelijk toe leidt", zegt directeur Twan Pastoor van Wirelab.

HackatonDe verwachtingen van de hackaton die in het weekeinde van 11 tot en met 13 maart wordt gehouden zijn dan ook hooggespannen. Een hackaton is een bijeenkomst waarin software- en website-ontwikkelaars werken aan een gezamenlijk project, in dit geval het onderzoeken van de creatieve toepassingsmogelijkheden van de projectietechniek.

Weken voordat het zo ver was liep het op de website al storm met de aanmeldingen voor dit evenement van 'bier, pizza en techniek'. Er is slechts plaats voor dertig mensen, onder wie programmeurs, motion designers en 3D-artists. De Enschedese industrieel ontwerper Wout Zweers (bekend van onder andere Gogbot) zal zeker van de partij zijn.

Veel belangstellingTwan Pastoor is blij met de grote belangstelling. "Deelnemers aan de hackaton komen allemaal op individuele titel, niet namens een bedrijf. Dat werkt heel inspirerend. Van de input die dit weekeinde ongetwijfeld oplevert leren we veel. Daarna kunnen we kijken hoe we er verder mee aan de slag gaan. Natuurlijk blijft een idee het intellectueel eigendom van de maker. Maar misschien willen makers hun idee wel verkopen."

InteressePastoor beaamt dat hij wel eens goud in handen kan hebben. Nu al is er vanuit verschillende kanten van de markt van potentiële gebruikers veel interesse. Dat zijn onder meer gemeenten en culturele instellingen, die wel oren hebben naar deze bijzondere vorm van entertainment op straat die voor iedereen bereikbaar is. Zo heeft het Wilminktheater al bedacht om de interactieve installatie in het theater zelf te plaatsen. De gemeente Enschede staat Wirelab met het project niets in de weg. De toestemming onder de noemer 'openbare verlichting' werd nota bene in een email verleend.

NieuwsgierigHet midden- en kleinbedrijf is nieuwsgierig naar de reclame- en sponsoringmogelijkheden. De buren van het Wilminkplein zijn niet voor niets van het begin af aan bij het project betrokken. Voor de hackaton verzorgt Bagles en Beans de broodjes, Atak de accommodaties en Happy Italy de pizza's. Daar krijgen zij een jaar lang marketing voor terug. Op 1 april is de officiële opening van de nieuwe huisvesting van Wirelab aan het Wilminkplein, dat nu nog te vinden is in het bedrijvencentrum Spinnerij Oosterveld. "Dan zullen we Enschede met een grootse happening laten zien wat er allemaal mogelijk is", belooft Pastoor.