Branded content

Investeren in duurzaamheid? Ga vooraf al in gesprek met je verzekeringsadviseur

 
Anita Borsboom van Zichtadviseurs in Den Bosch. Van Assendelft Fotografie
Van Assendelft Fotografie
 
Geschreven door:
Leestijd 4 minuten

Duurzaam ondernemen. Als ondernemer wil of kun je er niet meer omheen. Sterker nog, de wet- en regelgeving dwingt veel ondernemers om te verduurzamen door middel van bijvoorbeeld zonnepanelen en warmtepompen. Wist je dat duurzame investeringen ook van invloed zijn op je verzekeringen? Met deze praktische tips zorg je voor een juiste verzekering van je risico’s en voorkom je dat een verzekeraar niet uitkeert.

Lees verder onder de advertentie

Steeds meer bedrijven brengen in kaart hoe duurzaam de onderneming is; verplicht vanuit wetgeving, voor opdrachtgevers, maar ook omdat bedrijven zelf actief in duurzaamheid willen investeren. Zo is er een verplicht energielabel C voor kantoorpanden groter dan 100 m2 en de Wet milieubeheer die bedrijven verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen, als deze zich binnen vijf jaar terugverdienen. Al deze wetten en verplichtingen maken dat investeringen in duurzaamheid een vast onderdeel van de bedrijfsprocessen zijn geworden. Deze investeringen zijn vaak kostbaar en het is belangrijk om je verzekeringen hierop aan te passen. ,,Niet alle ondernemers zijn zich daarvan bewust,” zegt Anita Borsboom, zakelijk risicoadviseur bij Zicht, risico- en verzekeringsadviseurs.

Veranderende risico’s

Welke risico’s veranderen bij duurzame investeringen? Als je investeert in zonnepanelen, batterijen, een warmtepomp of bijvoorbeeld elektrificatie van bedrijfsmiddelen en wagenpark, veranderen de risico’s op het gebied van brandschade, milieuschade en aansprakelijkheid. Borsboom geeft een voorbeeld: ,,Steeds meer bedrijven zetten batterijen in om de overtollige opgewekte energie van hun zonnepanelen op te slaan. Breekt er brand uit in een batterij, dan is de situatie onhoudbaar.’’

Verzekeraars stellen eisen

Het bedrijfspand gaat in rook op (brandschade), rondzwervende deeltjes van de zonnepanelen liggen in de omgeving (milieuschade) en de ondernemer mist inkomsten (bedrijfsschade). ,,Verzekeraars stellen eisen op het gebied van preventie. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat een batterij in een container geplaatst moet worden. Voldoe je niet aan deze eisen ofwel clausules, dan kan het zijn dat een schade niet verzekerd is. Als onafhankelijk adviseur ga ik het gesprek aan met de ondernemer en de verzekeraar voor de best mogelijke oplossing.’’

Lees verder onder de advertentie

Jaap Jongbloed: Kom naar Zicht op Zaken live!

Wil jij ook in gesprek met een adviseur? Als gastheer van Zicht op Zaken live mag ik 5 ondernemers uitnodigingen voor dit besloten kennisevent over de schaduwkanten en risico’s van duurzaam ondernemen. Ik ga met verschillende sprekers dieper in op de onderdelen energie en aansprakelijkheid. De adviseurs van Zicht vertellen je ook alles over het verzekeren van duurzaamheid. Ben jij een van mijn speciale gasten op donderdag 20 juni?

Meld je hier aan.

In gesprek met je adviseur

Liever nog heeft Borsboom dat ondernemers haar op voorhand betrekken bij hun investeringsplannen. Zo kan er op tijd met de verzekeraar geschakeld kan worden en weet de ondernemer welke nodige (preventie)maatregelen moeten worden genomen. Neem de installatie van zonnepanelen, een veelgemaakte keuze als het gaat om duurzame investeringen. ,,Is gecheckt of de dakconstructie het gewicht van de panelen aan kan? Zijn de panelen geïnstalleerd door een erkende installateur? Is er bij 50 of meer panelen een Scope 12 keuring voor brandveiligheid uitgevoerd? Als het antwoord op deze vragen nee is, keert de verzekeraar bij schade geen geld uit. Ga daarom vóór je een duurzame investering doet altijd in overleg met je verzekeringsadviseur, dat scheelt een hoop gedoe.”

Stappenplan bij het plaatsen van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een goede ontwikkeling voor het milieu, maar helaas zijn er ook voorbeelden van projecten te noemen waar het mis is gegaan. Ontdek welke stappen je kunt nemen om risico’s af te dekken.

Het verzekerde bedrag aanpassen

Zonnepanelen, spouwmuurisolatie, led-verlichting, HR++ glas of een warmtepomp. Stuk voor stuk maatregelen die energie besparen en die mogelijk de waarde van je bedrijfspand verhogen. Borsboom: ,,Bij onderverzekering keert de verzekeraar bij een schade minder uit, dus controleer of de juiste herbouwwaarde van je pand is verzekerd. Het is het bedrag dat je nodig hebt om je bedrijfspand weer op te bouwen in dezelfde staat. De herbouwwaarde laat je het liefste vaststellen door een deskundige taxateur.”

Leg het eigendom vast bij een huurpand

Ben je van plan om te investeren in zonnepanelen op een huurpand, dan krijg je te maken met het opstalrecht. De pandeigenaar is automatisch eigenaar van de zonnepanelen, ook als de huurder deze plaatst. Borsboom besluit: ,,Overleg vooraf met de verhuurder of het pand geschikt is, of de verzekeraar akkoord gaat en vraag toestemming voor de plaatsing. Leg dit samen vast en maak vervolgens afspraken over de keuringen die gedaan moeten worden en wie de verzekering regelt.’’

Zicht helpt ondernemers bij het maken van bewuste keuzes over financiële risico’s. Bijvoorbeeld door samen goed vooruit te kijken. En door wensen en situaties in kaart te brengen. Maar ook door na te denken over verschillende oplossingen. Dit doet Zicht met persoonlijk advies en financiële producten die aansluiten bij de fase van je bedrijf. Benieuwd hoe andere ondernemers omgaan met risico’s? Luister naar de podcast Zicht op Zaken.

Lees verder onder de advertentie

Luisteren: top risico’s van duurzaam ondernemen

Zakelijk risicoadviseur Anita Borsboom horen vertellen over de top risico’s van duurzaam ondernemen? Luister hier naar het gesprek in de uitzending van De Ondernemer Live.