Nieuws Innovatie

Volg live de handelsmissie in Abu Dhabi en Dubai over water, duurzame energie en circulaire economie

Is jouw bedrijf actief in de sectoren water, duurzame energie of circulaire economie? En wil je nieuwe business aanboren in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en de overige Golfregio? Neem dan van 21 tot en met 24 maart online deel aan de handelsmissie naar Abu Dhabi en Dubai. Deze valt samen met de waterweek van de wereldtentoonstelling Expo 2020 Dubai. Een bijzondere vermelding verdient 23 maart de lancering van Wavemakers United, een wereldwijde jongerenbeweging die water-, energie- en voedseluitdagingen oppakt.

Wim Danhof 21 maart 2022

Volg live de handelsmissie in Abu Dhabi en Dubai1

Vijftig Nederlandse bedrijven nemen deel aan deze handelsmissie, waarin de thema’s water, duurzame energie en circulaire economie centraal staan. Het programma is online te volgen via het platform dutchdubai.com.

De handelsmissie wordt geleid door Mark Harbers, minister van Infrastructuur en Waterstaat. Ingrid Thijssen, voorzitter van VNO-NCW, is zakelijk leider van deze missie en ook minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Liesje Schreinemacher is aanwezig. De missie wordt georganiseerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken, het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, het consulaat-generaal in Dubai, de ambassade in Abu Dhabi en publiek-private partners, waaronder VNO-NCW en MKB-Nederland. Deze handelsmissie volgt op een eerste succesvolle handelsmissie die begin november 2021 werd georganiseerd. Ook deze tweede handelsmissie valt samen met Expo 2020 Dubai, de 35e wereldtentoonstelling, die plaatsvindt van 1 oktober 2021 tot 1 april 2022.

Programma te volgen op dutchdubai.com

Vijftig Nederlandse bedrijven nemen deel aan deze handelsmissie, waarin de thema’s water, duurzame energie en circulaire economie centraal staan. Het programma is online te volgen via het platform dutchdubai.com.

Op 22 maart bezoeken de ministers van Infrastructuur en Waterstaat en Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking samen met de handelsmissie het Nederlands paviljoen op Expo 2020 Dubai. Dit paviljoen is te beschouwen als een oogstmachine: een zelfvoorzienende biotoop waarin water, energie en voedsel slim zijn verbonden. Daarmee is dit paviljoen een levende metafoor voor de buitengewone expertise die de BV Nederland heeft in te brengen om de grote water-, energie- en voedseluitdagingen van deze tijd aan te gaan, ook in de Verenigde Arabische Emiraten.

23 maart: seminar over water, energie en voedselzekerheid

Op 23 maart houdt de handelsmissie halte bij het seminar ‘Water, Energy & Food for Cities, Industries and Agriculture’ in het Nederlands Paviljoen, van 12.30 tot 21.00 uur (Nederlandse tijd). Organisator is The Netherlands Water Partnership (NWP). Het online te volgen dagprogramma is hier te raadplegen. Internationale ondernemers en wetenschappers belichten thema’s als duurzaam, geïntegreerd watermanagement en het leggen van slimme verbindingen tussen water, energie en voedsel.

''Jongeren zijn flexibel en hebben ongelooflijk veel goede ideeën, maar worden te weinig betrokken aan de tafels waar beleidsmakers beslissingen nemen over hún toekomst''

Tilly Stroo, Founder Dutch Wavemakers

Lancering Wavemakers United

Een bijzonder moment tijdens dit seminar op 23 maart is de lancering van Wavemakers United door initiatiefnemers Tilly Stroo en Eva den Boer, in aanwezigheid van minister Mark Harbers. De initiatiefnemers zien veel kansen voor deze wereldwijde jongerenbeweging, zegt Stroo: “Jongeren zijn flexibel en hebben ongelooflijk veel goede ideeën, maar worden te weinig betrokken aan de tafels waar beleidsmakers beslissingen nemen over hún toekomst. Wavemakers United vult dat gat op. Het is een internationale online community van studenten, young professionals en influencers, waaronder bekende watersporters, met een intrinsieke passie voor schoon, veilig en voldoende water, energie en voedsel. Deze jongeren maken lessen en willen overal ter wereld op lokaal niveau - via het basis- en voortgezet onderwijs - spelenderwijs bewustwording en gedragsveranderingen creëren. Op deze manier worden lokale gemeenschappen bereikt die beleidsmakers doorgaans niet zo makkelijk bereiken. Via de leerlingen worden namelijk ook de ouders, vrienden en familie bereikt, en daarmee brede lagen van de maatschappij. Naast deze sociale innovatie wil Wavemakers United via diezelfde onderwijsactiviteiten jongeren inspireren tot studies en carrières waarin zij kunnen werken aan oplossingen voor mondiale water-, energie- en voedselvraagstukken.”

Samenwerking met vijf universiteiten uit het Midden-Oosten

Wavemakers United komt voort uit Dutch Wavemakers. De kiem van Wavemakers United werd in 2017 en 2018 tijdens de Volvo Ocean’s Race gelegd. In de marge van deze zeilrace om de wereld organiseerde Dutch Wavemakers pilots rondom lokale waterproblematiek, met betrokkenheid van studentengroepen uit Zuid-Afrika en China. Later werden online ook projecten opgezet met studenten uit Italië, Noorwegen en België. Tijdens de eerste handelsmissie op Expo 2020 Dubai werd een nieuwe stap tot de oprichting van Wavermakers United gelegd, toen vijf universiteiten uit het Midden-Oosten zich bij deze internationale beweging aansloten. Op 23 maart wordt die samenwerking officieel bekrachtigd, en is Wavemakers United een feit.

Nederland gaat voor structurele betrokkenheid

Stroo: “De lancering van Wavemakers United benadrukt dat Nederland niet voor de kortstondige handel naar Expo 2020 Dubai is gekomen, maar gaat voor langdurige samenwerking en wil investeren in de volgende generatie, samen met het Midden-Oosten. Wij maken hier een start om wereldwijd zoveel mogelijk jongeren bij de thema’s water, energie en voedsel te betrekken. Steeds is onze aanpak dezelfde: een lokaal vraagstuk wordt gedeeld op een mondiaal podium. Jongeren vertellen daar hoe zij in hun land toewerken naar oplossingen voor lokale problemen, en zo een bijdrage leveren aan de klimaatdoelen van Parijs en de duurzaamheidsdoelen van de Verenigde Naties voor 2030. Samen met onze partners neem wij onze community mee naar de volgende stip op de horizon: de VN-waterconferentie in New York, in maart 2023. Jongeren ontmoeten elkaar, leren van elkaar, en gaan vervolgens in hun eigen land die verrijkte kennis weer toepassen. Zo kan lokale impact leiden tot een golf van veranderingen.”

“Voor Nederland is het belangrijk dat het thema ‘Circulaire Economie’ internationaal wordt omarmd''

Ruben Dubelaar, stichting Holland Circular Hotspot (HCH)

Pitches en podiumgesprekken

Aansluitend aan de officiële lancering heeft Wavemakers United een kort programma georganiseerd voor de vijftig deelnemers van de Nederlandse handelsmissie. Stroo: “In een filmpje spreken jongeren van over de hele wereld de belofte ‘I join the wave’ in hun eigen taal uit: een belangrijk gebaar dat al onze partners wereldwijd willen samenwerken aan verandering. Hierna houden de vijf aangesloten universiteiten uit het Midden-Oosten én vijf Nederlandse bedrijven uit deze handelsmissie een korte pitch. Daarin leggen ze een deel van hun lesaanbod uit: een wateruitdaging en -oplossing. Over de inhoud van die pitches vindt vervolgens een gesprek plaats met de deelnemers van de Nederlandse handelsmissie.”

24 maart: Dutch Circular Day

Op 24 maart staat de Nederlandse handelsmissie stil bij het thema ‘Circulaire Economie’, dat centraal staat tijdens de Dutch Circular Day. Ook deze laatste dag van de handelsmissie is online te volgen. Lees hier alles over het programma. Plaats van handeling is wederom het Nederlands paviljoen op Expo 2020 Dubai, zelf een toonbeeld van circulariteit, want opgetrokken uit herbruikbare, recyclebare of biodegradeerbare materialen.

Ruben Dubelaar is namens de stichting Holland Circular Hotspot (HCH) betrokken bij de invulling van deze themadag. HCH is het internationale platform om Nederlandse kennis en best practices op het gebied van circulaire economie te delen. “Voor Nederland is het belangrijk dat het thema ‘Circulaire Economie’ internationaal wordt omarmd. Producten en supply chains zijn immers internationaal en de gehele keten van design, productie, gebruik, reparatie en hergebruik van grondstoffen dient te veranderen om onze klimaatdoelen te halen. Wij richten ons met het programma ‘Circulaire Economie’ op bedrijven die actief zijn in de circulaire bouw & infra, plastics en afvalmanagement. Naast ‘ keynotes’ en overige lezingen omvat het programma onder meer een Pop-up Expo.”

Volg de handelsmissie online en boor een nieuwe markt aan

Al ruim 350 Nederlandse bedrijven zijn actief in de Verenigde Arabische Emiraten, waar de kansen voor innovatieve bedrijven voor het oprapen liggen. Is jouw bedrijf actief op het gebied van water, duurzame energie of circulaire economie? Wil je nieuwe business aanboren in de Verenigde Arabische Emiraten en de overige Golfregio? Volg dan online de handelsmissie die plaatsvindt van 21 t/m 24 maart. Ga daarvoor naar dutchdubai.com.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws