Van Doorn en Verheul wonen beiden vlakbij de Binnenrotte en gaan mede daarom liever daarheen voor hun boodschappen. ,,Het is veel verser, een betere prijs en de verkopers hebben er echt verstand van”, zegt Van Doorn in het AD.
Tijdens de coronacrisis stond er acht weken lang geen kraam op het plein. Van Doorn wilde een dag helaas net wat halen. Daar baalde hij van en hij wilde iets doen om de marktondernemers te helpen. ,,Vanaf dag één heeft hij er ons erbij gehaald om samen iets te bedenken”, zegt Verheul.
Lokale Markten klein begonnen
Dat werd uiteindelijk Lokale Markten. Op de website rotterdam.lokalemarkten.nl kunnen mensen producten bestellen van twaalf marktkramen van de Binnenrotte. Denk aan de groentekraam van de Familie Rangi en of de viskraam van Hollemans Vis.
We willen liever eerst klein beginnen en als het aanslaat willen we uitbreiden
Yasin Sagdur, Lokale Markten
Op het platform zijn vooral verse producten te krijgen, maar bijvoorbeeld ook sneakersokjes van Habermehl Beenmode. De ondernemers brengen hun producten naar de kraam van de studenten naast de The Fish Market die het vervolgens inpakken en laten bezorgen door een lokale ondernemer.
Niet alles online verkrijgbaar
Nog niet alle producten staan op de website, maar dat vindt Sagdur niet erg. ,,We willen liever eerst klein beginnen en als het aanslaat willen we uitbreiden.” In mei startten ze met Lokale Markten voor de weekmarkt in Den Haag en dat was een groot succes. Niet alleen hebben de jongens al meer dan zeshonderd bestellingen gehad, ze wonnen ook nog eens de Students Against Corona Award voor hun startup en later de Rotterdamse Ondernemersprijs.
Hun bedrijf zorgt ervoor dat mensen die liever in deze tijd niet hun huis uit willen toch wat van de markt kunnen krijgen. De marktlui kunnen deze extra inkomsten goed gebruiken zegt Gino Hoppema (26) van Jan Hoppema Noten.
Lees ook: Hoe thuisbezorging biologisch vlees 'Conny's Koe' toekomst geeft
,,We verkochten nog geen producten online omdat we er geen tijd voor hadden, maar op deze manier krijg je juist nu toch iets binnen.” Fleur Jean de Stroopwafelman (63) is het met hem eens. ,,Ik was meteen enthousiast, je krijgt op deze manier ook een nieuwe inkijkje in hoe het ook kan.”
Gebutste aardbeien
In dit eerste weekend hadden de jongens zo’n dertig bestellingen. De 60-jarige Sylvia was een van hun klanten en is maar wat blij met het initiatief. ,,Normaal haal ik er mijn boodschappen voor de hele week, maar ik vind het niet leuk om te gaan met dat mondkapje op.” Ze bestelde een flinke lijst boodschappen, waaronder limoenen, roodbaarsfilet en kippendijen. ,,Mijn aardbeien waren een beetje gebutst aangekomen, maar ik had ook wel heel veel”, lacht ze.
Wij kunnen die gezelligheid en dat ene praatje niet bieden
Dolf Verheul, Lokale Markten
Als corona voorbij is
Het echte marktgevoel, daar kunnen de drie jongens niet tegenop vinden ze. ,,Wij kunnen die gezelligheid en dat ene praatje niet bieden”, aldus Verheul. Paul Peringa (52) is regelmatig te vinden op de markt en is het met hem eens. ,,Je wil even een rondje lopen en alles zien.” ,,Het leuke zit hem juist in dat kijken”, zegt bezoekster Anne Addink.
Sylvia hoopt als alles weer voorbij is ‘gewoon’ weer naar de markt te gaan. ,,Ik mis het heel erg.” Volgens Yasin Sagdur is Lokale Markten niet alleen bedoeld voor deze coronatijd, maar juist ook voor erna. ,,We willen de echte markt ook niet vervangen, maar we willen de ondernemers hiermee een extra manier aanbieden om hun producten te verkopen.”
Lees ook: Op deze manier blijft Plus de duurzaamste supermarkt van ons land